Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 02:31:24

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Οικονομία arrow ΕΣΑΗ: Προτάσεις για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΣΑΗ: Προτάσεις για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Πηγή: Express.gr
 Τρεις προτάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτροπαραγωγής παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αν. Καλλιτσάντσης, μιλώντας σε εκδήλωση της οργάνωσης. Αυτές περιλαμβάνουν:

- Την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και η ψήφισή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

- Την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού «επί ίσοις όροις», δηλαδή με πρόσβαση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στις φθηνές πηγές ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει η ΔΕΗ, που είναι οι λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά.

- Τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ θα επιφέρει διπλό όφελος: Αφενός θα επιτρέψει την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος που υπολειτουργούν λόγω της μειωμένης ζήτησης που οφείλεται στην κρίση. Αφ' ετέρου θα μειώσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ το χρόνο καθώς οι μονάδες με καύσιμο ντίζελ και μαζούτ που λειτουργούν στην Κρήτη θα υποκατασταθούν από τις φθηνότερες μονάδες της ηπειρωτικής χώρας.

Αντίστοιχη ελάφρυνση θα προκύψει και για τους λογαριασμούς ρεύματος δεδομένου ότι το υψηλότερο κόστος παραγωγής στα νησιά καλύπτεται τώρα μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ με στόχο ολοκλήρωσης το τέλος του 2019, ο ΕΣΑΗ θεωρεί ωστόσο ότι το έργο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί νωρίτερα, σε ορίζοντα τριετίας αν κατασκευαστεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε, τέλος, ότι ο ΕΣΑΗ είχε επισημάνει στην πολιτική ηγεσία από το 2011 τους κινδύνους που προκαλούνταν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιριών στην προμήθεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, αλλά και για τα αδιέξοδα που δημιουργούσαν οι υπερβολικά υψηλές τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά χωρίς όμως, όπως ανέφερε, να εισακουστούν οι προειδοποιήσεις.


 
     
 

https://keaprogram.gr: Κάντε αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
www.gsis.gr: Αίτηση - Δήλωση Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού
Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Νέα παράταση: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου (www.gsis.gr)
Σε ενιαία φορολογική κλίμακα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ενοίκια
ΗΔΙΚΑ: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου