Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 07:08:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Ρωσικό ενδιαφέρον απόκτησης των εταιριών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Ρωσικό ενδιαφέρον απόκτησης των εταιριών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Πηγή: Express.gr
ΜΕ τίτλο “τρεις ρωσικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρίες αερίου” χθεσινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euractiv.com αναφέρεται στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ, του οποίου η προθεσμία έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πουλάει πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία και τρεις ρωσικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των εταιριών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Το δημοσίευμα επικαλείται τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η οποία έγραψε ότι εάν για κάποιο λόγο η Gazprom δεν είναι σε θέση να αποκτήσει τις εταιρίες, τότε οι άλλες δύο θα μπουν στην κούρσα για να τη βοηθήσουν να επιτύχει τη συμφωνία. Οι εταιρίες-βοηθοί της Gazprom είναι η Sintez, μία μικρή εταιρία αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Leonid Lebedev και το ενεργειακό επενδυτικό Fund Energiya, του οποίου επικεφαλής είναι ο Igor Yusufov, πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom.
Ανάμεσα στις άλλες εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι η κρατική εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η τσεχική CEZ, η ιταλική Edison and Eni και άλλες.

Η Ελλάδα αναμένει να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τον διαγωνισμό. Η ΔΕΠΑ έχει εκτιμηθεί ότι αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ και η ΔΕΣΦΑ περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας ως οδού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στον λεγόμενο νότιο διάδρομο, που αναμένεται να μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από πηγές εκτός Ρωσίας, οι εταιρίες μπορούν να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές.
Κατά τη Vedomosti ο Andrey Korolev, δ/νων σύμβουλος της Sintez, δήλωσε ότι η εταιρία του θα υποβάλει προσφορά κυρίως με κεφάλαια τα οποία έχει δανειστεί. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Sintez έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον διαγωνισμό σε σχέση με την Gazprom Socar, σύμφωνα με τους κανόνες που θα ισχύσουν για το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Ωστόσο ο Α. Korolev δεν έκρυψε ότι εάν η εταιρία του κερδίσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα «πάρει ως εταίρο την Gazprom». Η Gazprom από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.
Κώστας Μοσχονάς


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου