Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 18:27:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Πτώση στις εξαγωγές το δεκάμηνο Ιαν-Οκτ 2016
Πτώση στις εξαγωγές το δεκάμηνο Ιαν-Οκτ 2016
Πηγή: Express.gr
Καύσιμα, μεταφορές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες οδήγησαν στην ονομαστική πτώση των εξαγωγών για το διάστημα Ιαν-Οκτ 2016, όπως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία». Συγκεκριμένα, για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών) διαμορφώθηκαν στα 42,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Ο τομέας των αγαθών συνεισέφερε το 47,5% ή 20,1 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών το 52,5% ή 22,3 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των αγαθών τα μερίδια των επί μέρους κατηγοριών είχαν ως εξής: εμπορεύματα εκτός καυσίμων και πλοίων 74,6% ή 15,0 δισ. ευρώ, καύσιμα 24,7% ή 5,0 δισ. ευρώ και πλοία 0,7% ή 0,1 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μεγέθη στον τομέα των υπηρεσιών ήταν: ταξιδιωτικές 57,5% ή 12,8 δισ. ευρώ, μεταφορών 28,6% ή 6,4 δισ. ευρώ και άλλων υπηρεσιών 13,9% ή 3,1 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση -8,3% ή -3,8 δισ. ευρώ. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 85,2% από τον τομέα των υπηρεσιών και κατά 14,8% από τον αντίστοιχο των αγαθών. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές υπηρεσιών συρρικνώθηκαν -12,8% ή -3,3 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές αγαθών -2,7% ή 0,6 δισ. ευρώ. Την υψηλότερη συμβολή στην πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών είχαν οι μεταφορές (-26,7% ή -2,3 δισ. ευρώ) και ακολούθησαν, ο ταξιδιωτικός κλάδος (-6,4% ή -0,9 δισ. ευρώ) και ο αντίστοιχος των άλλων υπηρεσιών (-1,9% ή -0,1 δισ. ευρώ). Σε ότι αφορά τη συρρίκνωση των εξαγωγών αγαθών, τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχε η κατηγορία των καυσίμων (-10,9% ή -0,6 δισ. ευρώ) ενώ ο τομέας των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία είχε θετική συμβολή (+0,5% ή +0,1 δισ. ευρώ). Η κατηγορία των πλοίων, παρά την υψηλή πτώση της τάξης του -16,0%, είχε οριακά αρνητική συνεισφορά καθώς το μερίδιό της επί του συνόλου των εξαγωγών αγαθών είναι πάρα πολύ μικρό.

Η πορεία – σε όρους ετήσιας μεταβολής – των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών δεν ήταν ομοιόμορφη κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Στο 1ο και στο 2ο τρίμηνο 2016 καταγράφηκε ισχυρή συρρίκνωση στις υπηρεσίες (κυρίως στις μεταφορές) και ακολούθησε η κατηγορία των αγαθών με σχετικά ηπιότερη πτώση (κυρίως στα καύσιμα το 1ο εξάμηνο 2016 και στα αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία στο 2ο τρίμηνο 2016). Στο τρίτο τρίμηνο 2016, με εξαίρεση τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το πρόσημο γύρισε σε θετικό για όλες τις επί μέρους κατηγορίες εξαγωγών. Η πορεία των τιμών των καυσίμων, των ναύλων, καθώς και η επίδραση του μέτρου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν ερμηνευτικούς παράγοντες των προαναφερθέντων ποιοτικών μεταβολών.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ονομαστικά, δηλαδή ενσωματώνουν τόσο τις μεταβολές των τιμών όσο και των ποσοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η μέση ετήσια μεταβολή των αποπληθωριστών των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ήταν -9,6% και -2,1% αντίστοιχα την περίοδο 2016Q1-2016Q3. Συνεπώς, σε όρους πραγματικής μεταβολής, η πτώση των εξαγωγών – σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη σε ονομαστικούς όρους – προήλθε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες. 


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου