Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019, 14:17:18

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Συνεργασία της Εξπρές με το Levy Economics Institute του Κολεγίου Bard της Νέας Υόρκης
Συνεργασία της Εξπρές με το Levy Economics Institute του Κολεγίου Bard της Νέας Υόρκης
Πηγή: Express.gr

ΜΕ μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι, από σήμερα, η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ ξεκινά επίσημη συνεργασία με το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Οικονομικών Levy του περίφημου πανεπιστημιακού κολεγίου Bard της Νέας Υόρκης. Ο κύριος στόχος της συνεργασίας είναι η τακτική παρουσίαση (στο φύλλο της Κυριακής και σε εβδομαδιαία βάση) άρθρων, επιστημονικών μελετών, ερευνητικών πορισμάτων, αναφορών και συνεντεύξεων από ερευνητές και μελετητές του ινστιτούτου προς όφελος των Ελλήνων αναγνωστών στην εποχή της κρίσης.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία φιλοδοξούμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας και στο ευρύτερο κοινό γενικότερα την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα και υπό το πρίσμα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, τα βαθύτερα αίτια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τους λόγους για τους οποίους απειλείται η σταθερότητα στην ευρωζώνη, τους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες για την κρίση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη περιφέρεια, αλλά και μια ευρύτερη σειρά επίκαιρων θεμάτων όπως: την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, τον ρόλο των τραπεζών και του χρηματικού κεφαλαίου στο ξέσπασμα των χρηματοοικονομικών κρίσεων, τη δυναμική του χρέους και τις επιπτώσεις του στην οικονομική μεγέθυνση, τα αίτια και τη σημασία (ή μη σημασία) των ελλειμμάτων, τα επακόλουθα των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών, τα αίτια της ανεργίας, τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη και στον περιορισμό της ανεργίας και της ανισότητας, τις ατέλειες του σημερινού παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καθεστώτος και τις καταστροφικές επιπτώσεις του οικονομικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού.

Ιστορία

Το Levy Economics Institute ιδρύθηκε το 1986 με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση ενός μέλους των επιτρόπων του Bard College, του επενδυτή και φιλανθρωπιστή Leon Levy  και είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της οικονομικής επιστημονικής έρευνας και της δημόσιας οικονομικής πολιτικής.  

Ο απώτερος στόχος της έρευνας και όλων των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου είναι να υπηρετήσει την ευρύτερη κοινότητα χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο, επιτρέποντας στους επιστήμονες και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, των  εργατικών συνδικάτων και των κυβερνήσεων να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των μείζονων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Για να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο περί οικονομικών θεμάτων το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy διαδίδει τα ερευνητικά πορίσματά του μέσα από δημοσιεύσεις, συνέδρια, εργαστήρια, σεμινάρια, καταθέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο και από άλλες δραστηριότητες, σε ένα διεθνές ακροατήριο ακαδημαϊκών, δημοσίων λειτουργών, στελεχών του ιδιωτικού τομέα, και απλών πολιτών.

Συνέδριο στην έδρα του ιδρύματος Ford

Ένα διεθνές συνέδριο για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και των οικονομιών του κόσμου διεξάγεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη και είναι αφιερωμένο στην οικονομική κληρονομιά του αποθανόντος μεγάλου οικονομολόγου και διακεκριμένου μελετητή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Levy Χάιμαν Μίνσκυ. Φέτος, το 21ο ετήσιο συνέδριο Χάιμαν Μίνσκυ έλαβε μέρος στις 11-12 Απριλίου, με την οικονομική συνεισφορά του Ιδρύματος Φορντ, στην έδρα του Ιδρύματος Φορντ, στην καρδιά της Νέα Υόρκης.  Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Χρέος, ελλείμματα και χρηματοοικονομική αστάθεια» και, ανάμεσα σε άλλα, τα ζητήματα που αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες ομιλητές ήταν η πρόκληση που αντιπροσωπεύει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη για την παγκόσμια ανάπτυξη, η επίδραση της πιστωτικής στενότητας στις προοπτικές των οικονομικών και χρηματοοικονομικών αγορών, η βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, η απορρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και ο σχεδιασμός μιας νέας αρχιτεκτονικής και οι ευρύτερες συνεπαγωγές της κρίσης χρέους για την αμερικανική οικονομική πολιτική και το διεθνές χρηματοοικονομικό και νομισματικό σύστημα στο σύνολό του.

Οι συμμετέχοντες ομιλητές προέρχονταν από τον κυβερνητικό, ακαδημαϊκό,  χρηματοοικονομικό/επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό τομέα και περιλάμβαναν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τον  Luis A. Ubiñas, πρόεδρο του Ιδρύματος Φόρντ, τον Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy και καθηγητή οικονομικών στην έδρα «Jerome Levy» του Κολεγίου Bard (καθώς και εμπνευστή των ετήσιων συνεδρίων στη μνήμη του μεγάλου οικονομολόγου Χάιμαν Μίνσκυ), την Christine M. Cumming, πρώτη αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, τον Paolo Nogueira Batista Jr., εκτελεστικό διευθυντή για τη Βραζιλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Esther L. George, πρόεδρο και CEO της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κάνσας Σίτι, τον Andrea Enria, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, τον J. Nellie Liang, διευθυντή του Γραφείου για Χρηματοοικονομική Σταθερότητα και Έρευνα στο Συμβούλιο των Κυβερνητών  του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ, τον Bruce C.N. Greenwald καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Columbia, τον Peter Praet, επικεφαλής οικονομολόγο και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Martin J. Gruenberg, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εταιρίας Ασφάλειας Καταθέσεων (FDIC), τον Claudio Borio, αναπληρωτή διευθυντή του νομισματικού και οικονομικού τμήματος και διευθυντή του τμήματος έρευνας και στατιστικής στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz, τον διακεκριμένο καθηγητή στην έδρα χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia Peter Praet, τον διακεκριμένο καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Harvard P. Morgan Ricks, τους ανώτατους μελετητές του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy Jan Krueger και L. Randall Wray, τον Avinash Persaud, πρόεδρο της Intelligence Capital Ltd, τον πασίγνωστο οικονομικό αρθρογράφο των Financial Times Martin Wolf, τον οικονομικό ανταποκριτή της Wall Street Journal Justin Lahart, τον οικονομικό συντάκτη του Bloomberg Businessweek Peter Coy και τον επιφανή οικονομικό αναλυτή για τους New York Times Louis Uchitelle.

 

Αναμφισβήτητα, μόνο ένα καταξιωμένο ερευνητικό ινστιτούτο διεθνούς κύρους θα ήταν σε θέση να διοργανώσει συνέδρια αυτού του βεληνεκούς, προσελκύοντας κορυφαίες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των θεσμικών κρατικών οργανισμών,  της οικονομίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το συνέδριο στη Νέα Υόρκη το παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ υπήρξε εκτενής κάλυψη από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά μέσα των ΗΠΑ.

Στην Κίνα με το πανεπιστήμιο Nankai

Ένα άλλο συνέδριο του ινστιτούτου, με θέμα την «Παγκόσμια χρηματοοικονομική ευπάθεια και την ανάπτυξη του καπιταλιστικού χρηματικού κεφαλαίου», θα λάβει μέρος στην πόλη Tianjin της Κίνας, στις 11-12 Ιουνίου, σε συνεργασία με  το Ινστιτούτο Οικονομικών και το Κέντρο Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Nankai.

 

 

Συνεργασία με κορυφαίους μελετητές

Στο Ινστιτούτο Οικονομικών Levy συμμετέχουν από διάφορες θέσεις πάνω από 60 ερευνητές και μελετητές και αρκετοί εξωτερικοί συνεργάτες.  Ανάμεσά τους είναι κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο James K. Galbraith, ο Jan Kregel, ο Michael Hudson, ο W. Randall Wray και πολλοί άλλοι.

Οι ερευνητές και οι μελετητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες έρευνας γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, μερικές εκ των οποίων είναι:

    κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ και στις οικονομίες του κόσμου,
    νομισματική πολιτική και χρηματοοικονομική δομή,
    κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου,
    οικονομία και ισότητα των φύλων,
    πολιτική  απασχόλησης και αγορές εργασίας,
    οικονομική πολιτική για τον 21ο αιώνα.  

Οι ερευνητικές εργασίες του ινστιτούτου κυμαίνονται από επιστημονικές εργασίες υπό εξέλιξη (Working Papers) και βιβλία έως στρατηγικές αναλύσεις, κείμενα δημόσιας πολιτικής και σύντομα άρθρα. Πολλοί από τους ερευνητές και μελετητές του ινστιτούτου δρουν ουσιαστικά και ως δημόσιοι διανοούμενοι, με έντονη παρεμβατική δράση για την κατάσταση της οικονομίας και την οικονομική πολιτική σε πολλά και διάφορα φόρουμ συζήτησης.

Όλες οι μελέτες, τα ερευνητικά πορίσματα και τα άρθρα των συνεργατών του Ινστιτούτου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, περιλαμβάνονται στη συνέχεια σε τριμηνιαία εκθέσεις και αποτελούν σημαντική πηγή αναφοράς για πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, ο Σύνδεσμος Γαλλικής  Πολιτικής Οικονομίας μεταφράζει πολλά από τα κείμενα του ινστιτούτου στα γαλλικά. Πρόσφατα, σε μια ένδειξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ανησυχίας για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, το ινστιτούτο προχώρησε στην ανάρτηση ιστοσελίδας του με επιλεγμένες δημοσιεύσεις του στα ελληνικά. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να διαμορφώσουν μια ευρύτερη γνώση για την οικονομία και την οικονομική πολιτική, καθώς θεωρεί επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη και την οικοδόμηση μιας «καλής κοινωνίας» την εφαρμογή εναλλακτικών οικονομικών πολιτικών.  

Στο διοικητικό συμβούλιο του ινστιτούτου συμμετέχουν επιφανείς  προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και ακαδημαϊκό τομέα,  συμπεριλαμβανομένου του διάσημου νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς.

 

 

Το campus του Bard

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Levy στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο  στο campus του Κολεγίου Bard και υποστηρίζεται από 16 μέλη διοικητικού και τεχνολογικού προσωπικού. Το Ινστιτούτο στεγάζει επίσης την οργάνωση «Οικονομολόγοι για Ειρήνη και Ασφάλεια», που συγκροτείται από ένα διεθνές δίκτυο επιφανών οικονομολόγων που αντιπροσωπεύουν συνολικά 17 χώρες.

 

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ BOLD

* Από την επόμενη Κυριακή, 29 Απριλίου, στη σελίδα αυτή θα δημοσιεύονται άρθρα, περιλήψεις ερευνητικών μελετών και πορισμάτων, καθώς και συνεντεύξεις ερευνητών και μελετητών του Ινστιτούτου. Την επιμέλεια θα έχει ο Χ. Ι. Πολυχρονίου, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με ειδίκευση στη διεθνή πολιτική οικονομία, συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και  επιστημονικών εργασιών,  Ερευνητής και Εταίρος Πολιτικής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Levy στη Νέα Υόρκη. 

     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου