Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 04:55:46

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow EET: Ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει στοιχεία βελτίωσης
EET: Ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει στοιχεία βελτίωσης
Πηγή: Express.gr
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ευχαρίστησε το προεδρείο της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών για την πάγια εκφρασμένη τοποθέτησή του ότι η θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη, θέση που επανέλαβε και στη σημερινή συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Καραμούζη και στους αντιπροέδρους της ΕΕΤ καλή επιτυχία, που θα αποτελέσει επιτυχία του τραπεζικού συστήματος γενικότερα. «Ξέρουμε όλοι την σημασία την οποία έχει το τραπεζικό σύστημα. Εύχομαι και ελπίζω και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει εκείνη η συμπαράσταση που την αξίζει και την έχει ανάγκη το τραπεζικό μας σύστημα. Ώστε να μπορέσει να αποτελέσει τον μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της απ' αυτή την μεγάλη κρίση», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση, , συζητήθηκαν τα στοιχεία ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και οι σοβαρές προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει. Επισημάνθηκε επίσης ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας, του Δημόσιου χρέους, της απασχόλησης, της φτώχειας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και η βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους, είναι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε ώστε να οδηγηθούμε στην αποκλιμάκωση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και να διαμορφώσουμε ευνοϊκό επενδυτικό και οικονομικό κλίμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ

Παρά τις δυσκολίες, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια, διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους ισχυρότερους στην Ευρωζώνη, οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται με αυξανόμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιείται και διαφαίνεται η έναρξη μιας τάσης για σταδιακή μείωσή τους, επισημάνθηκε από την ΕΕΤ.

Τονίστηκε, επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι στην τρέχουσα συγκυρία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η επανεκκίνηση της επενδυτικής διαδικασίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, και η επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

H Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεσμεύτηκε ότι, στο μέτρο που της αναλογεί, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και την πολιτεία, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και προτεραιότητες.

Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Βασίλειος Ράπανος και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος.

Ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάσταση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείται περιορισμένη ζήτηση και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνιστούν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Είναι δε θετικό ότι σημειώνεται ταχύτητα αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Συνάντηση με τον Ε. Τσακαλώτο


Tα παραπάνω επισήμανε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε διάρκεια συνάντησης προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Ο σημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποίηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.

Συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων από κοινές τεχνικές επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.

Στη συνάντηση από την πλευρά της ΕΕΤ συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι του ΔΣ Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Βασίλειος Ράπανος, ο Σπυρίδων Παπασπύρου, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίων και Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου