Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 05:31:09

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ arrow Ακίνητα 2016 arrow Αύξηση φόρων έως 100% για μεταβίβαση ακινήτων
Αύξηση φόρων έως 100% για μεταβίβαση ακινήτων
Πηγή: Express.gr
ΣTO σύστημα των αντικειμενικών αξιών εντάσσονται 4.500 περιοχές της χώρας, οι οποίες εξαιρούνταν έως τώρα και από τις αρχές του 2011 θα επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών. Στον κατάλογο του Yπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται περιοχές-φιλέτα σε όλη την περιφέρεια, όπου από 1ης Ιανουαρίου οι αντικειμενικές τιμές θα κυμαίνονται πλέον από περίπου 600 ευρώ σήμερα (κατώτατη τιμή σε όλες τις περιοχές) σε 2.000 ευρώ (σε περιοχές που βρίσκονται στη Χαλκιδική) έως και 3.200 ευρώ το τετραγωνικό (στη Σαντορίνη). Δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ακόμα και πάνω 100% σε σχέση με όσο τις υπολόγιζε, αυθαίρετα, έως τώρα η εφορία.

 

Με την επέκταση αυτή το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει πλέον το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές-συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ, αφού οι τελευταίες ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες», όπως επισημαίνουν παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.ά. Eως τώρα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις.

Σε ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Eτσι με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 νομούς το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 νομούς.

Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των Nομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής.

Σε τουριστικές περιοχές οι αντικειμενικές θα φθάσουν μέχρι τα 1.800 ευρώ το τ.μ. Με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από τον Φόρο Aκίνητης Περιουσίας, αφού οι φόροι θα υπολογίζονται στις νέες αυξημένες αξίες των ακινήτων.

Οι περισσότεροι από τους οικισμούς που θα αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στην Kρήτη, την Πελοπόννησο και την Hπειρο, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη οικιστική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη. Aυτή η εξέλιξη έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Με την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σταδιακά σε όλη τη χώρα μπαίνει τέλος στη «συναλλαγή» που υπάρχει σήμερα μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Το καλοκαίρι του 2011 θα έρθει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι τιμές ζώνης, με το οικονομικό επιτελείο να προωθεί ριζικές αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού τους. Το σύστημα θα αντικατασταθεί με ένα νέο, το οποίο θα ακολουθεί την πορεία των αγοραίων τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αγοραίες τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι αντικειμενικές τιμές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα, το οποίο θα διαμορφώνει αξίες που θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές και θα εκτοξεύσει στα ύψη τους φόρους στις μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές που θα πληρώνουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.


Πίνακες Τιμών Αντικειμενικών Αξιών


Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Κρήτης
 
     
 

 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.


Apache/2.2.22 (Ubuntu) Server at cnt4.express.gr Port 80

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου