Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 23:22:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Η ΕΚΤ ζήτησε από την Monte dei Paschi να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ ζήτησε από την Monte dei Paschi να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ
Πηγή: Express.gr
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισ. ευρώ, αντί των 5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε προηγουμένως η MPS, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Την περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της MPS, καθώς το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ιταλίας δεν πέτυχε τη στήριξη ιδιωτών επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν.

Η MPS ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε επίσημα από την ΕΚΤ την Παρασκευή να προχωρήσει σε «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», η οποία αποτελεί μία μορφή κρατικής παρέμβασης σε μία προβληματική τράπεζα που είναι ακόμη φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση συνεπάγεται ένα ήπιο «κούρεμα» (bail - in) των επενδυτών (της τράπεζας), ενώ η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει υπολογίσει τα κεφάλαια, που πιστεύει ότι χρειάζεται η MPS, στη βάση του ελλείμματος που είχε προκύψει από τη φετινή άσκηση αντοχής (stress test) των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΕΚΤ σημείωσε ότι η ιταλική τράπεζα είναι φερέγγυα, αλλά διαμήνυσε ότι η θέση της όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώθηκε γρήγορα από το τέλος Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της MPS. «Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες, στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί της ΕΚΤ, και να λάβει μέτρα για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση…», σημειώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργασθεί με τη Ρώμη για να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διάσωση της MPS. H ιταλική χρηματιστηριακή εποπτική αρχή Consob ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας θα ανασταλεί έως ότου αποσαφηνισθούν οι όροι για την κρατική διάσωσή της.


 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου