Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:27:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow «Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Πηγή: Express.gr
Ζημιά που φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, ενώ ήδη έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου».

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, Δ. Κοντομηνάς, από την ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλεύεται, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Στον ανακριτή της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μετέβη το πρωί ο συνήγορος του πρώην προέδρου του Ιδρύματος Αγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης. Ο δικηγόρος ενημέρωσε τον δικαστικό λειτουργό ότι ο εντολέας του, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, βρίσκεται στην Αμερική και ότι θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου στην Ελλάδα για εμφανιστεί στην ανάκριση.

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) Μάριος Βαρώτσης. Το πρώην στέλεχος της τράπεζας συνελήφθη έπειτα από ένταλμα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η τράπεζα.

Ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθούν και αναμένεται να λάβουν προθεσμίες για τις απολογίες τους άλλοι δυο συλληφθέντες (εκ των οποίων μια 25χρονη), υπάλληλοι του ΤΤ.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη είναι προσωποποιημένη (ad personam) και αφορά στα εξής αδικήματα: 1) απάτη κατά του δημοσίου υπό τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου, αδίκημα που επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων, 2) απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση, 3) άμεση συνέργεια στην απιστία, 4) ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα και 5) άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με τον γνωστό επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση.

Ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης βρίσκεται στις ΗΠΑ ενώ ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς είναι στο Ιατρικό Κέντρο όπου νοσηλεύεται από την Τρίτη με λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντομηνάς παραμένει στο νοσοκομείο και φρουρείται από αστυνομικούς.

Δημ. Κοντομηνάς: Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO. «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Αγγ. Φιλιππίδης: Επιστρέφω στην Ελλάδα για να δώσω εξηγήσεις

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω» δήλωσε ο Αγγελος Φιλιππίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας του. Υπογράμμισε πως το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.

Μιλώντας, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ ο Αγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον 'Αγγελο Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;». Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω». Είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα σύλληψης από το internet καθώς και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά θα επιστρέψει για να δώσει εξηγήσεις στην δικαιοσύνη. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί ελέγχεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τα λιγότερο επισφαλή δάνεια και υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφάλεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υποόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;». Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω» επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούσε να έχει προβλέψει την μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε στην έκθεση Blackrock το ΤΤ είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΤΤ που άνηκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίσθηκαν οι άλλες τράπεζες. O κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι θα ήθελε η ανάκριση του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ενώ σημείωσε ότι όλα τα δάνεια είχαν αποφασιστεί ομόφωνα, ήταν νόμιμα και θα τα ξαναέδινε αν γύριζε ο χρόνος πίσω.


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου