Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 03:39:01

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Οικονομία arrow ΤτΕ: Σε ελλειμματικό μετατράπηκε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016
ΤτΕ: Σε ελλειμματικό μετατράπηκε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2016
Πηγή: Express.gr
Σε ελλειμματικό μετατράπηκε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ το 2015. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 6,1%, ενώ η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 4,2%. Επίσης, επιδεινώθηκαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το ισοζύγιο αγαθών, το 2016, παρουσίασε βελτίωση κατά 649 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων (κατά 1,4 δισ. ευρώ) και στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 290 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2015. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την άνοδο της αξίας των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 3,9%.

  Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε πτώση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015, καθώς μειώθηκαν οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 878 εκατ. ευρώ). Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 6,4%.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 654 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Το 2016 εμφανίστηκε μικρό έλλειμμα ύψους 68 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

  Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι  άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν άνοδο κατά 2,8 δισ. ευρώ, έναντι ανόδου 1,0 δισεκ. ευρώ το 2015.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 2,7 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.


 
     
 

https://keaprogram.gr: Κάντε αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
www.gsis.gr: Αίτηση - Δήλωση Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού
Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Νέα παράταση: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου (www.gsis.gr)
Σε ενιαία φορολογική κλίμακα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ενοίκια
ΗΔΙΚΑ: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου