Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 18:50:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, ένα άγνωστο υπαίθριο μουσείο
Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, ένα άγνωστο υπαίθριο μουσείο
Πηγή: Express.gr
 Ενα υπαίθριο μουσείο, με εκθέματα καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό από το αντίστοιχο της Αθήνας, αλλά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτό. Σε μια έκταση 70 στρεμμάτων το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου περικλείει εντυπωσιακά έργα γλυπτικής σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, αλλά και λαϊκών τεχνιτών του νησιού.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του χώρου αυτού ο δήμος Ζακύνθου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια κήρυξης των σπουδαιότερων ταφικών έργων του Α' Νεκροταφείου Ζακύνθου ως μνημείων.

Ήδη, αρχιτέκτονες της Υπηρεσίας συντάσσουν τον φάκελο της καταγραφής και τεκμηρίωσης των μνημείων του Νεκροταφείου, προκειμένου να παραπεμφθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς εξέταση. Στόχος της Υπηρεσίας είναι ο φάκελος να περάσει στα χέρια των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Το Α' Νεκροταφείο μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια υπαίθρια γλυπτοθήκη, επισκέψιμη όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για πολιτιστικούς» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Ζακύνθου, 'Ακης Λαδικός.

Στα σπουδαιότερα μνημεία του Α' Νεκροταφείου συγκαταλέγεται και ο ναόσχημος τάφος του 'Αγγλου τραπεζίτη και φιλέλληνα, Σάμουελ Μπαρφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο το 1816 ως το θάνατό του το 1880. Ο Μπαρφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διαχειρίστηκε το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από την Αγγλία, ενώ υπήρξε στενός φίλος με το λόρδο Βύρωνα. 


 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου