Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 22:57:24

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Το Τουρκμενιστάν διέκοψε τις εξαγωγές αερίου προς το Ιράν, εξαιτίας οφειλών
Το Τουρκμενιστάν διέκοψε τις εξαγωγές αερίου προς το Ιράν, εξαιτίας οφειλών
Πηγή: Express.gr
Το Τουρκμενιστάν διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ιράν την Κυριακή, μετά από μια μακροχρόνια διένεξη λόγω καθυστερούμενων οφειλών,  σύμφωνα με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ιράν. Λίγες μέρες νωρίτερα, το Ιράν είχε δηλώσει ότι το θέμα είχε διακανονιστεί προσωρινά.

«Η Türkmengaz ξαφνικά και (...) με παράλογο τρόπο, σε αντίθεση με την συμφωνία μας, διέκοψε τις παραδόσεις αερίου στο Ιράν σήμερα το πρωί, απαιτώντας την άμεση πληρωμή του αμφισβητούμενου ποσού», δήλωσε η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Αερίου (ΕΙΕΑ) σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο ειδήσεων SHANA του υπουργείου Πετρελαίου.

Σύμφωνα με το AFP, η Türkmengaz δεν απάντησε άμεσα και η ΕΙΕΑ κάλεσε τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά πρόσθεσε ότι αυξήσεις παραγωγής σε εργοστάσια ενέργειας και οι μειώσεις βιομηχανικής χρήσης αερίου θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις στην αγορά κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Τον Δεκέμβριο η Τεχεράνη είχε σημειώσει ότι το Τουρκμενιστάν είχε απειλήσει να διακόψει τις εξαγωγές αερίου λόγω καθυστερούμενων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ έγινε γνωστό πως οι αρχές του Ιράν επιθυμούν να παραπέμψουν το θέμα σε διαμεσολάβηση.

Την Παρασκευή, όμως, ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, δήλωσε ότι υπεγράφη μια προσωρινή συμφωνία για να συνεχιστούν οι εξαγωγές αερίου.

Το Ιράν έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νότο αλλά εισάγει αέριο από το Τουρκμενιστάν από το 1997 για διανομή στις βόρειες επαρχίες του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Νοέμβριο, η γαλλική εταιρεία Total ανέφερε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με το Ιράν να αξιοποιήσει περισσότερο το ιρανικό μερίδιο του μεγαλύτερου κοιτάσματος αερίου στον κόσμο. Είναι η πρώτη δυτική εταιρεία ενέργειας που υπογράφει σημαντική συμφωνία με την Τεχεράνη μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί για το πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν.


 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου