Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 17:39:30

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow Η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Πηγή: Express.gr
Δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega, σημείωσε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική» και πρόσθεσε ότι το πόρισμα της δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν είναι τμήμα της νομικής γνωμάτευσης για το θέμα που παραδίδει σταδιακά το δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ.
 
«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός και τόνισε ότι «το κλίμα αλλάζει σιγά-σιγά», όμως απαιτείται «επίμονη δουλειά σε χαμηλό επίπεδο».
 
Σχετικά με το θέμα του Εθνικού Θεάτρου και της διαμάχης του υπουργείου με τον Σωτήρη Χατζάκη, ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ότι είναι το χέρι της νέας διοίκησης που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά της, να ζητήσει έλεγχο από τους ορκωτούς λογιστές.
 
«Δεν πλακώθηκα με κανέναν, δεν προκάλεσα καμία συζήτηση, δεν έκανα κανέναν διάλογο» σημείωσε ο κ.Ξυδάκης και επανέλαβε τα περί παραβίασης του ιδρυτικού δικαίου, την αδιαφάνεια στις αμοιβές και την κατ'εξακολούθηση παράλειψη ανάρτησης συμβάσεων έργου και εργασίας στη Διαύγεια. Σημείωσε επίσης ότι προκύπτει έλλειμμα 1,6 εκατ. ευρώ από τον ισολογισμό που δημοσιεύτηκε.
 
Σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ο Υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εύρημα, όμως λάθος τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η αποκάλυψη του μνημείου, ο οποίος «είχε στοιχεία καταχρηστικά και σόου».

Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται σήμερα, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης, αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου.
 
Για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση νομίζω ότι έχει κάνει τα πάντα - και όταν λέω τα πάντα, έχει κάνει ίσως και περισσότερα από όσο αντέχει πολιτικά για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Δηλαδή ένας συμβιβασμός που θα είχε όφελος για τη χώρα ώστε να μπορέσει να αναταχθεί, και ένα όφελος για την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει ότι υπάρχει Ευρώπη που μεριμνά και υπερβαίνει τα προβλήματα», σημείωσε.
 
Αναγνώρισε ότι «είμαστε μια χώρα πληγωμένη και ένας λαός πληγωμένος επί πέντε χρόνια. Πρέπει κάπως να βγούμε σε ένα ξέφωτο».
 
«Αν στους εταίρους είσαι ο λογικός, ο συμβιβαστικός, ο νηφάλιος, αυτός που θέλει να γίνει κάτι και βλέπεις το τείχος, απευθύνεσαι και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στην ελληνική κοινή γνώμη, στον ελληνικό λαό και προχωράς. Κάτι θα γίνει από όλα αυτά», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
 
Για τη θέση του σχετικά με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και την έκταση που πήρε η υποδοχή τους με τιμές αρχηγού κράτους ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε:
«Έχω τη θέση ενός πολίτη ενός δημοκρατικού ουδετερόθρησκου κράτους. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ουδετερόθρησκη, δεν επιβάλλει δια της βίας καμία θρησκευτική πεποίθηση και καμία θρησκευτική πίστη, σέβεσαι οποιονδήποτε συμπολίτη σου πιστεύει κάτι το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τους άλλους».


 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου