Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 11:29:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Οικονομία arrow Τζορτζ Σόρος: Η Γερμανία πρέπει να φύγει από το ευρώ
Τζορτζ Σόρος: Η Γερμανία πρέπει να φύγει από το ευρώ
Πηγή: Express.gr
Αιφνιδιάζουν οι απόψεις που διατυπώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, σε συνέντευξη που περιέχεται σε νέο του βιβλίο, καθώς προτείνει «η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του». «Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες- οφειλέτες θα ανακτούσαν την
ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν ήλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης», σημειώνει.

«Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Γερμανία, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες», προσθέτει.

Ο πλέον οικονομικά ισχυρός επενδυτής του πλανήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Καγκελάριο Μέρκελ να σταματήσει την πολιτική των συνεχών περικοπών που επιβάλει η Γερμανία ως η ισχυρότερη οικονομία στη Γηραιά Ήπειρο. «Το πολιτικό πρόβλημα- υπογραμμίζει- είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίσθηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες», αναφέρει.

Στο ερώτημα για ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης» απαντά:

«Σημαίνει περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία, σημαίνει προοπτική διαρκούς ανεργίας. Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης».

Γιατί να μην ακολουθήσουν και οι χώρες του Νότου το παράδειγμα της πειθαρχημένης γερμανικής οικονομίας που δημιουργεί πλεονάσματα, ρωτάει ο δημοσιογράφος.

Απάντηση: «Ασφαλώς η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή θέλει ισχυρό νόμισμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Μπορεί όμως να κατηγορηθεί για την επιβολή των επιλογών της σε άλλες χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Η ευρωζώνη αναγκάζεται να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη».

Το βιβλίο του Σόρος, τιτλοφορείται «Το στοίχημα για την Ευρώπη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα γερμανικά και αποτελεί μια εξαντλητική συνομιλία του πολυσυζητημένου επιχειρηματία με τον γερμανό ανταποκριτή του περιοδικού «Σπήγκελ» στις Βρυξέλλες Γκρέγκορ Πέτερ Σμιτς, όπου ο εβραϊκής καταγωγής παίχτης του χρηματιστηρίου εξομολογείται τα παιδικά του χρόνια στο γκέτο της Βαρσοβίας, σχολιάζει την χρηματοπιστωτική κρίση, διερευνά τα αίτια, επισημαίνει τα αδιέξοδα , στηλιτεύει το ρόλο της Γερμανίας και παρουσιάζει τις προωθημένες προτάσεις του για την σωτηρία της Ευρώπης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια ως καταδιωκόμενος από τους Ναζί Εβραίος τότε που ο προνοητικός πατέρας του αναγκάστηκε να αλλάξει το επίθετο από Σβαρτς σε Σόρος- για να ακούγεται ουγγρικό- εξασφαλίζοντας από ένα Ούγγρο φίλο πλαστές ταυτότητες για όλα τα μέλη της οικογένειας.

«'Αλλωστε- τονίζει- δεν είμαστε θρησκευόμενη οικογένεια. Μεγάλωσα σε πολύ φιλελεύθερη ατμόσφαιρα». Θυμάται τη ζωή στο κρησφύγετο με το φόβο να τους βρουν οι Ναζί, κάτι που ενεργοποίησε τις νοητικές του δυνάμεις και διαμόρφωσε το χαρακτήρα του: «Έμαθα την τέχνη της επιβίωσης από ένα μεγάλο δάσκαλο, τον πατέρα μου που έλεγε: Υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες δεν ισχύουν οι φυσιολογικοί νόμοι».

Το 1956 έφθασε στη Νέα Υόρκη θέτοντας στόχο να κερδίσει σε πέντε χρόνια 100.000 δολάρια . Πολύ πιο σύντομα κέρδισε το ποσό αυτό και συνέχισε την επιχειρηματική του δράση στις χρηματαγορές, μελετώντας παράλληλα φιλοσοφία και με το μυαλό πάντα στην Ευρώπη.


 
     
 

https://keaprogram.gr: Κάντε αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
www.gsis.gr: Αίτηση - Δήλωση Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού
Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Νέα παράταση: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου (www.gsis.gr)
Σε ενιαία φορολογική κλίμακα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ενοίκια
ΗΔΙΚΑ: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου