Σάββατο, 18 Μαϊου 2019, 17:32:23

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Πρόσκληση στην ελληνική επιχειρηματική και πολιτιστική κοινότητα κάνει το Ουζμπεκιστάν
Πρόσκληση στην ελληνική επιχειρηματική και πολιτιστική κοινότητα κάνει το Ουζμπεκιστάν
Πηγή: Express.gr
 ΣTHN περίοδο της σκληρής δοκιμασίας της χώρας μας και της αποδόμησης της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό, η Ελλάδα έχει ανάγκη κάθε φιλικής συμπεριφοράς και πρωτοβουλίας, κάθε πρότασης για συνεργασία στον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Ενώ λοιπόν πολλά γνωστά κράτη μάς γυρίζουν την πλάτη, το εξωτικό Ουζμπεκιστάν απλώνει χέρι φιλίας και συνεργασίας, μέσω της διπλωματικής αποστολής του στην Αθήνα.

Σε ενημερωτική συνάντηση γνωριμίας με τα ελληνικά ΜΜΕ, εν όψει της 20ής επετείου της ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν την 1η Σεπτεμβρίου, ο γενικός πρόξενος Τ. Μαματζάνοβ τόνισε στους Eλληνες δημοσιογράφους ότι η χώρα του επιθυμεί να επεκτείνει και εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα και προσκάλεσε την ελληνική επιχειρηματική και πολιτιστική κοινότητα να ασχοληθούν πιο δραστήρια με τις άριστες δυνατότητες συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ο ίδιος προγραμματίζει σειρά ενημερωτικών επαφών με επιμελητήρια, τουριστικούς επιχειρηματίες και τον κόσμο του πολιτισμού, προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με τους Ουζμπέκους συναδέλφους τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται σε περίοδο κάθετης υποβάθμισης των ελληνο-ουζμπεκικών σχέσεων και τη στιγμή που οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ουζμπεκιστάν το 2010 σε σύγκριση με το 2009 έπεσαν κατά 97,86%, ενώ οι εισαγωγές κατά 81,15%. Επιπλέον, τον Μάιο του 2010 διέκοψε τις πτήσεις του στην Αθήνα, μετά από λειτουργία 13 ετών και με συνεχές παθητικό, ο εθνικός αερομεταφορέας του Ουζμπεκιστάν, με αποτέλεσμα να κοπεί κάθε απευθείας επαφή μεταξύ Αθήνας και Τασκένδης.

Σήμερα για να ταξιδέψει κανείς στο Ουζμπεκιστάν πρέπει να βγάλει βίζα, που κοστίζει 80 δολάρια, μέσω των 6 τουριστικών πρακτορείων της Αθήνας που ειδικεύονται στη χώρα αυτή. Η έκδοση της βίζας διαρκεί μέχρι και 10 μέρες, αλλά ο χρόνος αυτός μπορεί να επισπευσθεί με λίγο ακριβότερο αντίτιμο. Ο συντομότερος δρόμος είναι μέσω Κωνσταντινούπολης, από την οποία η Τασκένδη απέχει αεροπορικώς 4 ώρες και 15 λεπτά.

Ωστόσο, για να επισκεφθούν οι Ουζμπέκοι της Ελλάδα, πρέπει πρώτα να μεταβούν στη Μόσχα για να βγάλουν βίζα από το εκεί ελληνικό προξενείο, απόσταση αεροπορικώς πάνω από 4 ώρες, διότι η χώρα μας δεν διαθέτει πρεσβεία ή τουλάχιστον προξενείο στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τασκένδη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Eλληνες ομογενείς του Ουζμπεκιστάν, οι οποίοι αναγκάζονται και αυτοί να επισκεφτούν για τις υποθέσεις τους την πρεσβεία μας στη Μόσχα, όταν δεν αναθέτουν στον πρόεδρο της κοινότητας της Τασκένδης να τους εκπροσωπήσει. Σπάνια, μια φορά περίπου τον χρόνο, κλιμάκιο του ελληνικού προξενείου Μόσχας επισκέπτεται την Τασκένδη, με τις προξενικές σφραγίδες υπό μάλης, και προσπαθεί μάταια, μέσα σε 1-2 μέρες, να επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες των ομογενών. Από το 1997 που ξεκίνησαν οι επίσημες σχέσεις, μόλις το 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη του τμήματος εμπορικών υποθέσεων της αρμόδιας για το Ουζμπεκιστάν πρεσβείας μας στη Μόσχα. Χαρακτηριστική είναι και η αναβολή για το δεύτερο μισό του 2011 της τρίτης διακρατικής συνάντησης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Εμπόριο

 

Η Ελλάδα εξάγει στο Ουζμπεκιστάν κυρίως προϊόντα ομορφιάς, ελαιόλαδο, μάρμαρα και φάρμακα. Το 2010 διακόπηκαν τελείως οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου, αλλά ήδη έχει συναφθεί συμφωνία με ελληνική εταιρία για την επανέναρξη των εξαγωγών του. Η χώρα μας εισάγει από το Ουζμπεκιστάν χαλκό, λάδια, πετρέλαιο, βαμβάκι, χρυσό και δέρματα.

Ωστόσο το Ουζμπεκιστάν, που είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα, έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες δομικών υλικών για κατασκευές, μηχανές επεξεργασίας διάφορων προϊόντων, τεχνογνωσία στον τουρισμό, κατασκευές σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων, τομείς που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών και εμπορικών εταιριών. Η παρουσία μας σήμερα στην εξωτική αυτή χώρα αποτελείται από εταιρίες όπως οι European Profiles, LDK, Papasavas S.A. Kentor, Infogroup, όμιλος Βαρδινογιάννη, Σπύρου, Γερμανός, Εθνική, Εμπορική Τράπεζα κ.λπ.

 

Μ. Αλέξανδρος

 

Διαθέτοντας σταθερή κυβέρνηση και επιχειρηματικό περιβάλλον, υπό τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοβ και πληθυσμό που ξεπερνά τα 28 εκατομμύρια, το Ουζμπεκιστάν και ο λαός του επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και για λόγους ιστορικούς, αφού ο Μέγας Αλέξανδρος παρέμεινε στη Σαμαρκάνδη και τη γύρω περιοχή δύο χρόνια, έκτισε την Αλεξάνδρεια την Εσχάτη στα σύνορα Ουζμπεκιστάν - Τατζικιστάν και παντρεύτηκε την όμορφη Ρωξάνη, ενώ πολλοί συμπολεμιστές του παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες. Σήμερα υπάρχουν ακόμη ζωντανοί πολλοί μύθοι από το πέρασμα του Eλληνα στρατηλάτη από την περιοχή και είναι γνωστές οι δραστηριότητες των διάσημων αρχαιολόγων Ρετβιελάτζε με έδρα την Τασκένδη και του δικού μας ομογενή Σαρηγιαννίδη, που όργωσε ολόκληρη την κεντρική Ασία αναζητώντας τον Αλέξανδρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ντοκιμαντέρ του 1997 του BBC, που γύρισε ο γνωστός εξερευνητής Μάικλ Γουντ, με τίτλο «Στα Βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

 

Ομογενείς - πολιτικοί πρόσφυγες

 

Οι δεσμοί του Ουζμπεκιστάν με την Ελλάδα συνεχίστηκαν με τη μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού από τη Ρωσία στην Τασκένδη, επί σοβιετικής περιόδου, αλλά και με τη δημιουργία μεγάλης κοινότητας πολιτικών προσφύγων μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, το 1949. Οι Eλληνες της Τασκένδης άφησαν τη θετική σφραγίδα τους στον ντόπιο πληθυσμό. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω επαναπατρισμού τους, και έχουν παραμείνει εκεί κυρίως ηλικιωμένοι και μικτές οικογένειες, που όμως διατηρούν άσβεστη τη λαχτάρα της Ελλάδας, την οποία όμως δυσκολεύονται να επισκεφτούν.

 

Τουρισμός

 

Ιστορικές πόλεις από την προϊστορική εποχή με εξωτικά ονόματα, όπως η Σαμαρκάνδη, η Μπουχάρα, η Χίβα και η Τασκένδη, παραπέμπουν σε ηρωικές περιόδους και χαλιφάτα με πρωταγωνιστές όπως ο Ταμερλάνος και ο Τζέκινς Χαν. Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας και ο ιδιωτικός τουριστικός τομέας αναπτύσσεται ταχύτατα. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι Ουζμπέκοι επισκέπτονται το εξωτερικό.

 

Οικονομία

 

Από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του το Ουζμπεκιστάν έχει επιλέξει τον δικό του δρόμο ανάπτυξης - «ουζμπεκικό μοντέλο» μετάβασης στην κοινωνικό - προσανατολισμένη οικονομία της αγοράς, που στηρίζεται σε πέντε βασικές αρχές, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοβ και είναι: προτεραιότητα της οικονομίας έναντι της πολιτικής, το κράτος - βασικός μεταρρυθμιστής, υπεροχή του νόμου σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, διεξαγωγή μιας ισχυρής κοινωνικής πολιτικής, εφαρμογή σταδιακής μετάβασης στις σχέσεις της αγοράς.

 

Φυσικοί πόροι

 

Σε όλη τη χώρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ορυκτών, όπου συμπεριλαμβάνονται περίπου 100 είδη, εκ των οποίων τα 60 έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην εθνική οικονομία.

Στα αποθέματα χρυσού το Ουζμπεκιστάν κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως, στην παραγωγή την 7η, στον χαλκό 10η και 11η θέσεις αντίστοιχα, στο ουράνιο 8η και 12η θέσεις.

 

Επιστήμη - εκπαίδευση

 

Στο Ουζμπεκιστάν δίνουν μεγάλη σημασία στα προβλήματα εκπαίδευσης του πληθυσμού. Κάθε χρόνο περίπου το 53% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για τη βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα. Το ουζμπεκικό εθνικό μοντέλο μάθησης συμπεριλαμβάνει όλα τα στάδια εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης μιας προσωπικότητας, προσχολική εκπαίδευση (νήπιο), μέση εκπαίδευση, ΤΕΙ, ΑΕΙ και μετεκπαίδευση.

Ο τομέας επιστημονικής έρευνας συμπεριλαμβάνει 362 ακαδημαϊκά, πανεπιστημιακά και πολυτεχνικά ινστιτούτα: 101 ερευνητικά ιδρύματα ινστιτούτων, 55 ερευνητικά ιδρύματα πανεπιστημίων, 65 οργανώσεις σε έργα μηχανικής μελέτης και σχεδιασμού, 32 επιστημονικές - παραγωγικές ενώσεις και πειραματικές επιχειρήσεις, 30 κέντρα πληροφορικής.

 

Σχέσεις με Ελλάδα

 

Οι διπλωματικές σχέσεις δημιουργήθηκαν στις 16 Μαρτίου του 1992. Στη βάση της νομικής συμφωνίας συμπεριλαμβάνονται 17 έγγραφα. Το Ουζμπεκιστάν βλέπει την Ελλάδα ως σημαντικό συνεργάτη, ο ρόλος του οποίου στην περιοχή συνεχώς αυξάνεται. Διατηρείται ο συνεχής πολιτικός διάλογος για όλα τα θέματα αμοιβαίων συμφερόντων, δυναμώνει η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανισμών.

Σημαντική θέση στη διμερή συνεργασία έχει ο εμπορο-οικονομικός τομέας, το δυναμικό του οποίου δεν αξιοποιείται πλήρες. Στο Ουζμπεκιστάν, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 16 εταιρίες με ελληνικά κεφάλαια.

Εντατικά αναπτύσσεται η συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Οι δύο πλευρές δημιούργησαν μικτή επιτροπή για τα θέματα συνεργασίας σε αυτή τη σφαίρα, η πρώτη συνέλευση της οποίας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2009.

Το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό του Ουζμπεκιστάν και της Ελλάδας, επίσης και οι στενές ιστορικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι μια καλή βάση για πιο βαθιά διμερή συνεργασία στον πολιτιστικο-ανθρωπιστικό τομέα.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική διασπορά στο Ουζμπεκιστάν υπολογίζεται περίπου στα 6.000 άτομα. Το 1999 δημιουργήθηκε ο σύλλογος φιλίας «Ουζμπεκιστάν - Ελλάδα», ενώ το 2010 ο «Ελλάδα - Ουζμπεκιστάν». Από το 1997 στο κρατικό πανεπιστήμιο ξένων γλωσσών του Ουζμπεκιστάν λειτουργεί το κέντρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενώ τον Μάρτιο του 2005 στο Εθνικό Πανεπιστήμιο άνοιξε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή περίπου 20 πολίτες του Ουζμπεκιστάν σπουδάζουν σε διάφορα ΑΕΙ της Ελλάδας.

Από το 2004 κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη διεθνές τουρνουά στο κουράς (πάλη), στο όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοβ, επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Eνωσης του Κουράς. 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου