Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 09:41:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ενεργειακές εταιρίες καθώς και τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν τον Dow Jones στις 15.000 μονάδες
Ενεργειακές εταιρίες καθώς και τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν τον Dow Jones στις 15.000 μονάδες
Πηγή: Express.gr
ΤΟ πάρτι δεν έχει τελειώσει. Το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου κατόρθωσε να οδηγήσει τον Dow Jones μόλις 1% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του, το οποίο είχε κατακτήσει το 2007 και φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 διαπραγματεύεται 14 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη ανά μετοχή, ενώ ο Dow Jones κατά 13 φορές. Το 2007, ο Dow Jones διαπραγματευόταν 16 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη. Με δεδομένα τα μηδενικά επιτόκια, η αγορά έχει τεράστιες δυνατότητες να ενισχυθεί ακόμη και εάν η εταιρική κερδοφορία δεν «ανθίσει» με τον ίδιο ρυθμό.
Υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος κεφαλαίων που μπορεί να στραφεί στις μετοχές, με δεδομένο ότι οι ιδιώτες επενδυτές έως πρόσφατα προτιμούσαν τα ομόλογα έναντι των μετοχών, βάσει των στοιχείων που μας έχουν δώσει τα αμοιβαία κεφάλαια. «Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Υπάρχει σαφής στροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές», υποστηρίζει ο Jason Trennert, στρατηγικός αναλυτής της Strategas Research Partners. Σύμφωνα με τον αναλυτή οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή –με δεδομένη την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων– παρά να στραφούν στις μετοχές.

Επίσης και οι θεσμικοί επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να στραφούν στις μετοχές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν να προτιμούν τις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων όπως τα hedge funds, τις εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), το real estate ή τα εμπορεύματα.

Όμως αυτές οι εναλλακτικές μορφές επενδύσεων μοιάζουν να χάνουν την ικανότητά τους να προσφέρουν όλο και πιο υψηλές αποδόσεις. Η απόδοση του S&P 500 το 2012 έφθασε στο 16%, δηλαδή 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τη μέση απόδοση των hedge funds που «παρακολουθεί» η Hedge Fund Research. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δεν θα έχουν άλλη λύση από το να στραφούν στις μετοχές.

«Εάν ο S&P 500 κατορθώσει να ξεπεράσει συγκεκριμένα επίπεδα τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα. Θα πάψουμε να βλέπουμε πρωτοσέλιδα με τίτλους για τη “χαμένη 10ετία των μετοχών” και θα αρχίσουμε να βλέπουμε πρωτοσέλιδα με τίτλο “μήπως τελικώς είστε πολύ συντηρητικός και χάνεται τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρουν οι μετοχές;”. Νομίζω ότι έχει, ήδη, αρχίσει να αλλάζει το κλίμα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδύσεων στη Wells Capital Management.

Το Barron'Αs συγκαταλέγεται μεταξύ των αισιόδοξων για την πορεία των μετοχών, κάτι το οποίο υπογραμμίσαμε και με πρωτοσέλιδο αφιέρωμά μας το 2012. Πιστεύουμε ότι ο δείκτης μπορεί να φθάσει στις 15.000 μονάδες.  Ο δείκτης είχε φτάσει στις 14.009 μονάδες, έχοντας εμφανίσει άνοδο 6,9% από την αρχή του έτους. Βρίσκεται μόλις 156 μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 14.165 μονάδων που άγγιξε τον Οκτώβριο του 2007. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 6,1% από την αρχή του έτους και βρίσκεται 3% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 1.565 μονάδων που είχε επίσης «πιάσει» το 2007.

Οι δείκτες μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης ακολουθούν ακόμη καλύτερη πορεία. Ο S&P MidCap 400 έχει ενισχυθεί κατά 8% από την αρχή του 2013, ενώ ο Russell 2000 κατά 7,3%. Οι μετοχές μέσης και μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν ακολουθήσει πολύ καλύτερη πορεία από αυτές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ο Stephen Auth, επικεφαλής της Federated Investors, είναι μεταξύ των πλέον αισιόδοξων για τις αγορές από τους ειδικούς που εξετάσαμε, υποστηρίζοντας ότι ο S&P 500 μπορεί να φθάσει έως τις 1.660 μονάδες φέτος. Η τιμή-στόχος που θέτει για το δείκτη δεν φαίνεται τόσο υψηλή με τα τρέχοντα δεδομένα. «Δεν χρειάζεται τεράστια αύξηση επιχειρηματικών κερδών για να φθάσουμε σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό που χρειάζεται είναι η προθυμία των επενδυτών να κατανοήσουν ότι τόσο οι αποδόσεις όσο και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ιδιαίτερα θετικές», τονίζει.

Ο Auth υποστηρίζει ότι καθώς ο φόβος νέας κρίσης υποχωρεί οι επενδυτές θα οδηγήσουν σε υψηλότερα P/Es τις μετοχές. Υπάρχουν 10 θετικοί παράγοντες –κατά τον Auth– που δρουν υπέρ των μετοχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η χαλαρή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ, η ανάκαμψη της αμερικανικής μεταποίησης, η ισχυρή ενίσχυση της αμερικανικής αγοράς ενέργειας αλλά και η ισχυρή ανάπτυξη οικονομιών όπως αυτές Βραζιλίας και Κίνας.

Φυσικά υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι μεταξύ των επιχειρημάτων τους συγκαταλέγουν τη χαμηλή ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα δομικά προβλήματα για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, την αρνητική επίπτωση στην οικονομία από την αύξηση των φόρων, την άσχημη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις μη θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας.  Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των αμερικανικών δεικτών έχουν υποβαθμιστεί, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 το 2012 ήταν μόλις 5%.

Πάντως ο Jim Paulsen τονίζει ότι η πορεία των μετοχών και αυτή των εταιρικών κερδών ή των κερδών ανά μετοχή κάποιου δείκτη δεν ακολουθούν ταυτόσημη πορεία. Όπως τονίζει υπάρχουν περίοδοι που η άνοδος των μετοχών είναι υψηλότερη από αυτήν της εταιρικής κερδοφορίας και θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος είναι μία εξ αυτών.

Όσοι ξέρουν να επιλέγουν καλά μετοχές είναι βέβαιο ότι θα βρουν τρόπο να επιτύχουν κέρδη καλύτερα από αυτά της αγοράς. Αρκεί να κοιτάξουν την τεράστια διαφορά στην πορεία αρκετών εκ των 30 μετοχών που είναι εισηγμένες στον Dow Jones από το 2007 έως και σήμερα. Η Home Depot έχει ενισχυθεί κατά 98%, ενώ αντίθετα οι Alcoa και Bank of America έχουν υποχωρήσει κατά 7%.

Την ίδια ώρα τα ομόλογα, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος η καλύτερη εναλλακτική λύση, δεν εμφανίζονται «πρόθυμα» να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και φέτος. Οι επενδυτές κατανοούν ότι θα υπάρξει καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, πιθανώς υψηλότερος πληθωρισμός, αλλά και πιθανή μείωση του όγκου των δολαρίων που δαπανά η Fed για την αγορά ομολόγων. Εάν οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων συνεχιστούν, τότε πολλοί επενδυτές θα στραφούν στις μετοχές.

Το πρόβλημα με τα ομόλογα είναι ότι δεν μπορούν υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες να συνεχίσουν να προσφέρουν καλές αποδόσεις. Τα μακροχρόνιας ωρίμασης κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει μεταξύ 2% και 3% από τις αρχές του έτους, ενώ οι μεγάλοι δείκτες ομολόγων (στους οποίους περιλαμβάνονται και τα εταιρικά ομόλογα) είναι πρακτικά αμετάβλητοι.

Τα junk bonds, τα οποία το 2012 είχαν άνοδο 16%, έχουν ενισχυθεί μόλις 1% από την αρχή του 2013, ενώ δεν αναμένεται να προσφέρουν τις ίδιες αποδόσεις, με δεδομένο ότι το μέσο yields των νέων ομολόγων αυτού του τύπου δεν ξεπερνά το 5,8%.

Κερδοφόροι κλάδοι

Ποιοι είναι άραγε οι καλύτεροι κλάδοι μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης; Ένας εξ αυτών είναι ο κλάδος ενέργειας, ο οποίος, πάντως, το 2012 ήταν μεταξύ των «χαμένων», με μετοχές όπως αυτές των εταιριών ExxonMobil και Chevron να υποχωρούν σημαντικά. Όμως και οι δύο εταιρίες διαπραγματεύονται με χαμηλά P/Es και προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση. Η ExxonMobil διαπραγματεύεται στα 90 δολάρια, δηλαδή κατά 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013 και προσφέρει μερισματική απόδοση 2,5%. Η Chevron διαπραγματεύεται στα 116 δολάρια, δηλαδή κατά 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013 και προσφέρει μερισματική απόδοση 3%.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει σημειώσει ισχυρή άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά οι αποτιμήσεις του δεν είναι ακριβές, με αρκετές εταιρίες να διαπραγματεύονται με P/E χαμηλότερο του 10. μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι JPMorgan Chase, Citigroup, MetLife και Wells Fargo. Ο κλάδος εκ παραδόσεως δεν προσφέρει πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο φθάνουν στο 2%, αλλά πιθανώς να αυξηθούν καθώς η Fed αρχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους.

Αν και σε λιγότερο βαθμό από ενέργεια και χρηματοοικονομικά και ο τεχνολογικός κλάδος μπορεί να προσφέρει καλές αποδόσεις στους επενδυτές. Ο κλάδος διαπραγματεύεται με αρκετά καλά P/Es, ενώ συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών με τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών βρίσκονται οι Microsoft, Cisco Systems, Intel και Apple. Το εντυπωσιακό με τις τεχνολογικές εταιρίες είναι ότι διαθέτουν πληθώρα μετρητών. Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πιέσεων ούτως ώστε να επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους μετόχους τους.


Του Andrew Bary
 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου