Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 14:58:00

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Ανοικτή η κατάληξή των συζητήσεων για το πρόστιμο της Deutsche Bank
Ανοικτή η κατάληξή των συζητήσεων για το πρόστιμο της Deutsche Bank
Πηγή: Express.gr
Ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας Deutsche Bank, Τζον Κράιαν (John Cryan), διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τη μείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της συμμετοχής της στην φούσκα των ακινήτων. Ο Κράιαν διαθέτει όμως ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του : αν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Βέβαια, έχει διαρρεύσει από κύκλους των διαπραγματευτών ότι το πρόστιμο μαμούθ θα μειωθεί στα 5,4 δισ, δολάρια, αλλά η κατάληξή των συζητήσεων είναι ακόμα ανοικτή. Και παίζονται πολλά, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Το αρχικό ύψος του προστίμου είναι απαράδεκτο κατά τον Βρετανό επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος. Οι αγορές είναι νευρικές και ουκ ολίγοι παίκτες φοβούνται μια νέα τραπεζική κρίση.

Ο Κράιαν θα μπορούσε κάλλιστα να βρει φρέσκο χρήμα για να ηρεμήσει τα πνεύματα, δεν το κάνει όμως διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συστημικές σχέσεις της Deutsche Bank σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το καλοκαίρι την Deutsche Bank «πλέον επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο», αλλά σχεδόν όλα τα τραπεζιτικά ιδρύματα διεθνώς έχουν δοσοληψίες με τη δική του. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς δεν επιθυμεί να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να διακινδυνεύσει μια νέα τραπεζική κρίση και στην ίδια του τη χώρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ανταγωνίστριάς της JP Morgan, η Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα πρόστιμο μέχρι 4 δισ. δολάρια, από κεί και πάνω θα ήταν προβληματικό. Ο Κράιαν μπορεί λοιπόν να διαπραγματευτεί με τις αμερικανικές αρχές μέχρι αυτό το ποσό ποντάροντας ακριβώς στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης. Αυτό είναι το καλό σενάριο γι αυτόν και την τράπεζά του.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να το τραβήξει πολύ χρονικά, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσύρουν τα χρήματά τους οι αποταμιευτές και να τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Στην περίπτωση αυτή ο Κράιαν θα πρέπει να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να μην διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ήταν και ο χαμένος της υπόθεσης.

Επομένως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς τη μείωση του προστίμου . Δεδομένου όμως ότι και για τους Αμερικανούς ο κίνδυνος είναι υψηλός, έχει ελπίδες ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ανεκτή για την τράπεζά του συμφωνία, καταλήγει η FAZ.


 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου