Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 00:51:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οκτώ αμερικανικές μετοχές που συγκεντρώνουν αρκετές ενδείξεις για... ικανοποιητικές αποδόσεις
Οκτώ αμερικανικές μετοχές που συγκεντρώνουν αρκετές ενδείξεις για... ικανοποιητικές αποδόσεις
Πηγή: Express.gr

Του Kopin Tan

ΚΑΘΩΣ οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική μεγάλη χώρα που δεν διαλύθηκε από τον Β'Α Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε κατορθώσει να παράγει το 40% των προϊόντων που καταναλώνονταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει, καθώς το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 18%. Οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευάζουν κούκλες στην Κίνα, τα γνωστά jeans Levi'Αs στο Μεξικό και αρκετές ταινίες στο Βανκούβερ, το οποίο πλέον έχει το προσωνύμιο Βόρειο Χόλυγουντ.
Μετά, όμως, από αρκετές δεκαετίες outsourcing οι ΗΠΑ αρχίζουν να βλέπουν τη μεταποίησή τους να ανακάμπτει και εταιρίες όπως οι Apple, Caterpillar, Ford Motor, General Electric και Whirlpool, αρχίζουν να κατασκευάζουν όλο και περισσότερα προϊόντα επί αμερικανικού εδάφους. Όμως δεν είναι μόνο οι αμερικανικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος ενέργειας, το αδύναμο δολάριο αλλά και το «πάγωμα» των μισθών. Η κορεατική Samsung Electronics σχεδιάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αξίας 4 δισ. δολ. στο Τέξας, ενώ η ευρωπαϊκή Airbus κατασκευάζει εργοστάσιο στην Αλαμπάμα. Ακόμη και η ιαπωνική Toyota κατασκευάζει ημιφορτηγά στην Ιντιάνα, με στόχο την πώλησή τους στις ασιατικές αγορές.

Η επιστροφή στις ΗΠΑ οφείλεται σε αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων η αύξηση μισθών στην Ασία αλλά και η αύξηση του κόστους της γης σε αρκετές χώρες της συγκεκριμένης ηπείρου. Όμως ο ισχυρότερος λόγος είναι η ενεργειακή «έκρηξη» των ΗΠΑ. Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση να ξεκινήσει η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα. Αυτή τη στιγμή στη Β. Αμερική παράγεται περισσότερο φ. αέριο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Επειδή το φ. αέριο δεν είναι τόσο εύκολο να εξαχθεί όπως το πετρέλαιο το αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέρος του να παραμένει εντός ΗΠΑ. Ποιο το αποτέλεσμα αυτού; Η πολύ χαμηλή τιμή στην αμερικανική αγορά. Αυτή τη στιγμή μπορείς να αγοράσεις φ. αέριο στις ΗΠΑ προς 3,55 δολάρια ανά ένα εκατ. BTU (British Thermal Unit), ενώ στην Ευρώπη η ίδια ποσότητα κοστίζει 12 δολάρια και στην Ιαπωνία κοστίζει 16 δολάρια. Η φθηνή ενέργεια δεν βοηθά μόνο να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο της Μ. Ανατολής, αλλά καθιστά τα αμερικανικά εργοστάσια περισσότερο ανταγωνιστικά. Μάλλον έφθασε η στιγμή οι ΗΠΑ να σταματήσουν να «εξάγουν» θέσεις εργασίας και να αρχίσουν εκ νέου να εξάγουν αμερικανικά προϊόντα.
Αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι οι ενεργειακές εταιρίες, οι χημικές εταιρίες αλλά και οι χαλυβουργίες. Το Barron'Αs «ανακάλυψε» οκτώ εταιρίες οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν τα μέγιστα από το φθηνό κόστος ενέργειας στις ΗΠΑ και φυσικά οι μετοχές τους είναι «έτοιμες» για ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις για όσους τις επιλέξουν. Πρόκειται για τις Southwestern Energy, LyondellBasell Industries, Nucor, Dover, Calpine, CF Industries, Williams και Union Pacific. «Οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε Σ. Αραβία του φ. αερίου», υποστηρίζει η Nancy Lazar, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρίας International Strategy & Investment.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 6ετίας η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φ. αερίου ανήλθε στα 20,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 15 εκατ. που ήταν πριν. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο 20 ετών. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές ενέργειας ήταν κάτω από οκτώ εκατ. βαρέλια ημερησίως από 14 εκατ. πριν. Εδώ μιλάμε για το χαμηλότερο επίπεδο 25 ετών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έως το 2020 οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ η ExxonMobil υποστηρίζει ότι έως το 2025 οι ΗΠΑ θα μπορούν να εξάγουν ενέργεια. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τις οκτώ εταιρίες που επιλέξαμε:

Southwestern Energy
Η φθηνή ενέργεια είναι πανάκεια για τη μεταποίηση αλλά όλεθρος για τις ενεργειακές εταιρίες. Αυτό πιστεύουν οι επενδυτές και γυρίζουν την πλάτη τους σε ενεργειακές εταιρίες, ιδιαίτερα σε αυτές που είναι «εκτεθειμένες» στο φ. αέριο. Η Southwestern Energy είναι εξαρτημένη κατά 99% από την παραγωγή φ. αερίου και ως εκ τούτου οι περισσότεροι θα πιστεύατε ότι η διοίκησή της «κλαίει» για την πτώση στις τιμές. Όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν ισχύει για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για μία εταιρία με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής και απόλυτη αποτελεσματικότητα. Στα 34 δολάρια η μετοχή της διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα από τους υπόλοιπους παραγωγούς φ. αερίου, αλλά αρκούντως χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ενεργειακών εταιριών. «Οι εταιρίες που διατηρούν χαμηλό κόστος παραγωγής θα συνεχίσουν να επωφελούνται. Αναμένω ότι η τιμή του φ. αερίου θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 5 και 6 δολαρίων. Όμως η Southwestern Energy θα συνεχίσει να παραμένει κερδοφόρα και να προσφέρει καλές αποδόσεις», υποστηρίζει ο Ken Settles, διαχειριστής του επενδυτικού κεφαλαίου RS Global Natural Resources Funds. Η εταιρία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 11% έως 13% φέτος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά  μετοχή θα ενισχυθούν κατά 19%.

LyondellBasell Industries
Οι χημικές εταιρίες «καταβροχθίζουν» ενέργεια αλλά και εξαρτώνται από τα παράγωγα πετρελαίου και φ. αερίου (αιθάνιο, βουτένιο και προπάνιο) προκειμένου να «αποκτήσουν» πρώτες ύλες. Ως εκ τούτου η πτώση των ενεργειακών τιμών προσφέρει διπλή «ευτυχία» σε αυτές. Από τότε που η εταιρία «αναρριχήθηκε» από τη χρεοκοπία που «υπέστη» τον Απρίλιο του 2010, οι μετοχές της στη Wall Street έχουν ενισχυθεί κατά 184%. Η τιμή της μετοχής έφθασε πρόσφατα στα 62 δολάρια, δηλαδή διαπραγματεύεται 10,7 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη. Η διοίκηση φροντίζει να επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους, είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Η μερισματική απόδοση φθάνει στο 2,6%. Επίσης διαθέτει περιθώριο λειτουργικού κέρδους 5,6%, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν 3,7% κατά μέσο όρο. Διαθέτει ταμειακές ροές 14 δισ. δολαρίων και μπορεί να έχει κέρδη 10 δολ. ανά μετοχή έως το 2016, σύμφωνα με την εκτίμηση του David Begleiter, αναλυτή της Deutsche Bank.

Nucor
Η χαλυβουργία δεν είναι μόνο ένας κλάδος που επωφελείται από τη φθηνή ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σωλήνες και οι αγωγοί που κατασκευάζει χρησιμοποιούνται από τις ενεργειακές εταιρίες στην εξόρυξη και μεταφορά ενέργειας. Φυσικά τα προϊόντα του κλάδου χρησιμοποιούνται στις μεταφορές, στη μεταποίηση και στις κατασκευές. Η Nucor είναι η μεγαλύτερη αμερικανική χαλυβουργία, η οποία είναι απόλυτα ικανή να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο την «άνθηση» τόσο του ενεργειακού κλάδου όσο και αυτού της μεταποίησης. Ταυτόχρονα είναι περισσότερο ανθεκτική από τους ανταγωνιστές της. «Η μεγάλη διάχυση της παραγωγής της και το χαμηλό κόστος παραγωγής την καθιστούν μία εταιρία που μπορεί να έχει μεγαλύτερα κέρδη από τους ανταγωνιστές», υποστηρίζει ο Sam Dubinsky, αναλυτής του κλάδου χαλυβουργίας για λογαριασμό της Wells Fargo. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 47,78 δολάρια, ενώ διαθέτει μερισματική απόδοση 3,1% και έναν απόλυτα «καθαρό» ισολογισμό.

Dover
Είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στη μεταποίηση; Κατά μέσο όρο τα εργοστάσια των ΗΠΑ έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνια, ενώ ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός «ζει» περί τα έξι. «Η ύπαρξη παλιών εργοστασίων και απαρχαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού υποδεικνύει ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει αναβάθμιση», τονίζει σε έκθεσή της η ISI. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι κεφαλαιακές δαπάνες των επιχειρήσεων θα αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ εντός των επόμενων πέντε ετών. Αυτή η τάση θα ευνοήσει εταιρίες όπως η Dover. Η μερισματική απόδοση φθάνει στο 2,1% και το περιθώριο λειτουργικού κέρδους στο 9,7%. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 67 δολάρια, δηλαδή κατά 12,8 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη.
 
Calpine
Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φ. αερίου στις ΗΠΑ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 19 δολάρια, δηλαδή 27,6 φορές τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη τα οποία αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 69 σεντς ανά μετοχή. Η εταιρία, αν και λίγο ακριβή ως μετοχή, διαθέτει ταμειακές ροές ενός δισ. δολαρίων και συνεχίσει με επιθετικό ρυθμό να μειώνει το χρέος της. «Όταν οι τιμές ενέργειας είναι χαμηλές, η Calpine το εκμεταλλεύεται και κερδίζει μερίδιο αγοράς από τους ανταγωνιστές της», ξεκαθαρίζει ο MacKenzie Davis, συνδιαχειριστής του επενδυτικού κεφαλαίου RS Global Natural Resources Fund.

CF Industries
Η ενέργεια αντιστοιχεί στο 70% των δαπανών προκειμένου να παραχθούν λιπάσματα. Η CF Industries εκμεταλλεύεται το φθηνό ενεργειακό κόστος για να μειώσει και η ίδια το κόστος παραγωγής της. Το 85% των κερδών της εταιρίας προέρχεται από την αμερικανική αγορά. Η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 226 δολάρια και έχει ενισχυθεί κατά 73% την τελευταία 2ετία. Το P/E φθάνει στο 8,2, ενώ αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους επενδύουν σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Williams
Η εταιρία «μαζεύει» και διακινεί φ. αέριο. Προσφέρει μερισματική απόδοση 3,9% και η μετοχή της φθάνει στα 34 δολάρια, ενώ η διοίκηση στοχεύει να αυξάνει κατά 20% τα μερίσματα που προσφέρει εντός των επόμενων ετών μέχρι το 2015. Διαθέτει ταμειακές ροές 1,6 δισ. δολαρίων και έχει όλα τα εχέγγυα να προσφέρει πολύ καλές αποδόσεις σε όσους την επιλέξουν.

Union Pacific
Ως γνωστόν τα προϊόντα που παράγονται στα εργοστάσια θα πρέπει να μεταφερθούν στις αγορές. Η εταιρία που έχει την κυριαρχία σε αυτό τον τομέα είναι ο σιδηροδρομικός όμιλος Union Pacific. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 133 δολάρια και έχει ενισχυθεί κατά 44% την τελευταία 2ετία. Διαπραγματεύεται με P/E 14, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους φθάνει στο 36% και προσφέρει μερισματική απόδοση 2,1%. 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου