Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 09:59:15

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Ντάισελμπλουμ: Πρώτα Bail-in και μετά κρατική βοήθεια στη Monte dei Paschi
Ντάισελμπλουμ: Πρώτα Bail-in και μετά κρατική βοήθεια στη Monte dei Paschi
Πηγή: Express.gr
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει διάσωση εκ των έσω (bail-in με "κούρεμα" ομολογιούχων) για την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) πριν μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Αυτοί είναι οι κανόνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, που είναι και η παλαιότερη στον κόσμο, είχε ζητήσει παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου, για να ολοκληρώσει σχέδιο ιδιωτικής διάσωσής της, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Θυμίζουμε ότι το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα, θεωρώντας ότι μία καθυστέρηση (στην ανακεφαλαιοποίηση της εν λόγω τράπεζας) θα είχε μικρή χρησιμότητα και ότι είναι η ώρα να παρέμβει η Ρώμη.
Σύμφωνα με πηγές, η ΕΚΤ φοβήθηκε ότι η κατάσταση της MPS, αν δεν αντιμετωπισθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστημική κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Η διάσωση της MPS με την επιβολή ζημιών σε πιστωτές της (bail-in) αναμένεται να έχει συνέπειες και για το υπόλοιπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στην Monte dei Paschi di Siena και άλλες προβληματικές τράπεζες για να ενισχύσει τα κεφάλαιά τους εάν χρειαστεί. Το ιταλικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την Τετάρτη σχέδιο διάσωσης ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε χθες πως το σχέδιο διάσωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τους οποίους είναι απαραίτητο προτού επιχειρηθεί κρατική διάσωση τράπεζας να έχουν συμβάλλει και οι πιστωτές της τράπεζας καλύπτοντας μέρος του κόστους διάσωσης. Μέτοχοι και κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της Monte Paschi αναμένεται να υποστούν “κούρεμα” της επένδυσης τους.

Το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi προβλέπει την προστασία περίπου 40 χιλιάδων μικροεπενδυτών, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ιταλική κυβέρνηση. “Θα είναι απόλυτη η προστασία των μικρών αποταμιευτών”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το σχέδιο διάσωσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ιταλική κυβέρνηση τα μετατρέψιμα ομόλογα της Monte Paschi (AT1), τα οποία βρίσκονται στα χέρια κυρίως επαγγελματιών επενδυτών, θα μετατραπούν σε μετοχές στο 75% της ονομαστικής τους τιμής. Αντιθέτως ομόλογα που κατέχουν μικροεπενδυτές (ΑΤ2) θα μετατραπούν σε μετοχές στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Ως επιπλέον μέτρο προστασίας των μικροεπενδυτών η Monte Paschi θα προσφερθεί να ανταλλάξει τις μετοχές που πλέον θα κατέχουν οι μικροεπενδυτές με κανονικά ομόλογα και θα πουλήσει τις μετοχές στο κράτος. 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου