Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 05:07:58

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οκτώ επενδυτικές επιλογές με αποδόσεις έως 6%
Οκτώ επενδυτικές επιλογές με αποδόσεις έως 6%
Πηγή: Express.gr
ΠAΡΑ το γεγονός ότι η Fed εξακολουθεί να διατηρεί τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ κοντά στο μηδέν για τέταρτο διαδοχικό χρόνο, υπάρχουν αρκετές μορφές επενδύσεων στις αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Απλά θα πρέπει κάποιος να ξέρει πού να κοιτάξει. Το Barron'Αs «ανακάλυψε» οκτώ «ομάδες επενδύσεων» οι οποίες μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις που φθάνουν έως και το (ιδιαίτερα υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα των αγορών) 6%, χωρίς μάλιστα να υπάρχει υψηλό ρίσκο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα δημοτικά ομόλογα με αποδόσεις από 1% έως 3%, ο κλάδος πρώτων υλών και τα REITs (Real Estate Investment Trusts) με αποδόσεις στο 4%, οι μετατρέψιμες ομολογίες με απόδοση 3%, οι μετοχές που συνοδεύονται από υψηλά μερίσματα με απόδοση 3% έως 4%, τα MPLs (Master Limited Partnerships) και τα ομόλογα «junk» των οποίων οι αποδόσεις μπορούν να φθάσουν στο 6% και τέλος οι προνομιούχες μετοχές με αποδόσεις από 5% έως 6%. Για έναν επενδυτή που δεν θέλει να ρισκάρει υπερβολικά θεωρούμε ότι το καλύτερο θα ήταν να τοποθετηθεί σε blue chips, MLPs, ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας και λιγότερο σε REITs. Σαφώς όποιος επιθυμεί να αναλάβει υψηλότερο ρίσκο μπορεί να στραφεί σε κάποια από τις μορφές ομολόγων που προτείνουμε, με τα «junk» ομόλογα να υπόσχονται την καλύτερη απόδοση αλλά να «περιέχουν» και το μεγαλύτερο ρίσκο. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά κάθε μία από τις προτάσεις μας:

Μετοχές
Καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρίες στρέφονται ή αυξάνουν την παροχή μερισμάτων, θα ήταν μία καλή κίνηση να «προσθέσει» κανείς στο χαρτοφυλάκιό του αυτή τη μορφή επένδυσης, που μπορεί να του προσφέρει απόδοση από 3% έως 4%. Το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ομολόγων είναι η σχεδόν εξασφαλισμένη απόδοση των μερισμάτων. 'Αλλωστε πολλές μεγάλες εταιρίες προσφέρουν μερίσματα τα οποία είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις αποδόσεις των δικών τους ομολόγων. Μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue chips) με μερισματική απόδοση άνω του 3% είναι αυτές των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer, Merck και Novartis. Στον κλάδο καταναλωτικών ειδών ξεχωρίζουν οι PepsiCo και Procter & Gable. Στην τεχνολογία, στο παρελθόν «αχαρτογράφητη» περιοχή για μερίσματα, υπάρχουν αρκετές εταιρίες με μερισματική απόδοση στο 3%. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Microsoft, Intel και Seagate Technology. Ανάλογες αποδόσεις προσφέρουν και οι ενεργειακοί κολοσσοί Chevron, Royal Dutch Shell και ConocoPhillips. Επίσης υπάρχουν αρκετά μερισματικά αμοιβαία κεφάλαια αλλά και ETFs με ανάλογες αποδόσεις. Οι καλύτερες επιλογές σε αυτές τις κατηγορίες είναι τα Vanguard High Dividend Yield, iShares Dow Jones Selective Dividends και SPDR S&P Dividend.

Κοινή ωφέλεια
Οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν οι μοναδικοί «χαμένοι» του 2012, με τις μετοχές που είναι εισηγμένες στον S&P 500 να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο κατά 2,9%. Θεωρούμε, όμως, ότι το τρέχον έτος θα είναι πολύ καλύτερο γι'Α αυτές και σαφώς είναι ιδιαίτερα ελκυστικές όταν προσφέρουν αποδόσεις που ξεπερνούν το 4%. Οι μεγάλοι όμιλοι κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται 14 φορές τα προβλεπόμενα για εφέτος κέρδη, ενώ ο ίδιος ο S&P 500 διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με P/E κοντά στο 13. Όμως ο κλάδος κοινής ωφέλειας έχει το καλό (ή το κακό για κάποιους) ότι μπορείς να προβλέψεις με αρκετά μεγάλη ασφάλεια την αύξηση ή τη μείωση των κερδών του ανά έτος. Σε αυτόν τον κλάδο οι βασικές επιλογές είναι οι Duke Energy που διαπραγματεύεται κοντά στα 65 δολάρια, Southern Co. με τιμή στα 44 δολάρια και Doninion Resources με τιμή στα 53 δολάρια. Όλες προσφέρουν απόδοση 4% ή και περισσότερο. Για τους λάτρεις των «συγκεντρωμένων» επενδύσεων υπάρχει το Utilities Select SPDR, το οποίο «παρακολουθεί» τους εισηγμένους στον S&P ομίλους κοινής ωφέλειας και προσφέρει απόδοση στο 4,1%.

MPLs
Ο εν λόγω τομέας ξεκίνησε με το δεξί το 2013, καθώς ο δείκτης Alerian MPL Index εμφάνισε άνοδο 4% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Μπορεί να καταφθάσουν περισσότερα κέρδη, με δεδομένο ότι ο δείκτης επιβίωσε μετά ένα πολύ δύσκολο 2012 εμφανίζοντας πτώση κοντά στο 1%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2012 ήταν το μοναδικό έτος στην ιστορία που τα MPLs είχαν χαμηλότερη απόδοση από τον S&P 500. Ο John Edwards, αναλυτής της Credit Suisse, είναι «πιστός οπαδός» του κλάδου, τονίζοντας ότι η απόδοση 6,5% που εμφανίζει ο δείκτης είναι κάτι παραπάνω από ελκυστική. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα MPLs δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο και κυρίως στην από κοινού «κατοχή» αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αν και η χαμηλή τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει πλήξει κάποια, υπάρχουν αρκετά στην αμερικανική αγορά που εξακολουθούν να προσφέρουν καλές αποδόσεις και να έχουν εξαιρετικές προοπτικές. Δύο από τα μεγαλύτερα είναι τα Enterprise Products Partners, με τιμή στα 52 δολάρια και Kinder Morgan Energy Partners με τιμή κοντά στα 84 δολάρια, τα οποία προσφέρουν απόδοση 5% και 6,3% αντίστοιχα. Υπάρχουν επίσης αρκετά ETFs και αμοιβαία κεφάλαια, όπως το Alerian και το JP Morgan Alerian MPL.

«Junk»
Σε γενικές γραμμές η Wall Street αναμένει αποδόσεις κοντά στο 7%, μετά το εντυπωσιακό 2012 όπου οι αποδόσεις έφθασαν στο 15%. Το πρόβλημα είναι ότι τα yields είναι χαμηλά, φθάνοντας κοντά στο 6% και οι τιμές υψηλές, καθώς αγγίζουν το 105% της ονομαστικής αξίας. Ως εκ τούτου η τιμή μπορεί να φθάσει στην ονομαστική αξία έως ότου καταφθάσει η στιγμή της ωρίμασης του ομολόγου. Αν και αρκετοί επενδυτές που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τομέα είναι ριψοκίνδυνοι καλό θα ήταν να μειώσουμε αυτή τη διάθεση και να αποφύγουμε ήδη «κατεστραμμένες» εταιρίες όπως για παράδειγμα οι Caesars Entertainment και Clear Channel Communications. Σύμφωνα με τον J. Matthew Philo, διαχειριστική του επενδυτικού κεφαλαίου Mainstay High-Yield Corporate, «πρόκειται για μία αγορά με δύο πρόσωπα. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από εταιρίες που έχουν ισχυρά περιουσιακά στοιχεία και καλές ταμειακές ροές». Καλό θα ήταν οι επενδυτές να τοποθετηθούν στον κλάδο μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν καλή και προσεκτική διαχείριση όπως τα SPDR Barclays High Yield Bond και iShares iBoxx $ High Yield Corporate.

Μετατρέψιμα
Πρόκειται για έναν «παραμελημένο» επενδυτικό τομέα, τόσο εξαιτίας της μείωσης της έκδοσης νέων μετατρέψιμων ομολογιών όσο και της σχετικής πολυπλοκότητας, με δεδομένη και τη μετατροπή τους κάποια στιγμή σε μετοχές. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας έχουν εκδοθεί μετατρέψιμες ομολογίες αξίας χαμηλότερης των 25 δισ. δολαρίων. «Υπάρχουν ορισμένες καλές ευκαιρίες», υποστηρίζει ο David King, διαχειριστής του επενδυτικού κεφαλαίου Columbia Convertible Securities. Επιλέγει το Chesapeake Energy 5 3/4%, το οποίο διαπραγματεύεται στα 900 δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από την ονομαστική του αξία που είναι 1.000 δολάρια και προσφέρει απόδοση 6,4%. Επίσης έχει τοποθετηθεί σε ανάλογο μετατρέψιμο ομόλογο της εταιρίας Denderon, το οποίο έχει yield κοντά στο 13% και ωρίμαση το 2016. Υπάρχουν αρκετά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετατρέψιμες ομολογίες και το γνωστό και «καλού μεγέθους» ETF, SPDR Barclays Convertible Securities.

REITs
Μετά από ένα καταπληκτικό 2012 με την απόδοση να φθάνει στο 18% οι επενδυτές καλό θα ήταν να είναι προσεκτικοί καθώς τα REITs δεν έχουν φθηνές αποτιμήσεις, ιδιαίτερα εάν συγκριθούν με τον S&P 500. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται 16 φορές τα προβλεπόμενα για εφέτος κέρδη. Έχουν απόδοση που φθάνει στο 3,6% και ως εκ τούτου είναι καλύτερη επιλογή από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. «Τα REITs αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται για την πορεία του πληθωρισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι το real estate είναι μία «στερεή επένδυση», υποστηρίζει ο Alex Goldfarb, αναλυτής στην Standler O'ΑNeil. O Goldfarb έχει τοποθετηθεί στη Simon Property Group, το διαχειριστή εμπορικών κέντρων και ένα από τα μεγαλύτερα REITs με αξία ύψους 50 δισ. δολαρίων. Τονίζει ότι η Simon είναι μία από τις εταιρίες με την καλύτερη διαχείριση στον συγκεκριμένο κλάδο και έχει ετήσιες ταμειακές ροές άνω του ενός δισ. δολαρίων. Διαπραγματεύεται 19 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013 και βρίσκεται στα 158 δολάρια.

Δημοτικά
Τα yields των μεγαλύτερων municipal bonds είναι ανάλογα με αυτά των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, αλλά η αγορά τους έχει πολύ καλή αποτίμηση, καθώς φθάνει στα 3,7 τρισ. δολάρια. Το θετικό είναι ότι βάσει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ τα επιτόκιά τους δεν φορολογούνται, κάτι που προσέφερε μεγάλη ανακούφιση τόσο στους εκδότες όσο και στους επενδυτές. «Αν και δεν αναμένεται να δούμε εντυπωσιακή πορεία στον κλάδο, τα δημοτικά ομόλογα έχουν καλές αποδόσεις και παραμένουν μία σταθερή και καλή επενδυτική επιλογή», υποστηρίζει σε πρόσφατη ανάλυσή της η BlackRock. Το γεγονός ότι αρκετές αμερικανικές πολιτείες αλλά και δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα οδηγεί στην πρόταση οι επενδυτές να επιλέξουν δημοτικά ομολόγα τα οποία δεν έχουν μακροχρόνια ωρίμαση. Καλύτερο θα ήταν να τοποθετηθούν μέσω ειδικών αμοιβαίων κεφαλαίων όπως το Vanguard Intermediate Term Tax-Exempt, το οποίο μεταξύ άλλων έχει και χαμηλή προμήθεια.
 
Προνομιούχες
Με τα κέρδη των τραπεζών να έχουν επιστρέψει σε σταθερή πορεία, η αγορά προνομιούχων μετοχών έχει ανακάμψει ισχυρά μετά την κρίση. Η έκδοσή τους έχει ενισχυθεί καθώς οι τράπεζες επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν. Η αξία των εκδόσεων έφθασε στα 33 δισ. το 2012. Δύο καλές επιλογές σε αυτόν τον επενδυτικό τομέα είναι οι προνομιούχες μετοχές των Wells Fargo και Bank of America, που προσφέρουν αποδόσεις 6,09% και 6,34% αντίστοιχα. 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου