Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 21:25:36

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Οικονομία arrow Νέοι φόροι και μέτρα στην Κύπρο το 2014
Νέοι φόροι και μέτρα στην Κύπρο το 2014
Πηγή: Express.gr
Δέκα μέτρα συνολικής αξίας 270 εκατ. ευρώ καλείται να εφαρμόσει το 2014 η κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος στήριξης. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα καταφέρει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα - περιλαμβάνει και τους τόκους - θα φθάσει το 8,4% του ΑΕΠ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μικρές μειώσεις μισθών και αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 σεντ.

Στα μέτρα για μείωση των δαπανών περιλαμβάνονται:

-Η μείωση των συνολικών δαπανών για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κατά τουλάχιστον 28,5 εκατ. ευρώ μέσω του εξορθολογισμού και καλύτερης στόχευσης του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και κατάργηση των παροχών κοινωνικής συνοχής που παρέχονται από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

-Η εφαρμογή περαιτέρω μείωσης 3% των απολαβών των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Καθιέρωση τέλους για μηνιαίες κάρτες για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τους φοιτητές και τους συνταξιούχους.

-Εισαγωγή διαρθρωτικών μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στα μέτρα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων στο υπουργείο παιδείας και πολιτισμού και η απομάκρυνση της αναλογίας 1:1,5 διδακτικού χρόνου από τα απογευματινά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Περιλαμβάνεται επίσης η διδακτική έκπτωση που προσφέρεται σε όσους διδάσκουν σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές περιφέρειες και η μείωση του κόστους για απογευματινά και βραδινά προγράμματα.

Όσον αφορά τα μέτρα για αύξηση των εσόδων το 2014 περιλαμβάνουν:

-Την επέκταση της εφαρμογής της προσωρινής εισφοράς επί των ακαθάριστων αποδοχών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2016. Για μισθό έως 1.500 ευρώ δεν θα υπάρξει αποκοπή, από 1.501 ευρώ μέχρι 2.500 ευρώ 2,5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ 3% και πάνω από 3.501 ευρώ 3,5%.

-Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 18% το 2013 σε 19% το 2014.

-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 0,05 ευρώ.

-Αύξηση των εισφορών από 1.1.2014 των μισθωτών και των εργοδοτών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τις συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας από τους υπαλλήλους και 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας από τους εργοδότες και 1 ποσοστιαία μονάδα σε περίπτωση των αυτοαπασχολουμένων.

-Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τα μηχανοκίνητα οχήματα με ισχύ από το δημοσιονομικό έτος 2014.


 
     
 

https://keaprogram.gr: Κάντε αίτηση για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
www.gsis.gr: Αίτηση - Δήλωση Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού
Τέλη κυκλοφορίας 2017 - Νέα παράταση: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου (www.gsis.gr)
Σε ενιαία φορολογική κλίμακα μισθωτοί, συνταξιούχοι, ενοίκια
ΗΔΙΚΑ: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου