Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 21:13:20

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Επένδυση 200 εκατ. στην Ξάνθη για «πράσινη» ενέργεια
Επένδυση 200 εκατ. στην Ξάνθη για «πράσινη» ενέργεια
Πηγή: Express.gr
 EΠΕΝΔΥΣΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ δρομολογείται στην Ξάνθη για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας η οποία θα παράγει συσκευές παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος. Η ελληνική εταιρία Defkalion Green Technologies, που θα υλοποιήσει την επένδυση για τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων (συσκευών) Hyperion έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα (μέσω εταιρίας holding) της ανακάλυψης δύο Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης υδρογόνου με νικέλιο παράγοντας θερμότητα πολύ μεγαλύτερη από όση χρειάζεται ο αντιδραστήρας για την εκκίνησή του. Η Defkalion Green Technologies δεν εξασφάλισε μόνο τα δικαιώματα για την αξιοποίηση της εφεύρεσης των δύο Ιταλών καθηγητών αλλά κατόρθωσε να τη μετατρέψει και σε βιομηχανικό προϊόν, φιλοδοξώντας να ανατρέψει τα ενεργειακά δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Η νέα μορφή ενέργειας που στηρίζεται στην επιστημονική ανακάλυψη των Foccardi-Rossi, εκμεταλλεύεται εξώθερμες αντιδράσεις νικελίου - υδρογόνου σε συνθήκες δωματίου. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την παραγωγή απόλυτα ασφαλούς και με πολύ χαμηλό κόστος θερμικής ενέργειας, που με τη σειρά της μπορεί με κατάλληλες διατάξεις να μετασχηματιστεί σε ηλεκτρική. Λόγω των κοινών υλικών που χρησιμοποιούνται, το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει την περιφερειακή ή και την εθνική ανάπτυξη με τη μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων κατά το ποσοστό που συμμετέχει η ενέργεια στη διαμόρφωσή τους.

Ο Eλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική προσπάθεια αλλά μετέχει και στην εταιρία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανα κιλοβατώρα, ενώ το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ φτάνει τα 0,1 ευρώ. Η συσκευή που θα παράγει η Defkalion ονομάζεται Hyperion και θα διατίθεται στην αγορά έναντι 3.000-5.000 ευρώ για την παραγωγή θερμότητας (για ζεστό νερό οικιακής χρήσης), ενώ με επιπλέον αγορά ενός μετατροπέα (inverter) κόστους 500-900 ευρώ θα μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η σύνδεση των φωτοβολταϊκών.

Η εταιρία έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προϊόντος όσο και τις τυπικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της βιομηχανικής μονάδας. Η επένδυση θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από την Ξάνθη, όπου η εταιρία έχει αγοράσει ένα παλιό εργοστάσιο το οποίο ήδη μετασχηματίζεται σε νέα μονάδα, η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη αξιοποιώντας το ίδιο το προϊόν το οποίο θα παράγει για την αγορά και σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να περάσουν στη φάση παραγωγής. Θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2011, εκ των οποίων περίπου οι μισές αφορούν εξειδικευμένες θέσεις προσωπικού παραγωγής, κυρίως ειδικών τεχνιτών σε μηχανοκατασκευές και ηλεκτρονικά. Θα δημιουργηθεί επίσης ερευνητικό κέντρο το οποίο προτίθεται να συνεργαστεί με όλα τα τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως και με ορισμένα του εξωτερικού, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας αλλά και της θεωρητικής έρευνας.

Είναι γεγονός ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την εφεύρεση των δύο Ιταλών επιστημόνων ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο η λύση της βιομηχανοποίησης του τελικού προϊόντος εκτιμάται ότι αφενός θα επιτρέψει την περαιτέρω έρευνα και αφετέρου θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της εφεύρεσης σε συνθήκες αγοράς. Με άλλα λόγια αν πράγματι το προϊόν που θα διατεθεί στην αγορά μειώνει το κόστος ενέργειας η επιστημονική έρευνα θα έρθει στη συνέχεια να αποδείξει τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η εφεύρεση, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει αποφανθεί με σαφήνεια και αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη περίπτωση με επιφυλακτικότητα. 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου