Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, 12:15:44

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow Επενδυτικός πόλος έλξης η δεξαμενή καταθέσεων του Τ.Τ.
Επενδυτικός πόλος έλξης η δεξαμενή καταθέσεων του Τ.Τ.
Πηγή: Express.gr
NEA δεδομένα δημιουργεί στο πιστωτικό σύστημα η πρόθεση της κυβέρνησης –έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στο αναθεωρημένο μνημόνιο– να προχωρήσει, υπό προϋποθέσεις, στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Attica Bank.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τραπεζικοί παράγοντες, μιλώντας στην «Ε», εκτιμούν πλέον ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν, ενώ ήδη κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%) αναμένεται εντός του α'Α τριμήνου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν μαζικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό, καθώς η δεξαμενή καταθέσεών του –περίπου 12,5 δισ. ευρώ– αποτελεί στόχο για το σύνολο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και λύση στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Σημειώνεται ότι για να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο διαγωνισμό πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει είτε να έχουν επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές από το Δημόσιο είτε να αιτηθούν αδείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Ενδιαφέρον από ΕΤΕ,

Societe General,

Caisse d' Epargne

 

Η Εθνική Τράπεζα, που έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, διαθέτει προς το παρόν προβάδισμα έναντι των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απ. Ταμβακάκης τάχθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist υπέρ των μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων.

Η αγορά αναμένει και το τι θα πράξει η EFG Eurobank με τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Polbank (περί τα 600 εκατ. ευρώ), την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ και παράπλευρες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να εκδηλώσουν και κυπριακές τράπεζες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον έχουν δείξει και γαλλικοί όμιλοι που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια τραπεζική αγορά (Societe General) είτε ενδιαφέρονται να εισέλθουν (Caisse d' Epargne).

 

Attica Bank: Αποφασίζουν τα Tαμεία

 

Αποφασισμένα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις για την Attica Bank και γιατί όχι να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, εμφανίζονται τα τρία υγιή ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΑΑ, ήτοι το ΤΣΜΕΔΕ που κατέχει το 43% της τράπεζας, το Ταμείο Νομικών και το ΤΣΑΥ.

Σημειώνεται ότι τα ταμεία του ΕΤΑΑ που έχουν ρευστά διαθέσιμα της τάξης των 6 δισ. ευρώ, τα οποία είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, διαθέτουν τους πόρους για να αποκτήσει το 42% της Attica Bank που κατέχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Αυτόνομη αλλά συρρικνωμένη η ΑΤΕ

 

Σε ό,τι αφορά την ΑΤΕ, η κυβέρνηση διατηρεί αυτόνομη αλλά δραστικά συρρικνωμένη την τράπεζα. Hδη, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για εργασικά και φορολογικά θέματα, οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται, ενώ οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται. Ακολουθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση όμως θα είναι κατά 325 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου σε κοινές. 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου