Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 21:02:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Φορολογία 2014 arrow ΠΟΛ.1209: Οδηγίες για επιστροφή φόρων μεταβίβασης για ημιυπαίθριους πρώτης κατοικίας
ΠΟΛ.1209: Οδηγίες για επιστροφή φόρων μεταβίβασης για ημιυπαίθριους πρώτης κατοικίας
Πηγή: Express.gr
  Τον τρόπο επιστροφής φόρων μεταβίβασης που είχαν καταβάλει φορολογούμενοι για ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί και κανονικά απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, προσδιορίζει με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1209 το υπουργείο Οικονομικών.  Το θέμα αφορά φόρους που είχαν καταβληθεί για ημιυπαίθριους που έχουν τακτοποιηθεί, είτε με τον τελευταίο σχετικό νόμο (3843/2010) είτε με τον προηγούμενο (3775/2009).

Στην εγκύκλιο, που υπογράφεται από τον ΓΓ του υπουργείου, Γ. Καπελέρη, σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας ισχύει και για την επιφάνεια των χώρων αυτών, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.

Επίσης, ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του.

Όπως διευκρινίζεται, η απαλλαγή χορηγείται σε ημιυπαίθριους χώρους που ρυθμίστηκαν, έστω και αν το εμβαδόν τους που αναγράφεται στη βεβαίωση της πολεοδομίας παρουσιάζει μικρή απόκλιση, σε σχέση με το αναγραφόμενο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο (ή στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) εμβαδόν τους (λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού της επιφάνειας του ημιυπαίθριου χώρου για την τακτοποίησή του).

Η ίδια διαδικασία ισχύει και για φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών που τυχόν καταβλήθηκαν.


Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ.1209/6.10.2011

Αθήνα, 6-10-2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδ. : 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνα : 2103375874, -835
FAX : 2103375834
e-mail : d13.fma@yo.syzefxis.gov.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1209

Θέμα: Οδηγίες για την αντιμετώπιση των τακτοποιούμενων χώρων του ν. 3843/2010 στα πλαίσια της Φορολογίας Κεφαλαίου.

Με τη με αριθ. ΠΟΛ.1126/31.5.2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των τακτοποιούμενων χώρων του ν. 3843/2010, μετά την εφαρμογή του ν. 3897/2010, στα πλαίσια της Φορολογίας Κεφαλαίου και της Φορολογίας Εισοδήματος.

Με την ανωτέρω εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι οι διατάξεις για την απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς α΄ κατοικίας εφαρμόζονται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010. Επίσης, ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Τα ως άνω αναφερόμενα στην εγκύκλιο με αριθ. ΠΟΛ.1126/31.5.2011 σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής α΄ κατοικίας σε τακτοποιούμενους χώρους του ν. 3843/2010 και τη δυνατότητα επιστροφής του ήδη καταβληθέντος φόρου μεταβίβασης ισχύουν και για τους χώρους που έχουν ρυθμισθεί με το ν. 3775/2009. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους κατά το χρόνο της αγοράς.

2. Στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτημα επιστροφής του καταβληθέντος φόρου μεταβίβασης για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί με το ν. 3843/2010 ή το ν. 3775/2009, δεν απαιτείται η σύνταξη συμπληρωματικής πράξης του σχετικού μεταβιβαστικού συμβολαίου, εφόσον αναγράφεται σε αυτό ότι ο αγοραστής έτυχε του ευεργετήματος της απαλλαγής α΄ κατοικίας για την αγορά του ακινήτου (π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι που προσαυξάνουν την επιφάνεια του διαμερίσματος για την αγορά του οποίου είχε χορηγηθεί απαλλαγή α΄ κατοικίας). Αντίθετα απαιτείται η σύνταξη και η μεταγραφή της συμπληρωματικής πράξης του συμβολαίου -σύμφωνα με τη διάταξη της περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 13 του α.ν. 1521/1950 και κατά τα οριζόμενα στη με αριθ. πρωτ. 1094552/416ΠΕ/Β0013/ΠΟΛ.1005/31.12.2001 εγκύκλιο του Υπ.Οικ.- για τα ακίνητα για τα οποία δεν έχει αναγραφεί στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο η χορήγηση απαλλαγής α΄ κατοικίας (π.χ. αγορά αυτοτελούς υπόγειου αποθηκευτικού χώρου που είχε μετατραπεί σε χώρο κατοικίας και για το οποίο δεν είχε χορηγηθεί απαλλαγή).

3. Η απαλλαγή χορηγείται σε ρυθμισθέντες ημιυπαίθριους χώρους, έστω και αν το εμβαδόν τους που αναγράφεται στη βεβαίωση της πολεοδομίας παρουσιάζει μικρή απόκλιση σε σχέση με το αναγραφόμενο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο (ή στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) εμβαδόν τους (λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού της επιφάνειας του ημιυπαίθριου χώρου για την τακτοποίησή του).

Τα προαναφερθέντα εφαρμόζονται ανάλογα και στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ι. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ


 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου