Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 22:18:22

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Πολιτισμός arrow Θεσσαλονίκη: Εικόνες κι αρώματα από την οθωμανική κληρονομιά των Βαλκανίων
Θεσσαλονίκη: Εικόνες κι αρώματα από την οθωμανική κληρονομιά των Βαλκανίων
Πηγή: Express.gr  25/04/12-13:38


Το 1900-1902, οι εύποροι Ντονμέδες της Θεσσαλονίκης, οι εβραϊκές οικογένειες που είχαν μεταστραφεί στο Ισλάμ από τον 17ο αιώνα, ακολουθώντας τη μεταστροφή του Σαμπετάι Σεβή, ενός αυτόκλητου μεσσία της εποχής, χρηματοδότησαν την κατασκευή ενός από τα τελευταία οθωμανικά τζαμιά στα Βαλκάνια.
Το Γενί Τζαμί χτίστηκε με προτροπή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β', για να προστεθεί λίγα χρόνια αργότερα στον μακρύ κατάλογο των οθωμανικών μνημείων στα Βαλκάνια.

Σήμερα, έναν και πλέον αιώνα μετά, ανοίγει την επιβλητική ξύλινη πύλη του και με εικόνες, ήχους κι αρώματα, μας «αφηγείται» μια ξεχωριστή πτυχή της πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής. Γιασεμί, τριαντάφυλλο, δάφνη και μαστίχα, αρώματα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων, ακολουθούν τον επισκέπτη της έκθεσης φωτογραφίας «A Balkan Tale/Μία Βαλκανική Ιστορία» που εγκαινιάζεται απόψε στο κτίριο αυτό που φέρει την αρχιτεκτονική «σφραγίδα» του Βιταλιάνο Ποζέλλι. Πέντε νέοι διακεκριμένοι φωτογράφοι, ο Καμίλο Νόλλας από την Αθήνα, ο Ίβαν Πέτροβιτς από το Βελιγράδι, η Γιούτα Μπένζενμπεργκ από τα Τίρανα, ο Ίαν Μπλάζεφ από τα Σκόπια και ο Σαμίρ Καραχόντα από το Πρίζερν, «αιχμαλώτισαν» με το φακό τους 50 μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής- μιας κληρονομιάς που, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, απειλείται σοβαρά.

Η «Βαλκανική Ιστορία» είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από το Γερμανικό Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της ΕΕ. Την επιστημονική εποπτεία του έχει η ακαδημαϊκός Χριστίνα Κουλούρη, με τη συμμετοχή και διεθνών αναγνωρισμένων ιστορικών, όπως ο Μαρκ Μαζάουερ, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία ANEMON. Με γνώμονα την ιστορική θεώρηση ότι ο τρόπος χρήσης της ιστορίας επηρεάζει τη συνύπαρξη εθνών και εθνοτήτων στην περιοχή και σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τον δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία της, οι πέντε φωτογράφοι περιδιαβαίνουν τις γειτονιές των Βαλκανίων και φωτογραφίζουν χώρους λατρείας και μνήμης της οθωμανικής περιόδου που σώζονται ως τις μέρες μας.

«Η πολιτιστική κληρονομιά στα Βαλκάνια είναι κοινή. Εδώ, συμβίωναν πολλές εθνότητες και είχαν μάθει να ζουν μαζί. Αυτό αποτυπώνεται και στα μνημεία αυτά» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Καμίλο Νόλλας, σύμφωνα με τον οποίο τόσο οι Βαλκανικοί Πόλεμοι όσο και τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση σε σχέση με αυτή την περίοδο συνετέλεσαν «στο να θεωρούμε συχνά τον γείτονα εχθρό». Η εμπειρία του όλου ταξιδιού ήταν, για τον Καμίλο Νόλλας, μοναδική. «Αυτό που κρατώ ως εικόνα είναι οι τρούλοι και οι μιναρέδες που ξεπρόβαλαν πλάι-πλάι, στα ριζά της Ροδόπης, καθώς ταξίδευα με το αυτοκίνητο από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη» πρόσθεσε.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία των μνημείων.

Από απόψε ως και τις 22 Μαΐου, το Γενί Τζαμί θα … κάνει παρέα με το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, το επιβλητικό κτίριο που χτίστηκε το 1891 και σήμερα στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και το Γιαχουντί Χαμάμ (λουτρό των Εβραίων ή λουτρό του Μεγάλου Παζαριού), στα σημερινά Λουλουδάδικα της πόλης, που χτίστηκε γύρω στο 1500 από τον Χαλίλ Πασά. Παραδίπλα, το Τζαμί της Κατάκτησης (Φετχιγέ) στην Αθήνα, που χρονολογείται γύρω στο 1670-71 «συνομιλεί» με το Τζαμί του Διδυμοτείχου στη Θράκη, τον Τεκέ του Ντουρμπαλή Σουλτάν, στα Ασπρόγεια Φαρσάλων (17ος αι.), το Ιμαρέτ της 'Αρτας, που χτίστηκε μεταξύ 1481 και 1512 και σήμερα γνωρίζει την εγκατάλειψη, την Κρήνη του Τζαμιού της Βασιλομήτορος (1672) στο Ηράκλειο, το «Βουλευτικό» (τζαμί) στο Ναύπλιο και τον επιβλητικό τουρμπέ (τάφο) του Γαζή Εβρενός, στα Γιαννιτσά, που αναστηλώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τα παραπάνω μνημεία αποτελούν περίτρανη απόδειξη ότι η θρησκεία αποτελούσε βασικό στοιχείο, όχι μόνο της ταυτότητας των ανθρώπων, αλλά και της καθημερινότητάς τους, ενώ η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων αποτυπωνόταν στο χώρο με τα τζαμιά, τις εκκλησίες, τις συναγωγές και τους τεκέδες, μέσα στους οποίους ήκμασαν τα δερβίσικα τάγματα της περιόδου.

Μια άλλη πτυχή της οργάνωσης της ζωής στα οθωμανικά Βαλκάνια δίνει το «Τουρκικό Σχολείο» στο Ρέθυμνο (1892/93), που σήμερα στεγάζει το Α' Δημοτικό Σχολείο της πόλης και η Καπναποθήκη της «Ρέζη» στην Ξάνθη (1890), που μαρτυρεί περίτρανα πως ο καπνός αποτελούσε βασικό εξαγωγικό προϊόν της οθωμανικής Θράκης ήδη από τον 18ο αιώνα. Όλα τα παραπάνω μνημεία, που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, τοποθετούνται πλάι-πλάι με λιγότερο ή περισσότερο γνωστά μνημεία της υπόλοιπης Βαλκανικής: το Εβραϊκό Νεκροταφείο στο Μοναστήρι, το Αλατζά Τζαμί στο Τέτοβο, το Φρούριο του Ελμπασάν, τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μπουντίσαβτσι) στην Κλίνα, το Χαμάμ του Ίσα Μπέη, στο Νόβι Πάζαρ και πολλά άλλα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο της Photobiennale και στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, στις 9 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ. θα προβληθεί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γερμανικού Ινστιτούτου, το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Ξεχασμένα Βαλκάνια». 
     
 

Οι 10 πλουσιότερες τραγουδίστριες του κόσμου για το 2016
Σε Επίτιμη Διδάκτορα του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η Αλκη Ζέη
Λογοτεχνία: Υποψήφια για διεθνές βραβείο η Σ. Μαντουβάλου
Η Μάνη και η Μεσσηνία «πρωταγωνιστούν» στην ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα» που γύρισε ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Παράσταση - αφιέρωμα για τη ζωή της Μελίνας
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου