Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, 13:28:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Επιχειρήσεις arrow «Φως στο βάθος του τούνελ» βλέπουν οι επιχειρήσεις
«Φως στο βάθος του τούνελ» βλέπουν οι επιχειρήσεις
 TAΣEIΣ σταθεροποίησης εμφανίζει το οικονομικό κλίμα τον Μάιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Eνωση. Η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής συγκυρίας που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο συνεχίστηκε με ηπιότερους ρυθμούς τον Μάιο, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πτωτική πορεία του κλίματος στην Ελλάδα έχει προσεγγίσει το κατώτατο σημείο της.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο φθάνει στις 49,2 μονάδες, παραμένοντας ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις και φαίνεται να μπορούν να στηρίξουν μια πορεία ανάκαμψης, ενώ νέα μικρή βελτίωση σημειώνεται και στη βιομηχανία. Αντίθετα, οι προσδοκίες στις κατασκευές υποχωρούν έντονα και σημειώνουν τη χειρότερη εφετινή επίδοση. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αμετάβλητη.

Παρά τις θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προβλεφθεί αν πρόκειται για συγκυριακή υπόθεση ή αν σηματοδοτείται η αρχή μιας πορείας ουσιαστικής βελτίωσης τους επόμενους μήνες. Πάντως, η ανακοπή της πτώσης του δείκτη οικονομικού κλίματος, συνεξεταζόμενη και με την εξέλιξη άλλων πρόδρομων δεικτών, αντανακλά μια πιο ψύχραιμη και ελαφρώς πιο αισιόδοξη στάση επιχειρήσεων και καταναλωτών απέναντι στην κρίση.

Συνοπτικά, η πορεία του κλίματος στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας ήταν τον Μάιο η ακόλουθη:

 Στη Βιομηχανία καταγράφεται οριακή βελτίωση στο επίπεδο των αποθεμάτων και αισθητή ανάκαμψη στις προβλέψεις της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και παραγγελιών υποχωρούν ελαφρώς.

 Στις Υπηρεσίες βελτιώνονται οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης αλλά και οι εκτιμήσεις τους για την πορεία των εργασιών, ενώ αντίθετα επιδεινώνονται ελαφρώς οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

 Στο Λιανικό Εμπόριο, όλα τα επιμέρους στοιχεία καταγράφουν σημαντική βελτίωση: οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο ανακάμπτουν αισθητά, όπως και οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση.

Αντίθετα από τους υπόλοιπους τομείς, στις Κατασκευές καταγράφεται επιδείνωση, με τις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών αλλά και τις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου να είναι πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

 Η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα, με τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας να βελτιώνονται οριακά. Η πρόθεση για αποταμίευση δεν μεταβάλλεται και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δείκτη στην Ευρώπη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Eνωση όσο και την ευρωζώνη αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες στην Ε.Ε. και 2,1 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 66,7 και 69,3 μονάδες αντίστοιχα. Η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται περισσότερο από την άνοδο των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες και λιγότερο από την άνοδο στη Βιομηχανία. Αντίθετα, ο δείκτης στις Κατασκευές επιδεινώνεται στην Ε.Ε. και παραμένει αμετάβλητος στην ευρωζώνη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. 
     
 

Θα πίνουμε «ελληνικό» γάλα από τη... Βουλγαρία
Πόρισμα «φωτιά» για τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ.
Εντάλματα σύλληψης για Κοντομηνά, Φιλιππίδη κ.α. για το Ταχ. Ταμιευτήριο
«Ηχηρές» συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το κινητό τηλέφωνο «πρόδωσε» τον Αγγελο Φιλιππίδη
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου