Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019, 12:00:25

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Νέα αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της κυπριακής οικονομίας από τον Fitch
Νέα αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της κυπριακής οικονομίας από τον Fitch
Πηγή: Express.gr
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB- από B+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με τις προοπτικές να είναι θετικές. Ο οίκος τονίζει ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο αναφορικά με την προσαρμογή της μετά την τραπεζική κρίση του 2013, ενώ η έξοδος από το μνημόνιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων του προγράμματος, της επιτυχίας στην άρση των ελέγχων κεφαλαίου, και της λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις για τα εγχώρια ομόλογα στο BB- from B+. Η διαβάθμιση για τη χώρα (country ceiling) αναβαθμίστηκε σε BBB- από BB+ ενώ η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο Β.

Η αναβάθμιση των Fitch φέρνει την Κύπρο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, έναντι δύο βαθμίδων που είναι από τους Standard and Poor's και τεσσάρων βαθμίδων από τους Moody's. Οι Moody's θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους Fitch, η οικονομική ανάκαμψη που καταγράφεται για δεύτερο έτος, στηρίζει την απασχόληση, την προσαρμογή της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά.

Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 2,9% για φέτος από 1,9% που ανέμενε ένα έτος πριν. Η ανεργία μειώθηκε στο 12,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 από 14,9% το 2015. Για τα έτη 2017-2018, η αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5% θα επωφεληθεί από την αναμενόμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές αναδύονται από την απομόχλευση του τραπεζικού τομέα και το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον.

Αναφέρεται ότι ο τραπεζικός τομέας σταδιακά ενισχύεται, όπως καταδεικνύει η αύξηση των καταθέσεων και η σταθερή κεφαλαιοποίηση.

Η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τον ELA μειώθηκε στο Euro1,5 δισ. τον Αύγουστο του 2016 από πέραν των Euro11 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

Η ενισχυμένη εποπτεία, η διαχείριση, οι κανονισμοί βοηθούν να μειωθεί αργά το εξαιρετικά μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) στο 48% των συνολικών δανείων. Το νέο πλαίσιο εκποιήσεων είναι στις αρχικές φάσεις της υλοποίησης. Το απόθεμα των ΝΡΕ έχει μειωθεί ελαφρά σε Euro25 δισ. τον Αύγουστο του 2016 από Euro28.4 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος των νέων αναδιαρθρώσεων αυξάνεται επίσης, αν και από χαμηλό επίπεδο.

Το ισχυρό ιστορικό της διαχείρισης της δημοσιονομικής πολιτικής συνεπάγεται ότι οι αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στην μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο προϋπολογισμός είναι σχεδόν ισοσκελισμένος, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θα διευρύνουν το έλλειμμα, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης, στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017 από 0,3% το 2016 (έναντι μέτριων πλεονασμάτων που προβλεπόταν προηγουμένως). Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε μόλις πάνω από 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 από 108,9% το 2015.


 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου