Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 20:58:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Τουρισμός arrow Για νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός
Για νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός
Πηγή: Express.gr
Θετικά εξέπληξε τους Έλληνες ξενοδόχους η πορεία του ελληνικού τουρισμού την φετινή περίοδο. Μάλιστα, τα δεδομένα και για την επόμενη χρονιά (2016) δημιουργούν από τώρα χαμόγελα αισιοδοξίας. Προς επίρρωση τούτου, η μέχρι τώρα πορεία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η διαγραφόμενη έντονη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και για τα επόμενα χρόνια, κάνει τους ξενοδόχους να αισιοδοξούν και για τη νέα χρονιά.

Σε σημερινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο πρόεδρος της, Γιάννης Ρέτσος, στάθηκε στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που όπως είπε, μέσα στις αντιξοότητες, ελέω capital controls, όχι μόνο άντεξε αλλά και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει και φέτος ολοταχώς για νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα». Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα περίπου 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεις 26 εκατομμύρια. Μάλιστα η παρούσα αυτή εξέλιξη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανάφερε ο κ. Ρέτσος, στην άνθιση του οδικού τουρισμού, που φέτος πάτησε γκάζι και τροφοδότησε την Ελλάδα με 10 περίπου εκατομμύρια τουρίστες, με τις τουριστικές ροές ακόμα να συνεχίζονται.

Αφού τόνισε πως πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα τουριστική χρονιά, είναι πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα του ελληνικού τουριστικού πακέτου μετά την αύξηση του ΦΠΑ, από το 6,5% στο 13% (διαμονή) και 23% (στην εστίαση). Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο θα περάσει στο τουριστικό πακέτο. Στο σημείο αυτό υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικό με τις υπόλοιπες χώρες.

Στον αντίποδα, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ξενοδοχειακές μονάδες, με τον αυξημένο ΦΠΑ, τον μεγάλο δανεισμό και τις χαμηλές τιμές με τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ορατό -όπως είπε- τον κίνδυνο να πουληθούν μονάδες σε ξένους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι «τα 15,δισ. ευρώ επιπλέον τουριστικά έσοδα δεν θα αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις των ξενοδοχείων, που κατά βάση είναι ζημιογόνα», ανάφερε. «Ανησυχώ πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πώς αυτό θα επηρεάσει τις ξενοδοχειακές μονάδες» τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Παραμένοντας στα αγκάθια τη νέας χρονιάς, αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό ζήτημα και πώς αυτό έχει επηρεάσει τους νησιωτικούς προορισμούς. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρέτσο, θετικό είναι το γεγονός της αναγνώρισης του ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σημάδια, ωστόσο, ανησυχίας προκύπτουν από τις πιέσεις των τουριστικών πρακτόρων για χαμηλές τιμές στα νησιά που έχουν δεχτεί το ρεύμα των προσφύγων.

Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων

Η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίστηκε και κατά τον μήνα Αύγουστο αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, φθάνοντας σχεδόν τα 3 εκατομμύρια αφίξεις. Σε επίπεδο οκταμήνου, σημειώθηκε αύξηση +6,3%, με συνολικά 11,7 εκατ. αφίξεις.

Η Αθήνα, όπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ, συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία και τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση +23% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 και +26% σε επίπεδο οκταμήνου. Με θετικό πρόσημο κινείται και το σύνολο σχεδόν όλων των προορισμών στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2015, με μόνες εξαιρέσεις τη Ρόδο, την Κω και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου καταγράφονται μειώσεις -2,3%, -2,1% και -1,7% αντίστοιχα.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος εν μέσω της φετινής τουριστικής περιόδου, η εντατική, επίμονη και συστηματική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό αποδίδει καρπούς πετυχαίνοντας ένα ακόμα ρεκόρ, τονίζει ο ΣΕΤΕ.
 
Υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, το 2015, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, αναμένεται να κλείσει στο σύνολό του με περίπου 26 εκατ. διεθνών αφίξεων και άνω των 14,5 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, προσθέτοντας επιπλέον μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας και ενισχύοντας έμπρακτα και ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες.


 
     
 

Θεαματικά αυξημένη η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό»
Πάνω από 52.000 οι αιτήσεις για "επιταγές εργασίας στον τουρισμό"
Να επιταχυνθούν οι άδειες σε έργα υποδομής σε νέες και υπάρχουσες μαρίνες, ζήτησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Και με το Αμβούργο συνδέει τη Θεσσαλονίκη η γερμανική αεροπορική Germanwings
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου