Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 19:09:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Θύμα της οικονομικής κρίσης και το βιβλίο
Θύμα της οικονομικής κρίσης και το βιβλίο
Πηγή: Express.gr
ΠEPIΠOY 30% πτώση εμφανίζει ο τζίρος της αγοράς του βιβλίου, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο σε επίπεδο διανομής, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών κ. Ψύχαλο και την πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθηνών κ. Μανουσαρίδου, τα έσοδα των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων είναι μειωμένα κατά 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επαγγελματιών εκδοτών κυμάνθηκε μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ, ενώ εκδόθηκαν 10.500 τίτλοι.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΛΣΤΑΤ, το βιβλίο είναι το προϊόν που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση για το 2009, μετά τα πετρελαιοειδή. Παράλληλα, το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στους επαγγελματίες. Oπως υπογραμμίζει η κ. Μανουσαρίδου, το δεύτερο εξάμηνο του 2009 έκλειναν 32 βιβλιοχαρτοπωλεία ανά δίμηνο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ψύχαλο, «ακόμα και η πολυεθνική Fnac κατέληξε ότι το βιβλίο δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα, αποχωρώντας από την ελληνική αγορά». Aλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών, το βιβλίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν εν μέσω κρίσης, δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους αναπτυξιακούς νόμους και τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι η κρατική αντιμετώπιση δεν βοηθά στη μεταστροφή της κατάστασης και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του βιβλίου στην Ελλάδα. Τόσο ο κ. Ψύχαλος, όσο η κ. Μανουσαρίδου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Yπουργείου Πολιτισμού. «Περιττή επένδυση» θεωρείται σύμφωνα με την πρόεδρο Bιβλιοχαρτοπωλών, ενώ και ο εκπρόσωπος των εκδοτών απορεί με την αδιαφορία που επιδεικνύει το υπουργείο. «Eχουμε στείλει δεκάδες επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Γι'Α αυτό και δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Αντίστοιχα, εκ μέρους των βιβλιοπωλών έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ζάππειο, τέθηκε υπό την αιγίδα του Yπουργείου Πολιτισμού την τελευταία στιγμή, μετά από πολλές εκκλήσεις των διοργανωτών.

 

Τα έσοδα μειώθηκαν

έως σε ποσοστό 25%

 

Η οικονομική κρίση, όμως, όπως είναι αναμενόμενο, επιδείνωσε την κατάσταση. Για το 2009 οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι παρουσίασαν έσοδα μειωμένα έως και 25%. Συγκεκριμένα, η εταιρία "Πατάκης" με πωλήσεις 17,03 εκατ. ευρώ είχε πτώση 4,5% και η εταιρία "Σαββάλας" με πωλήσεις 12,87 εκατ. ευρώ είδε μείωση στον τζίρο της κατά 11,5%. Οι εκδόσεις "Καστανιώτης", "Κέδρος" και "Ωκεανίδα», των οποίων οι πωλήσεις συνολικά δεν ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν μείωση 15,1%, 23,1% και 7,3% αντίστοιχα. Στους κερδισμένους της προηγούμενης χρονιά ανήκουν οι εκδόσεις "Ψυχογιός" με πωλήσεις 12,65 εκατ. ευρώ και σημαντική αύξηση της τάξεως του 29,7% και η εταιρία "Λιβάνης" με πωλήσεις 13,84 εκατ. ευρώ και οριακή αύξηση 4,4%. Ωστόσο, οι εκδόσεις «Λιβάνης», σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας κ. Παπασαραντόπουλο, για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 παρουσίασαν μείωση του τζίρου τους κατά 25%-30%. Μοναδική εξαίρεση οι εκδόσεις «Ψυχογιός», οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «οι ρυθμοί αύξησης δεν μπορούν να διατηρηθούν στα πολύ υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, διότι τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου αλλά και γενικότερα στην οικονομία δεν το επιτρέπουν».

Ο μεγάλος χαμένος της περσινής χρονιάς ήταν οι εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", που ανακοίνωσαν διακοπή δραστηριοτήτων, προκαλώντας την έκπληξη των επαγγελματιών του κλάδου. Η εταιρία για το 2009 είχε σημειώσει πωλήσεις 7,21 εκατ. ευρώ και πτώση 21,7% σε σχέση με το 2008. Oπως επισημαίνει ο κ. Ψύχαλος, «η κίνηση αυτή αιφνιδίασε, γιατί δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση. Εκτιμώ ότι μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να παραμείνει ανοιχτή. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με κάθετο τρόπο». Σημειώνεται ότι τα "Ελληνικά Γράμματα" ήταν μεταξύ των δέκα πιο κερδοφόρων εκδοτικών οίκων στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 'Α90. Το «λουκέτο» αυτό ακολούθησε το κλείσιμο και άλλων αξιόλογων εκπροσώπων της παραγωγής βιβλίου: «Πρώτα έκλεισε το "Κατάρτι", μετά ο "Ποταμός"», αναφέρει ο κ. Ψύχαλος. «Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι δεν παράγουν καθόλου βιβλία πια. Δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ όλες οι επιχειρήσεις έχουν πιστωτικά υπόλοιπα», συμπληρώνει.

 

Στοχευμένες κινήσεις

για μείωση των εξόδων


Για να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία τη δύσκολη αυτή κατάσταση προχωρούν κατά καιρούς σε δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα οι εκδόσεις «Λιβάνης», όπως μας πληροφορεί ο οικονομικός διευθυντής κ. Παπασαραντόπουλος, στις καινούργιες εκδόσεις έχουν προβεί σε μείωση τιμών που φτάνει και το 20%. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό, τα μέτρα εν μέσω οικονομικής κρίσης αφορούν τις πολύ στοχευμένες κινήσεις προώθησης των τίτλων. Παράλληλα, όπως τονίζεται, «οι εκδόσεις "Ψυχογιός" έχουν επιλέξει περισσότερους από 300 τίτλους στους οποίους ορίστηκαν νέες τιμές, από 2,90 ευρώ μέχρι 9,90 ευρώ. Οι γνωστές πλέον στην αγορά "ζώνες τιμών", έχουν δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες αναγνώστες να συνεχίσουν να διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία με πραγματικά πολύ χαμηλό κόστος».

Aκόμα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο επιχειρήσεις να καταφεύγουν σε αθέμιτα διαφημιστικά μέσα προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πελατών. Oπως επισημαίνει η κ. Μανουσαρίδου, «η εταιρία "Ελευθερουδάκης", έκανε για δεύτερη φορά μια ατυχέστατη κίνηση, θίγοντας τα συμφέροντα συναδέλφων. Hταν δικαιολογημένη η νομική λύση την οποία επέλεξαν οι βιβλιοπώλες». Συγκεκριμένα, με αφορμή την πώληση σχολικών βιβλίων με έκπτωση 20% από το εν λόγω βιβλιοπωλείο και μετά από προσφυγή βιβλιοπωλείων στο δικαστήριο, απαγορεύτηκε η διάθεση των σχολικών βοηθημάτων σε τιμή χαμηλότερη του 90% της τιμής πώλησης.

Παρ'Α όλα αυτά, είναι γεγονός ότι το κόστος παραγωγής, που θα επηρέαζε άμεσα και την τιμή του βιβλίου, δεν είναι δυνατό να μειωθεί περαιτέρω. «Ο ΦΠΑ στον κύκλο παραγωγής του βιβλίου βρίσκεται στο 23%, ενώ στον καταναλωτή διατίθεται με 5,5%. Γι'Α αυτό και πλέον ελάχιστες είναι οι βιοτεχνίες που αναλαμβάνουν την παραγωγή, καθώς δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν έδαφος οι αγορές των γειτονικών χωρών. Το κόστος παραγωγής στην Τουρκία ή τη Βουλγαρία είναι μειωμένο κατά 30%-40%», αναφέρει ο κ. Ψύχαλος.

Eνας επιπλέον λόγος που το βιβλίο έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό στην Ελλάδα είναι τα χαμηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας στη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Μανουσαρίδου, που είναι και εκπρόσωπος των βιβλιοχαρτοπωλών Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, το ποσοστό αναγνωσιμότητας βρίσκεται κάτω του 8% και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Μερίδιο ευθύνης φέρουν, όπως εκτιμά, τα μη ελκυστικά σχολικά εγχειρίδια, που έχουν «εξαφανίσει» τους αναγνώστες ηλικίας 12-20. Εντούτοις, ο κ. Ψύχαλος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για το νεανικό κοινό στο βιβλίο, τονίζοντας τη μεγάλη του συμμετοχή στο παζάρι της Πλατείας Κλαυθμώνος. Oπως υπογραμμίζει, σε διάστημα 10 ημερών τον Iανουάριο του 2010 πουλήθηκαν 700.000 βιβλία.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, όμως, πρέπει να ενισχυθεί από την κρατική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εκδοτών, εκπαιδευτικά προγράμματα θα φέρουν τους νέους πιο κοντά στο βιβλίο. «Προτού να ενδιαφερθούμε για την προβολή στο εξωτερικό, δημιουργώντας περίπτερα χωρίς σωστή συμμετοχή, πρέπει να εξυγιανθεί η κατάσταση στην Ελλάδα». Εκφράζει, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως υπάρχουν επίσημες βιβλιοθήκες στα δημοτικά σχολεία. Ενώ είχαν εξαγγελθεί 500 βιβλιοθήκες, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 50, επιβεβαιώνει η κ. Μανουσαρίδου και συμπληρώνει ότι ο επαναπροσδιορισμός της αξίας της διά βίου μάθησης πρέπει να ξεκινήσει από το κράτος. Το βιβλίο πρέπει να ανακτήσει τη θέση που του αξίζει και ενδεχομένως η οικονομική συγκυρία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για αυτό, αφού όπως διατείνεται ο κ. Ψυχογιός «η περίοδος που διανύουμε ενδείκνυται όσο ποτέ για διάβασμα. Πιστέψτε μας, είναι αγχολυτικό!»

  
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου