Κυριακή, 14 Απριλίου 2019, 10:11:04

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ρομάνο Πρόντι ένωσαν τις φωνές τους κατά της λιτότητας
Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Ρομάνο Πρόντι ένωσαν τις φωνές τους κατά της λιτότητας
Πηγή: Express.gr
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, βραβευμένος με βραβείο νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτζ θέλησαν να ενώσουν τις φωνές τους κατά της λιτότητας, επ' ευκαιρία δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε στην Μπολόνια.

O Στίγκλιτζ κατέκρινε για μια ακόμη φορά «ένα σύστημα λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλό το έλλειμμα στο 3%, το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και σε χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό».

Τόνισε, δε, με σχετική δόση ειρωνείας, ότι τα ποσοστά αυτά «κάποιοι τα βρήκαν, προφανώς, στον αέρα και στον ουρανό».

«Σε περιόδους με ισχνές αγελάδες πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις, ενώ σε περίοδο με παχιές αγελάδες να προσπαθείς να περιορίζεις τις δαπάνες αυτές, αλλά τώρα το δόγμα φαίνεται να έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στον Στίγκλιτζ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαμογελώντας, αλλά με σαφές νόημα, ότι «οι δηλώσεις του δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται στα ιταλικά, αλλά στα γερμανικά».

Ο Πρόντι θεωρεί, επίσης, πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική γραμμή που θα θελήσει να ακολουθήσει η καγκελάριος Μέρκελ, από την στιγμή που «το να έχεις ηγετικό ρόλο σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου το γενικότερο συμφέρον», ενώ «αν συνεχισθεί η σημερινή πορεία, κινδυνεύει το ευρώ, διότι δεν υπερισχύει το γενικότερο συμφέρον, όλων των κρατών μελών».

Σε ότι αφορά την δυνατότητα εξόδου από το ευρώ, όμως, οι απόψεις των δυο οικονομολόγων, συνεχίζουν να διίστανται: «Μπορεί να παραμείνει κανείς στην Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, όπως κάνει η Σουηδία. Θα μπορούσε, στο μέλλον να το κάνει και η Ιταλία», τόνισε από την Μπολόνια ο Στίγκλιτζ.

«Η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα δημιουργούσε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας μετά την Αναγέννηση: μια ασήμαντη παρουσία, για ατέλειωτο διάστημα τεσσάρων αιώνων» του απάντησε ο Ρομάνο Πρόντι.


 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου