Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 13:43:27

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Πιστοποίηση προϊόντων γάλακτος με τεχνολογία DNA στο πρόγραμμα "Αgri-Geno-Trans"
Πιστοποίηση προϊόντων γάλακτος με τεχνολογία DNA στο πρόγραμμα "Αgri-Geno-Trans"
Πηγή: ΑΠΕ  12/09/12-23:29


H τεχνολογία DNA δεν χρησιμοποιείται μόνο για τον εντοπισμό εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και όσων εταιριών πωλούν στους καταναλωτές «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Συγκεκριμένα μπορεί να διασφαλίσει ότι το κρέας, το γάλα, το τυρί πληροί τις προδιαγραφές που αναγράφονται στην ετικέτα του (πχ παραδοσιακό προϊόν ή ΠΟΠ) και ο τελικός καταναλωτής δεν πληρώνει αδρά για προϊόν κατώτερης ποιότητας.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής των γονιδιωματικών τεχνολογιών για την πιστοποίηση των προϊόντων γάλακτος αποτελεί και η δράση «Agri-Geno-Trans», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013». Εταίροι είναι από ελληνικής πλευράς το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών, καθώς και μια βουλγαρική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών γάλακτος.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΙΝΕΒ, Αναγνώστης Αργυρίου, οι Έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος, εξέτασαν μια ανθεκτική τοπική φυλή αγελάδας στα ορεινά της Βουλγαρίας, που παράγει μικρή ποσότητα γάλακτος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τώρα προσπαθούν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά της εφαρμόζοντας τις γονιδιωματικές τεχνολογίες για να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα, να αποδείξουν, δηλαδή, ότι όντως προέρχονται από τη συγκεκριμένη φυλή.

Τόνισε, δε, ότι η πιστοποίηση είναι σημαντική, γιατί μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι το προϊόν του είναι ποιοτικό ή έχει μια συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία.
Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στους Βούλγαρους ερευνητές, ώστε με τη σειρά τους να βοηθήσουν την τοπική οικονομία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.


 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου