Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 09:13:02

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Νίκος Μυρτάκης: Κομβικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στο νέο τραπεζικό τοπίο
Νίκος Μυρτάκης: Κομβικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στο νέο τραπεζικό τοπίο
Πηγή: Express.gr
Στο νέο τραπεζικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, το οποίο χαρακτηρίζεται από λιγότερα και μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, τη συνεχή αυστηροποίηση του εποπτικού πλαισίου, και με κύρια προβλήματα την έλλειψη ρευστότητας και τη διαχείριση των NPLs, ο συνεταιριστικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση που λειτουργεί συμπληρωματικά στο πιστωτικό σύστημα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), Νίκος Μυρτάκης, αναφέροντας ότι τα κύρια χαρακτηριστικά και σημεία διαφοροποίησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών, που είναι η τοπική περιφερειακή λειτουργία, η σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς και η επικέντρωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Μυρτάκης επισημαίνει ότι στις εννέα Συνεταιριστικές Τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα, συμμετέχουν 166.000 μέλη και εξυπηρετούνται περίπου 375.000 πελάτες.Το 75% των συναλλασσομένων στις Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράλληλα στηρίζονται από αυτές, σημειώνει ο κ.Μυρτάκης.

Επιπλέον, οι συνεργασίες των Συνεταιριστικών Τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η πρωτοβουλία JESSICA, η συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τις καθιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των τοπικών αναπτυξιακών έργων και της απασχόλησης, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται, πρόσφατο παράδειγμα που είναι η συνεργασία δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών (Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας) με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη παροχή εγγυήσεων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα υποστηριχθούν καινοτόμες ιδέες και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ.Μυρτάκης δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, μέσα από το νέο εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, με γνώση των τοπικών αγορών, με τις συνεργασίες με τους Ευρωπαϊκούς φορείς για την άντληση ρευστότητας και τη παροχή σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, μπορούν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο νέο τραπεζικό τοπίο, αντιμετωπίζοντας τους περιορισμούς της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, και συνεχίζοντας να στηρίζουν την περιφερειακή οικονομία, τις υγιείς επιχειρηματικές δράσεις και τους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς.

Πως διαμορφώνεται, όμως, ο τραπεζικός χάρτης στις συνεταιριστικές τράπεζες;

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας εννέα Συνεταιριστικές Τράπεζες, με συνολικό ενεργητικό 2,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,8 δισ. ευρώ και χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) 2 δισ.ευρώ, και με κερδοφορία προ φόρων 15,3 εκατ.ευρώ. Το συνολικό δίκτυο καταστημάτων των Συνεταιριστικών Τραπεζών ανέρχεται σε 112, όπου απασχολούνται 867 εργαζόμενοι.

Από πλευράς δικτύου καταστημάτων πρώτη σε μέγεθος έρχεται η Παγκρήτια Τράπεζα με 54 καταστήματα και ακολουθούν: με 23 καταστήματα η Τράπεζα Χανίων, με 10 καταστήματα η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, με 9 καταστήματα η Ηπείρου, με 5 καταστήματα η Έβρου, με 4 καταστήματα η Καρδίτσας, με 3 καταστήματα η Δράμας και από δύο καταστήματα έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες Πιερίας και  Σερρών.

Στις εξελίξεις στο τομέα των Συνεταιριστικών Τραπεζών θα πρέπει να αναφερθεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, στα τέλη του περασμένου μήνα,  για την πρόθεση συμμετοχής του Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας υπογράφηκε σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών Μερίδων. Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας. Στόχος και των δύο πλευρών, είναι το σύνολο της διαδικασίας, με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017. Στη δήλωσή του, ο κ. Σάλλας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα προσπάθεια όλων των πλευρών θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Παγκρήτιας και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της.


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου