Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015, 14:29:43

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   35°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Οικονομία arrow Επιβαρύνεται υπέρμετρα το κόστος παραγωγής από τους φόρους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Επιβαρύνεται υπέρμετρα το κόστος παραγωγής από τους φόρους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Πηγή: Express.gr  24/06/11-07:39

 ΣE κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων προβλέπεται να οδηγήσουν η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και η εξίσωση του φόρου στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις.

Η χθεσινή ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις ήρθε να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στον βιομηχανικό και βιοτεχνικό κόσμο για τη φορολόγηση του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eνωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, το επιπλέον κόστος για το σύνολο των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10%-15% και μάλιστα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις στις οποίες το κόστος καυσίμου αντιπροσωπεύει το 30%-40% του κόστους παραγωγής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει στη βιομηχανία EΦK 1,5 ευρώ/Gigajoule ή 5,4 ευρώ/MWh. Αυτό, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, σημαίνει αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 15%, ενώ παράλληλα ακυρώνεται η εξαγωγική προσπάθεια της ελληνικής βιομηχανίας και οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις, σε παύση εργασιών και περικοπές θέσεων εργασίας. Oπως σημειώνουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας, το προσδοκώμενο έσοδο, δηλαδή τα 50 εκατ. ευρώ ανά έτος, είναι μηδαμινό ποσό για τις ανάγκες τις οικονομίας και φανερώνει πως στον βωμό της άμεσης είσπραξης θυσιάζονται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που ζητεί να σταματήσει κάθε ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Εξάλλου την ανησυχία των επιχειρήσεων - μελών του εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σημειώνοντας ότι «υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και συνεπώς συνολικής μείωσης των ελληνικών εξαγωγών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα». Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε σχετικά: «H νέα αυτή επιβάρυνση κατά 10%-15% του κόστους παραγωγής των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των πιο δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι πλέον αδύνατο να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και πολλαπλές υποχρεώσεις τους».
Πηνελόπη Μητρούλια 
     
 

www.atlas.gov.gr: Δείτε τα ένσημά σας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
gsis.gr: Δείτε μέσω internet αν χρωστάτε στην εφορία (Τέλη, ΕΕΤΑ 2013, ΕΕΤΗΔΕ, Φόροι)
www.ika.gr: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΙΚΑ για φορολογική δήλωση 2015
Taxisnet: Α21 - Κάντε αίτηση για οικογενειακό επίδομα 2014
ΗΔΙΚΑ: Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΕΚ
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου

 
 

ΕΞΠΡΕΣ - Δ. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε., 46ο χλμ. Λεωφ. Λαυρίου Τ.Κ.: 190 01 ΒΙΟΠΑ - Κερατέας Αττική, Τηλ. κέντρο: 213 01 61700 Copyright ©2013