Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, 21:05:51

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Διεθνής Οικονομία arrow Αναγκαία η λήψη μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ
Αναγκαία η λήψη μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ
Πηγή: Express.gr
 ΟΙ δραστικές περικοπές των αμυντικών δαπανών στις ΗΠΑ, οι επιθετικότερες από το 1972, εκτροχίασαν την αμερικανική οικονομία το δ΄ τρίμηνο του 2012 και απειλούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για την ασθμαίνουσα παγκόσμια ανάπτυξη. Παρά τις διαβεβαιώσεις οικονομολόγων περί «περιστασιακού φαινομένου», οι ανησυχίες είναι βάσιμες μετά τα μηνύματα που εξέπεμψαν από το φόρουμ του Νταβός κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της υφηλίου, αλλά και την αποδυναμωμένη αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δ΄ τρίμηνο του 2012, για πρώτη φορά από το 2009, περίοδο κατά την οποία χρηματιστήρια και δολάριο είχαν καταβαραθρωθεί σε ιστορικά χαμηλά μετά την κρίση του 2007.
Οι ευθύνες αφορούν άμεσα την αμερικανική ηγεσία: Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να αποφευχθεί μια νέα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ; Κάθε λύση εξαρτάται άμεσα από την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που εκκρεμούν. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό και θέμα προβληματισμού για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο είναι ότι στις ΗΠΑ το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους πτώση 0,6% σημείωσαν συνολικά οι δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα, για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα ανόδου. Οι δημόσιες δαπάνες έκαναν βουτιά 6,6% λόγω της περικοπής κατά 22%(!) των αμυντικών δαπανών.
Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας μετά τη νηνεμία της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία είναι άμεσα εξαρτημένη από το χρέος και απαιτεί διαρκώς μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση για την παραγωγή όλο και μικρότερων ρυθμών ανάπτυξης διαμήνυσε στις αγορές τηλεγραφικά ο Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε κρατικούς τίτλους, του Pimco. Τόνισε ότι «στη δεκαετία του 'Α80 χρειάζονταν τέσσερα δολάρια νέου χρέους για την παραγωγή ενός δολαρίου πραγματικού ΑΕΠ. Κατά την τελευταία δεκαετία χρειάζονταν δέκα δολάρια και μετά το 2006 συνολικά είκοσι δολάρια για την παραγωγή του ίδιου αποτελέσματος». Σήμερα, αθροιστικά, το χρέος των ΗΠΑ, των εταιριών και των νοικοκυριών αγγίζει τα 56 τρισ. δολάρια.

Τελικά, το «προφίλ» της αμερικανικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2012 μετά και τα στοιχεία της σταθερά υψηλής ανεργίας τον Ιανουάριο οδηγεί σε απογοητευτικούς συνειρμούς όταν συνδυάζεται με τις... κατά ριπάς προειδοποιήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της υφηλίου για την εύθραυστη ανάκαμψη διεθνώς. Το μήνυμα εστάλη από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου έληξαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υιοθετηθεί «κοινή πολιτική συνταγή» - αντίδοτο στην κρίση.

Η αναιμική ανάκαμψη έως και υποτροπή των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη θεωρείται δεδομένη από πλήθος παραγόντων. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ευρωζώνης, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Από την πλευρά του ο διάδοχος του Μέρβιν Κινγκ στην ηγεσία της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, τόνισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη διατήρηση της ανάπτυξης και οι τράπεζες αδυνατούν να τους διαχειριστούν. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία, εκτίμησε ότι έχει εξαντληθεί το οπλοστάσιο των νομισματικών παρεμβάσεων, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν αρθεί. Σε κοινή γλώσσα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας, της χώρας με τον στασιμοπληθωρισμό, Ακίρα Αμάρι, και οι τρεις επέμεναν ότι ανοιχτή πληγή για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει η έλλειψη αποφασιστικότητας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το σύνθετο οικονομικό σκηνικό, ο βασικός προβληματισμός εστιάζεται στο ποιες ακριβώς θα είναι οι διεθνείς παρενέργειες εάν το Φεβρουάριο το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα δεν ξεκινήσει την υιοθέτηση των απαιτούμενων μέτρων. 
     
 

Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου για το 2013
Η αίσθηση σ' ένα ντους αξίας 32.000 δολαρίων (video)
Οι χώρες με την ακριβότερη και τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο
Συμφωνία Σκοπίων - Ρωσίας για κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream»
Η Ισπανία θα ασκήσει έφεση κατά της ΕΕ για να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις για τα ναυπηγεία της
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου