Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 17:47:34

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Ζωούλλης Μηνά: Τα σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2017
Ζωούλλης Μηνά: Τα σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2017
Πηγή: Express.gr
Τα σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2017, που περιλαμβάνουν το λανσάρισμα νέων προϊόντων και την προώθηση νέων συνεργασιών, παρουσίασε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνά. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο κ. Μηνά,  παρότι το 2017 αναμένεται μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προγραμματίζει ενδιαφέρουσες δράσεις, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά μπίρας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της συνεργασίας με μικροζυθοποιίες.

Όπως σημείωσε ο κ. Μηνά, κατά το 2016 η εταιρεία εμφάνισε ανάπτυξη 2%, καθώς η αγορά της μπύρας κινήθηκε ικανοποιητικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρουσίασε ωστόσο σημαντική κάμψη το δεύτερο εξάμηνο λόγω της θέσπισης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Το 2016 η εταιρεία ισοσκέλισε τις απώλειες από την αύξηση της φορολογίας, με το αυξημένο τουριστικό ρεύμα αλλά και από την καλή πορεία της μπύρας ΑΛΦΑ, η οποία έχει πάνω από 15% μερίδιο αγοράς και αναμένεται να γίνει το πρώτο σήμα στην ελληνική αγορά μπύρας εντός του 2017. Ωστόσο σημαντική κάμψη εμφανίζουν οι εξαγωγές του Ομίλου οι οποίες υποχώρησαν στο 10% του τζίρου της από το 25% που ήταν πριν από λίγο καιρό. 

Η υποχώρηση των εξαγωγών οφείλεται στη λήξη της συμφωνίας με τον μητρικό όμιλο που αφορούσε στην τροφοδοσία της Κίνας και της Ιταλίας από τις μονάδες της Αθηναϊκή με συγκεκριμένους κωδικούς της μπίρας Heineken. «Ξέραμε ότι δεν ήταν μια μόνιμη συμφωνία, ωστόσο δεν περιμέναμε πως θα τελείωνε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο κ. Μηνά.

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2016 αυξήθηκαν κατά 2% με 3% σε όγκο και υποχώρησαν οριακά σε αξία λόγω των προσφορών.

Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 31 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ο κ. Μηνά, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει, το οποίο θα συνεδριάσει για το θέμα στις 18 Ιανουαρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση της συμφωνίας εξαγοράς του Μαρινόπουλου από το Σκλαβενίτη,  ενώ υπενθύμισε ότι η Αθηναϊκή ήταν στους πιστωτές που συναίνεσαν στο «κούρεμα» 50% και τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας διάσωσης . Να σημειωθεί ότι οι συνολικές οφειλές της Μαρινόπουλος προς την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέρχονται στα 9 εκατ. ευρώ .

Στους στόχους της εταιρίας για το 2017 είναι και η είσοδος της στην αγορά του μηλίτη - όταν ξεπεραστούν τα νομοθετικά κολλήματα καθώς και η είσοδος της στην αγορά των αναψυκτικών με βάση τη βύνη.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέχει μερίδιο 53% στην ελληνική αγορά μπύρας, με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στη 2η θέση με ποσοστό 27%.

Ο κλάδος της Ελληνικής Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, λόγω της κρίσης αλλά και της αύξησης του ΕΦΚ, η αγορά της μπύρας συρρικνώθηκε κατά περίπου 20% - εφέτος το καλό πρώτο εξάμηνο διαδέχθηκε ένα κακό δεύτερο εξάμηνο, δεδομένου ότι η πτώση της αγοράς κυμαίνεται ανά κατηγορία από 11% ως 15%. Η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μόλις 35 λίτρα, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τους υψηλότερους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

«Εάν συνεχισθεί αυτή η τάση, τότε τα επόμενα 2-3 χρόνια όχι μόνο δεν θα εισπράξει το κράτος τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από ΕΦΚ, αλλά θα τεθούν σε κίνδυνο οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας του κλάδου», υποστήριξε ο κ. Ζωούλη Μηνά σε εκδήλωση της Ελληνική ς Ένωσης Ζυθοποιών (ΕΕΖ), στις 14 Δεκεμβρίου 2016.


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου