Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 11:12:14

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Πέντε νέες μέθοδοι για ικανοποιητικά επικερδείς επενδύσεις στις αγορές των αναδυόμενων χωρών
Πέντε νέες μέθοδοι για ικανοποιητικά επικερδείς επενδύσεις στις αγορές των αναδυόμενων χωρών
Πηγή: Express.gr
Της Reshma Kapadia

ΓΙΑ σχεδόν μία δεκαετία ο βασικός λόγος για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές ήταν ότι πραγματικά σε αυτές αναδύονταν τα πάντα. Οικονομίες όπως αυτές των Βραζιλίας, Ινδίας, Κίνας και Ρωσίας δημιουργούσαν μια αναδυόμενη μεσαία τάση, η οποία με τη σειρά της δημιουργούσε μια αναδυόμενη αύξηση για κατανάλωση προϊόντων, πρώτων υλών. Ήταν ένας απόλυτα ισχυρός κύκλος ή τουλάχιστον έμοιαζε με τέτοιον. Την 5ετία 2003-2007 ο δείκτης MSCI Emerging Markets εμφάνισε ετήσια άνοδο 36%. Μετά ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία συνδυάστηκε με ύφεση σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Η αγορά κατοικιών και οι μετοχικές αγορές βρέθηκαν αντιμέτωπες με κραχ. Όλα οφείλονταν στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι δεν επηρέασε και τις αναδυόμενες. Η επονομαζόμενη ομάδα των BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιστοιχεί στο 43% του MSCI Emerging Markets Index, ενώ μετά από ένα εντυπωσιακό comeback το 2009 άρχισε να υποχωρεί. Ο εν λόγω δείκτης «παρακολουθεί» τις μεγάλες εταιρίες αυτών των αγορών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κρατικές και πολλές φορές η διαχείρισή τους στοχεύει σε πολιτικά κέρδη και όχι στην καλή τους πορεία. Επίσης αυτές οι εταιρίες έχουν σχεδόν απόλυτο εξαγωγικό προσανατολισμό, γεγονός που σημαίνει ότι εξαρτώνται από την αγοραστική ικανότητα αλλά και τη δίψα των κατοίκων των ανεπτυγμένων αγορών. Σήμερα υπάρχουν αρκετές επιλογές για τους επενδυτές. Αν και ο MSCI Emerging Markets Index έχει υποχωρήσει κατά 2% από την αρχή του έτους, ο MSCI Frontier Markets Index –στον οποίο περιλαμβάνονται αγορές όπως αυτές των Πακιστάν, Κένυα και Βιετνάμ– έχει ενισχυθεί κατά 9%. Ο δείκτης JP Morgan Emerging Market Bond Index Global Diversified, ο οποίος «παρακολουθεί» την πορεία των ομολόγων σε δολάρια αναδυόμενων αγορών, έχει ενισχυθεί κατά 17%. Κοιτώντας, όμως, και κάποιες επιμέρους αγορές ανακαλύπτουμε ότι ο MSCI Philippines Index είχε άνοδο 39% το 2012, με τον αντίστοιχο για το Μεξικό να έχει ενισχυθεί 17% και για τη Νιγηρία κατά 70%. Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί επενδυτές φροντίζουν να προσλάβουν ειδικούς συμβούλους προκειμένου να τοποθετηθούν στις αναδυόμενες αγορές. Οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα εάν φροντίσουν να τοποθετηθούν σε πληθώρα επενδύσεων: μετοχές, ομόλογα και επενδυτικά κεφάλαια. Ας δούμε τους καλύτερους τρόπους επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Η κατανάλωση

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η πιο «γοητευτική» πλευρά των αναδυόμενων αγορών είναι οι καταναλωτές τους. Από το 2008 οι κλάδοι που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση –προϊόντα υγείας, τρόφιμα, οικιακός εξοπλισμός, λιανικές πωλήσεις, ΜΜΕ)– εμφάνισαν εντυπωσιακή πορεία. Αγορές όπως αυτές των Ταϊλάνδης, Κολομβίας και Τουρκίας, όπου η κατανάλωση εμφάνισε μεγάλη ενίσχυση, εμφάνισαν διψήφιο ποσοστό κερδών την τελευταία 3ετία, όπως τονίζει ο Tony Welch, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Ned David Research. Πώς μπορεί κάποιος να επενδύσεις σε αυτές τις αγορές; Μέσω συγκεκριμένων επενδυτικών κεφαλαίων που «παρακολουθούν» συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους. Ένα εξ αυτών είναι το iShare FTSE China 25 Index Fund, ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να επενδύσει κάποιος στην Κίνα. Υπάρχει επίσης και το Global X China Consumer ETF, αλλά και το iShares MSCI China ETF. Επίσης μπορεί κάποιος να επιλέξει και αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρίες με μεγάλη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές. Μεταξύ αυτών προτείνουμε ομίλους όπως οι Nike που αντλεί το 1/4 των πωλήσεών της από αναδυόμενες αγορές και LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton που αντλεί το 1/3 των πωλήσεών της από τις αναδυόμενες. Εάν επιθυμείτε άμεση πρόσβαση στις αναδυόμενες καλύτερο θα ήταν να έχετε και τη βοήθεια ενός διαχειριστή, καθώς υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και κίνδυνοι.

«Μικρές» αγορές

Την ίδια στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος «λιμοκτονούσε» αναζητώντας τρόπους να επιτύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ορισμένες μικρές αγορές –συμπεριλαμβανομένων Φιλιππίνων, Ινδονησίας, Μεξικού και Τουρκίας– αναπτύσσονταν, βοηθούμενες από οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και μια πρωτόγνωρη γι'Α αυτές πολιτική σταθερότητα. Αυτό οδήγησε σε άνοδο 39% για την αγορά των Φιλιππίνων το 2012, 17% γι'Α αυτήν του Μεξικού και σε ισχυρές εισροές κεφαλαίων και στις ομολογιακές τους αγορές. Σήμερα αυτές οι αγορές μοιάζουν ελαφρώς ακριβές με την πρώτη ματιά: η αγορά των Φιλιππίνων διαπραγματεύεται 17 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη και αυτή του Μεξικού κατά 14 φορές, ενώ ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών δεν ξεπερνά τις εννέα φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Ορισμένοι όμως έμπειροι διαχειριστές μπορούν να βρουν σημαντικές ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβές αγορές. Για παράδειγμα, η Laura Geritz, διαχειρίστρια του Wasatch Emerging Markets Small Cap Fund, επιλέγει εταιρίες όπως η Nestle Nigeria, η οποία διαπραγματεύεται 21 φορές τα προβλεπόμενα για το 2014 κέρδη. Όπως τονίζει δεν είναι μη λογικό επίπεδο διαπραγμάτευσης, εάν συνυπολογιστεί η πολύ καλή πορεία της στην καταναλωτική αγορά της Νιγηρίας. Ανάλογη είναι η άποψή της και για τη Nestle India, που διαπραγματεύεται 31 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για φέτος. Όμως από το 2000 έως και σήμερα τα κέρδη της έχουν ενισχυθεί κατά 800% και η μετοχή έχει εμφανίσει άνοδο 1.451%! Με άλλα λόγια, εάν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια στην εταιρία το 2000, σήμερα θα είχε στο λογαριασμό του 14.510 δολάρια. Αρκετοί διαχειριστές τάσσονται υπέρ αγορών όπως αυτές των Σρι Λάνκα, Βιετνάμ και Υποσαχάριας Αφρικής.

Φθηνοί «προορισμοί»

Εάν κάποιος ψάχνει για τις φθηνότερες αγορές, τότε θα επιστρέψει εκ των πραγμάτων σε αυτές των BRICs. Αυτές οι χώρες προσπαθούν να επιστρέψουν στα παρελθόντα εντυπωσιακά επίπεδα ανάπτυξης και όλα υποδεικνύουν ότι θα τα καταφέρουν. Σύμφωνα με τον Garry Evans, κορυφαίο στέλεχος της HSBC, οι προοπτικές εταιρικής κερδοφορίας σε αυτές τις αγορές είναι σταθερές, ενώ αντίθετα υποβαθμίζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Βέβαια οι δυσκολίες δεν έχουν εξαφανιστεί. Πολλοί λίγοι είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων που αναμένουν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη διοικητική τακτική σε αγορές όπως αυτές της Ρωσίας. Και σαφώς ορισμένες κρατικές εταιρίες σε κάθε χώρα κρύβουν κινδύνους. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η Gazprom αν και ανήκει κατά 50% στο ρωσικό Δημόσιο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ιδιαίτερα εάν κάποιος επενδυτής γνωρίζει ότι διαπραγματεύεται με P/E μόλις στο 3. Ελκυστικές εμφανίζονται και ορισμένες μετοχές βραζιλιάνικων ομίλων. Η μετοχή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras ενισχύθηκε 15% στις αρχές του μήνα, μετά την απόφασή της να αυξήσει την τιμή του ντίζελ. Κάτι το οποίο μπόρεσε να κάνει, καθώς χαλαρώνει η πίεση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για διατήρηση στάσιμων των ενεργειακών τιμών. Ένας καλός τρόπος για να «στοιχηματίσει» κάποιος στην υψηλή τεχνολογία στην Ασία είναι, σύμφωνα με τον Michael Reynal, διαχειριστή του επενδυτικού κεφαλαίου RS Emerging Markets Fund (ύψους 802 εκατ. δολαρίων), η κινεζική εταιρία Lenovo. Τα 2/3 των πωλήσεων του ομίλου προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές.

Παροχή μερισμάτων

Εάν φοβάστε να «πέσετε στα βαθιά» μπορείτε να επιλέξετε επενδυτικά κεφάλαια που παρέχουν ικανοποιητικά μερίσματα. Κατά την τελευταία 10ετία αυτά τα κεφάλαια έχουν προσφέρει καλύτερες αποδόσεις και λιγότερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τον MSCI Emerging Markets Index, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Morning Star. Η μέση μερισματική απόδοση φθάνει στο 2,7% για τις αναδυόμενες αγορές και το 3,9% για τις «συνοριακές» (frontier markets) αγορές. Όμως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να επιλέξετε τα μερίσματα. Καθώς οι πληροφορίες για τις μικρές αγορές δεν είναι εύκολο να βρεθούν, είναι καλύτερο να στηριχθεί κάποιος στα μερίσματα και να μη ρισκάρει υπερβολικά. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα ETFs που μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί. Υπάρχει το αξίας 114 εκατ. δολαρίων iShares Emerging Markets Dividend ETF, με απόδοση 3,5%. Υπάρχει ακόμη και το WisdomTree Emerging Market Income Fund, με απόδοση 3,4%.

Κρατικά ομόλογα

Όσοι αναζητούν καλές αποδόσεις λίαν προσφάτως ανακάλυψαν τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Αποτέλεσμα να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές 144 δισ. δολάρια από την αρχή του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Τα ομόλογα σε δολάρια Ρωσίας, Βραζιλίας και Τουρκίας έχουν απόδοση άνω των 100 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, ενώ οι οικονομίες των εν λόγω χωρών έχουν καλύτερη δημοσιονομική υγεία. Όμως δεν είναι μόνο οι υψηλές αποδόσεις που καθιστούν ελκυστικά τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, αλλά και το γεγονός ότι προσφέρουν καλύτερη διάχυση σε ένα χαρτοφυλάκιο. Ο δείκτης JP Morgan Emerging Markets Bond Index Global Diversified έχει «έκθεση» 70% σε Λ. Αμερική και Ανατολική Ευρώπη. Ο μετοχικός «συνάδελφός» του MSCI Emerging Market Index έχει έκθεση σχεδόν 25% σε αυτές τις περιοχές. Επίσης μέσω των ομολόγων μπορεί κάποιος να κερδίσει, επενδύοντας σε μία οικονομία που βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας πολύ καλής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα αυτές Σενεγάλης και Αγκόλας. Μπορεί τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών να αντιστοιχούν μόλις στο 5% ενός χαρτοφυλακίου, αλλά οι οικονομίες αυτές φθάνουν πλέον στο 50% της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τονίζει ο Jan Dehn, επικεφαλής της Ashmore Investment Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές που φθάνουν στα 71 δισ. δολάρια. Ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα εταιρικά ομόλογα, καθώς αρκετές εταιρίες «βλέπουν» τη βαθμολογία της πιστοληπτικής τους ικανότητας να ενισχύεται. 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου