Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 15:15:11

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Επόμενο θύμα της εμμονής των Ευρωπαίων να προστατέψουν το ευρώ θα είναι η Γαλλία
Επόμενο θύμα της εμμονής των Ευρωπαίων να προστατέψουν το ευρώ θα είναι η Γαλλία
Πηγή: Express.gr
«ΑΝΟΗΣΙΕΣ!» (Baloney). Μία έκφραση που έσκασε σαν βόμβα στο φετινό Roundtable του Barron's, το οποίο είναι το πιο διασκεδαστικό απ' όλα όσα έχουμε βιώσει έως και σήμερα. Βρεθήκαμε «αντιμέτωποι» με εννέα ειδικούς, οι οποίοι είναι έξυπνοι, με ευφράδεια και κυρίως διαθέτουν απέραντη γνώση σχετικά με το πώς λειτουργούν οι αγορές. Ασχολήθηκαν με θέματα όπως το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ, η πεισματική προσκόλληση των Ευρωπαίων στο κοινό νόμισμα αλλά και η αντίστοιχη προσκόλληση τόσο της Fed όσο και 39 ακόμη κεντρικών τραπεζών να τυπώνουν αφειδώς χρήμα, τακτική η οποία δημιουργεί την «απόλυτη ανοησία»…

Στο φετινό Roundtable τα μέλη του δεν συμφώνησαν και σε πάρα πολλά. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Από τη μία πλευρά βρέθηκαν αυτοί που προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ήπιο πληθωρισμό, αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και καλά κέρδη για τις μετοχές. Από την άλλη, αυτοί που πιστεύουν ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε ύφεση, οικονομικό κραχ και τελικά «συγκρούσεις μεταξύ των χωρών», δηλαδή με πιο ήπιες φράσεις σε πόλεμο. Πάντως αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα και ως εκ τούτου μπορούμε να ηρεμήσουμε προς το παρόν. Ας δούμε όμως τι μας είπαν οι ειδικοί.

 

Το 2012 ήταν ένα καλό έτος για τις αγορές, κάτι το οποίο κάποιοι από εσάς είχατε προβλέψει. Τι πιστεύετε σήμερα για τις μετοχές; Mario ας ξεκινήσουμε από εσένα.

Gabelli: «Οι επενδυτές έχουν αποσύρει κεφάλαια από τις αγορές. Υπάρχει αρνητική ροή κεφαλαίων. Όμως ας δούμε τι ισχύει για Κίνα και Ιαπωνία, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% της παγκόσμιας οικονομίας, η αξία της οποίας φθάνει στα 75 τρισ. δολάρια. Οι δύο αυτές χώρες έχουν όλα τα εχέγγυα να διατηρήσουν σε καλή πορεία τις... μηχανές τους. Η Ευρώπη αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας οικονομίας και ακόμη ψάχνεται. Οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21%. Ο Αμερικανός καταναλωτής βρίσκεται στην καλύτερη φάση του, καθώς έχει μειώσει σημαντικά τα χρέη του. Φυσικά για όλα υπεύθυνος είναι ο Bernanke. Ή, για να είμαι πιο σαφής, η Fed υπό τη διοίκηση του Bernanke, η οποία τυπώνει χρήμα, κάτι που έχει οδηγήσει αρκετούς τομείς της οικονομίας σε υψηλότερα επίπεδα».

 

Στο θέμα... Είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Gabelli: «Πλησιάζω στο να γίνω αισιόδοξος. Θεωρώ ότι τα εταιρικά κέρδη θα ακολουθήσουν καλή πορεία το 2013 και το 2014 μοιάζει ακόμη καλύτερο. Τα επιτόκια θα αυξηθούν αλλά η αγορά το έχει παραβλέψει. Με δεδομένη την αρνητική ροή των κεφαλαίων αλλά και τα χαμηλά P/Es μάλλον θα πρέπει να είσαι αισιόδοξος. Πάντως η αγορά θα αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα αρκετά προβλήματα. Όμως ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος για συγκεκριμένες μετοχές. Εφέτος μπορείς να βγάλεις χρήματα. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν πολλές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη εποχή για να βγάλεις χρήματα επενδύοντας στις αγορές».

 

Γιατί όμως οι μεγάλοι δείκτες είχαν ήπια κέρδη;

 

Gabelli: «Το χρηματοοικονομικό μας σύστημα έχει δομικά προβλήματα και κάποια στιγμή η Fed θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει χρήματα».

 

Gross: «Κάθε φορά που κάποιος λέει “ποτέ δεν ήμουν τόσο ενθουσιασμένος”, έχω την ανάγκη να τρέξω προς την αντίθετη κατεύθυνση».

 

Gabelli: «Δεν είμαι ενθουσιασμένος με τα πάντα. Έχω θέσεις short στα ομόλογα».

 

Zulauf: «Πιστεύω ότι το τρέχον έτος θα είναι διαφορετικό από το 2012. Πέρυσι είχαμε μία ισχυρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΕΚΤ και η απόφασή της να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων. Αρκετές κυκλικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων αναδυόμενων αγορών και εμπορευμάτων, είχαν αρνητική πορεία στο α'Α εξάμηνο του 2012 και άλλαξαν εικόνα μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ. Σήμερα αυτές οι αγορές έχουν ράλι, ενώ πολύ καλή πορεία ακολουθούν οι αγορές ΗΠΑ και Γερμανίας. Όμως πρόκειται για ένα ράλι που βρίσκεται πολύ κοντά στην ωρίμασή του. Βρίσκεται στο τέλος του κύκλου. Νομίζω ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή μεταξύ β'Α και γ'Α τριμήνου και οι αγορές θα αρχίσουν τότε να υποχωρούν. Τα προβλήματα που έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτό το τραπέζι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δεν έχουν λυθεί στο ελάχιστο».

 

Hickey: «Η Ισπανία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο ποσό χρέους. Ποια θα είναι άραγε τα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση στην Ευρώπη;».

 

Zulauf: «Υπάρχουν πολλά σοβαρά θέματα στην Ευρώπη. Είναι μία νομισματική ένωση εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους οικονομιών και αυτό δημιουργεί πολύ στρες. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης συνεχώς βελτιώνεται και αυτό θα τη βοηθήσει να επιτύχει ό,τι οι ασιατικές οικονομίες στα τέλη της δεκαετίας του 'Α90. Πρόκειται για μία τεράστια ανοησία. Η Ασία είχε μία χρηματοοικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 'Α90 και οι χώρες που “συμμετείχαν” αποφάσισαν να προχωρήσουν σε υποτίμηση κατά 50% των νομισμάτων τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην ευρωζώνη. Οι χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν απολαμβάνουν έκρηξη εξαγωγών. Απλά έχουν μειωθεί κάθετα οι εισαγωγές τους. Δεν μπορείς να παράγεις ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η εκτίμηση πως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα βγουν από την κρίση είναι λανθασμένη. Επίσης είμαι πεπεισμένος ότι η Γαλλία θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα για την ευρωζώνη».

 

Μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί το πιστεύεις αυτό;

 

Zulauf: «Το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει αυξηθεί τόσο πολύ που η Γαλλία έχει πάψει να είναι ανταγωνιστική οικονομία. Έχουν αρχίσει τα προβλήματα. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να πουλήσουν τα αυτοκίνητα που κατασκευάζουν σε κανέναν. Η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε αναδιάρθρωση της χώρας, αλλά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση του μεγαλύτερου σοσιαλισμού. Η Γαλλία θα μας απογοητεύσει πολύ εφέτος. Θα δούμε τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και προϋπολογισμού να αυξάνουν. Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους τη διαφύλαξη του ευρώ. Για να στηρίξουν αυτή τη “θρησκεία” στην ουσία κατέστρεψαν εκατ. θέσεις εργασίας και οδήγησαν εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια. Δεν μπορείς να σώζεις και να διατηρείς ενωμένη την ευρωζώνη επ'Α άπειρον με χρήματα της ΕΚΤ. Στην Ευρώπη υπάρχει μία ωρολογιακή βόμβα. Είναι ο άνθρωπος στο δρόμο. Μπορείς να μειώσεις τις αποδοχές του, να τον οδηγήσεις στη φτώχεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή θα αντιδράσει και μάλιστα με μη προβλέψιμο τρόπο».

 

Gabelli: «Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η λύση στα προβλήματα της ευρωζώνης;».

 

Zulauf: «Οι χώρες θα πρέπει να “παραδώσουν” την εθνική τους κυριαρχία και να δημιουργήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Όμως αυτό είναι απίθανο και ίσως μη ρεαλιστικό. Υπάρχει και η εναλλακτική κάποιες χώρες να φύγουν από την ευρωζώνη και να προχωρήσουν σε υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων. Αυτή είναι μία περισσότερο πιθανή κίνηση. Σε όλη την Ευρώπη τα χρέη και οι υποχρεώσεις φεύγουν από τον ιδιωτικό τομέα και φορτώνονται στα κράτη. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω πουθενά την ανάκαμψη της Ευρώπης που άλλοι ευαγγελίζονται».

 

Πάντως οι ομολογιακές αγορές στην Ευρώπη πάνε καλά…

 

Zulauf: «Οι μετοχικές αγορές Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας όδευαν προς την απόλυτη καταστροφή. Τότε παρενέβη η ΕΚΤ και τις έσωσε. Έτσι οι αγορές άρχισαν να “τρέχουν” και τα επιτόκια υποχώρησαν. Όμως η πτώση των επιτοκίων έχει αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά. Τα yields στα ομόλογα αυτών των χωρών θα συνεχίσουν να υποχωρούν για κάποιο διάστημα αλλά κατόπιν θα πάρουν εκ νέου την ανιούσα».

 

Hickey: «Υπάρχει η πιθανότητα η Ευρώπη να πιέσει και άλλο τα επιτόκια, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ με το τύπωμα ενός τρισ. δολαρίων;».

 

Zulauf: «Θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει λίγο ακόμη τα επιτόκια έως αυτά να φθάσουν στο μηδέν. Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν αγοράζει τεράστιο αριθμό ομολόγων. Όμως όταν ξεκινήσει να το πράττει η γερμανική κοινή γνώμη δεν πρόκειται να συμφωνήσει, καθώς δεν θέλει να είναι μόνιμα ο σωτήρας των απείθαρχων. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία υπάρχουν εκλογές το φθινόπωρο και η Μέρκελ θέλει να επανεκλεγεί. Ως εκ τούτου η περίφημη “αμοιβαιοποίηση” του χρέους δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αν και είναι δύσκολο κάποιος να κάνει ακριβείς προβλέψεις, θεωρώ ότι στα μέσα του έτους οι αγορές θα αλλάξουν πορεία. Δεν μπορώ να προβλέψω αυτή τη στιγμή εάν θα κλείσουν το έτος με ελαφρά άνοδο ή ελαφρά πτώση. Πιστεύω ότι το α'Α εξάμηνο θα είναι “φιλικό” για τις μετοχικές αγορές και το β'Α εξάμηνο δεν θα είναι καθόλου “φιλικό” γι'Α αυτές, με το ρίσκο συνεχώς να αυξάνεται».

 

Abby, εσύ τι βλέπεις για το τρέχον έτος;

Cohen: «Η αμερικανική οικονομία εμφανίζει κάποιο δυναμισμό. Οι εξαγωγές είναι ισχυρές. Μόνο ένας τομέας δεν ενισχύεται: οι κρατικές δαπάνες. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν απώλειες θέσεων εργασίας. Ο επιχειρηματικός τομέας έχει καλή πορεία. Τα περιθώρια κέρδους δεν πιέστηκαν το 2012, όπως περίμεναν αρκετοί. Αντίθετα, έμειναν σε επίπεδο υψηλότερο από τον μέσο όρο, κυρίως χάρη στα προγράμματα διαχείρισης του εργατικού κόστους. Οι εταιρικοί ισολογισμοί στις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Το χρέος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά και κάποιες εξ αυτών εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια για να δανειστούν φθηνά».

 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σου για τα κέρδη του S&P 500 φέτος;

Cohen: «Πρώτον, οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι καλές. Δεύτερον, η μεταβλητότητα (volatility) έχει υποχωρήσει. Η μεταβλητότητα στον S&P 500 βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο έξι ετών. Αυτό καθιστά επενδυτές και επιχειρηματίες περισσότερο άνετους. Η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση κερδών μεταξύ 12% και 13% για τον S&P 500 τόσο φέτος όσο και το 2014».

 

Rogers: «Abby, θα έλεγα ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη, ιδιαίτερα εάν σκεφθούμε ότι το ΑΕΠ της Ευρώπης (συνολικά) δεν πρόκειται να ενισχυθεί πάνω από 1% έως 2% και των ΗΠΑ περισσότερο από 2% έως 3%. Ελπίζω να έχεις δίκιο αλλά βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή τα νούμερα δεν βγαίνουν».

 

Gabelli: «Εσύ δηλαδή τι προβλέπεις;».

 

Rogers: «'Ανοδο από 5% έως 7% για φέτος».

 

Gross: «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα σας παρακαλώ. Ας δούμε για ποιο λόγο η εταιρική κερδοφορία είχε καλή πορεία το 2012. Υπήρξε αύξηση κερδών γιατί μειώθηκε το εργατικό κόστος. Οι μισθοί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ βρίσκονται –στις ΗΠΑ– στο 54% από 59% που ήταν την τελευταία 10ετία. Για να συνεχίσουν τα κέρδη να αυξάνονται θα πρέπει να υπάρξει και νέα πτώση του εργατικού κόστους. Επίσης το 30% με 35% της αύξησης κερδών προήλθε από το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά επιτόκια και ως εκ τούτου αντίστοιχες δαπάνες για αποπληρωμή χρεών. Όμως οι εταιρίες θα πρέπει να πουλήσουν σε κάποιον τα προϊόντα τους. Δεν μπορούν όμως να τα πουλήσουν σε κάποιον που βλέπει συνεχώς το μισθό του να μειώνεται. Νομίζω ότι η εκτίμηση για άνοδο 12% έως 13% των κερδών του S&P 500 υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι απλά υπεραισιόδοξη, αλλά μάλλον κάποιος μας κάνει πλάκα…». 

     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου