Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 03:20:15

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow Παραγγελία του Μέγα Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα, το μνημείο της Αμφίπολης
Παραγγελία του Μέγα Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα, το μνημείο της Αμφίπολης
Πηγή: Express.gr
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι παραγγελία και χρηματοδοτημένο απο τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αγαπημένου φίλου του Ηφαιστίωνα , ειναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη ή Στησικράτη και υλοποιήθηκε ως έργο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ από τον Αντίγονο το μονόφθαλμο. «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος», είναι η εγχάρακτη επιγραφή σε τρία διαφορετικά μαρμάρινα μέλη  στον τύμβο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η επιγραφή μαρτυρεί ότι το ταφικό μνημείο ήταν παραγγελία προς τον Δεινοκράτη από τον Μέγα Αλέξανδρο για τον Ηφαιστίωνα.

Τις νέες υποθέσεις -με βάση και πρόσφατα ευρήματα- ανακοίνωσαν οι ανασκαφείς και μελετητές του μνημείου "αποκωδικοποιώντας" τρεις οικοδομικές επιγραφές που εντοπίστηκαν πρόσφατα όπως είπαν, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Λέων - λίγα χιλιόμετρα νότια της περιοχής της Αμφίπολης.

Οι ευμεγεθείς επιγραφές (περί τα 25 εκατοστά σε ύψος) με την "υπογραφή" ΑΝΤ ("υπογραφή" που συναντάται σε όλους τους Αντιγονίδες (και εδω αποδίδεται στον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (323-318 π.Χ) φέρουν χαραγμένη τη λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" και στο τέλος το σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει τo όνομα "Ηφαιστίωνος" (Δηλαδή: Εγώ ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος) ...

Τα νέα στοιχεία (και τα νέα ευρήματα) παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (στην πρώτη δημόσια εκδήλωση του πανεπιστημίου στην οποία παραβρίσκεται και μιλά η ανασκαφέας της Αμφίπολης ) με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014» .

Στην εκδήλωση επίσημοι ομιλητές ήταν (μετά το χαιρετισμό του πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα) η κα Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης και Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας – πρόεδρος του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ.


Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου Κατερίνα Περιστέρη και ο συνεργάτης της αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανακοίνωσαν ότι βρήκαν επιγραφές τόσο στο περίβολο του ταφικού μνημείου όσο και στο περίφημο Λιοντάρι της Αμφίπολης που φωτίζουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.

«Μάλιστα, η επιγραφή είχε υποστεί σβήσιμο αλλά επειδή ήταν βαμμένη καταφέραμε να τη διαβάσουμε», είπε ο αρχιτέκτονας. Το «παρέλαβον» αναφέρονταν ότι αυτός που έχτισε το ταφικό μνημείο, παρέλαβε το υλικό για λογαριασμό του Ηφαιστίωνα. Στην ουσία, επρόκειτο κάτι σαν συμβόλαιο για τη πορεία κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη, το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα βρέθηκε και εντός του τάφου.

Εμβόλιμα (εκτός προγράμματος) στο πάνελ των ομιλητών προστέθηκε ο αρχιτέκτονας – υπεύθυνος στην ανασκαφή Μιχάλης Λεφαντζής – στο έργο του οποίου είχε αναφερθεί στην ομιλία της κατά κόρον η κα Περιστέρη.

Την παρουσίαση των νέων ευρημάτων ανέλαβε ο κ. Λεφαντζής που παρουσίασε εκτός από τις επιγραφές και σχέδια από το σύνολο της κατασκευής (του ταφικού μνημείου) .


Στην ομιλία της νωρίτερα η κα Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα μέχρι σήμερα ευρήματα (στη διάρκεια της διετίας της ανασκαφής) επέμεινε κατηγορηματικά στην αρχική της άποψη ότι πρόκειται για μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα. Προς επίρρωση της άποψης της παρουσίασε σειρά ανάλογων ευρημάτων (ψηφιδωτά, αγάλματα, σφίγγες κ.α. ) από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και της νότιας Ελλάδας – της ίδιας περιόδου (του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ αιώνα, τα οποία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία τεχνικής και αισθητικής με τα ευρήματα της Αμφίπολης. 

Ενδιαφέρον έχει δε η ανάγνωση (και επανασχεδιασμός της από τον κ. Λεφαντζή) της γραπτής ζωφόρου που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται μεταξύ άλλων μορφή ανδρός ο οποίος εμφανίζεται έφιππος με τον οπλισμό του και σε άλλα σημεία ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών, συνοδευόμενος από τον Ύπνο και τον Θάνατο.

Η κα Περιστέρη έκανε λόγο για «διακοπή των εργασιών τους τελευταίους μήνες», στην «ελπίδα» της για συνέχιση της χρηματοδότησης και ολιγωρία των υπευθύνων στο τομέα της συντήρησης των ευρημάτων. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τις παρούσες στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ κα Λίνα Μενδώνη -τέως γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού-, την κα Αννα Παναγιωταρέα (που είχε αναλάβει την «επικοινωνία» του ανασκαφικού έργου), τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα (για την οικονομική ενίσχυση της ανασκαφής), την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά αλλά και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ για την παρουσία του στην εκδήλωση.


 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου