Κυριακή, 21 Απριλίου 2019, 11:25:26

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η αγορά ακινήτων της Κίνας αλλά και των πρώτων υλών είναι χαρακτηριστική περίπτωση «φούσκας»
Η αγορά ακινήτων της Κίνας αλλά και των πρώτων υλών είναι χαρακτηριστική περίπτωση «φούσκας»
Πηγή: Express.gr
Ο JIM Chanos είναι ένας από τους απόλυτα επιτυχημένους ανθρώπους στον κλάδο του, ιδιαίτερα όταν είναι να ανακαλύψει υπερτιμημένες εταιρίες. Ο γνωστός short seller ήταν από τους πρώτους που «είδαν» νωρίς τα προβλήματα εταιριών όπως οι Enron, Tyco και WorldCom στις αρχές του 2000 και μάλιστα πολύ πριν αυτές οι εταιρίες καταρρεύσουν. Ο Chanos θεωρεί ότι εάν τα 2/3 των επιλογών τόσο αυτού όσο και των συνεργατών του σε ετήσια βάση αποδειχθούν επιτυχημένα, τότε έχει μία πολύ καλή χρονιά. Τα δύο funds που διαθέτει εμφάνισαν ήπιες απώλειες το 2012, καθώς η αγορά ακολούθησε καλή πορεία, αλλά αυτές ήταν πολύ μικρότερες από την πτώση 18% που «χτύπησε» τους ανεξάρτητους short sellers. Ο Chanos, 55 ετών, δημιούργησε την εταιρία του Kynikos Associates το 1985 και αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους έξι δισ. δολαρίων. Παραμένει πολύ απαισιόδοξος για την πορεία της Κίνας και πρόσφατα άρχισε να ανησυχεί για κάποιες γνωστές ενεργειακές εταιρίες αλλά και εταιρίες πρώτων υλών. Το Barron'Αs τον συνάντησε λίγο πριν από το τέλος του 2012 και μίλησε μαζί του.

Ας ξεκινήσουμε με τη γενικότερη άποψη που έχετε για αγορές και οικονομίες.
«Το 2012 θεωρήσαμε ότι η αμερικανική αγορά ήταν το πιο γερό σπίτι σε μία σχεδόν κατεστραμμένη γειτονιά. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αρκετά από τα “κατεστραμμένα” σπίτια (δηλαδή οι οικονομίες αρκετών χωρών) αλλά και οι ΗΠΑ ακολούθησαν καλή πορεία. Το 2012 οι άνθρωποι ήταν απαισιόδοξοι και έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο. Έτσι εξακολουθήσαμε να θεωρούμε ότι αρκετές εταιρίες τις οποίες “παρακολουθούσαμε” το 2009 και το 2010 θα μπορούσαν να μας προσφέρουν κέρδη και το 2012. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για τους short sellers τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Ο κόσμος θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν με την πολιτική που ασκούν να δώσουν όλες τις λύσεις. Εμείς δεν έχουμε αυτή την άποψη».

Τι είναι λάθος σε αυτήν την εκτίμηση;
«Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις η δράση των κεντρικών τραπεζών έχει θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές. Δεν μπορούν όμως να έχουν πάντα δίκιο. Το να επενδύεις βασισμένος μόνο στο ποια θα είναι η πολιτική μιας κεντρικής τράπεζας δεν είναι η καλύτερη τακτική, τουλάχιστον κατά τη δική μου γνώμη».

Επειδή υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα;
«Η ρευστότητα είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να ενισχύσει τις τιμές αρκετών στοιχείων. Μπορεί όμως να δημιουργήσει και “υπερπαραγωγή”, υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά και υπερβολικές αποτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή η πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες οδηγεί στο δρόμο που θα δημιουργήσει όλα τα παραπάνω, διόλου θετικά στοιχεία».

Υποστηρίξατε ότι εξακολουθείτε να βλέπετε ευκαιρίες σε εταιρίες που καλύπτετε. Τι εννοείτε με αυτό;
«Αρκετές επιλογές μας προσέφεραν πολύ καλές αποδόσεις τόσο το 2010 όσο και το 2011. Τις εξετάζουμε και τώρα γιατί θεωρούμε ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί».

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι επενδυτές αξίας (value investors);
«Η τακτική του value investing είναι ένα μόνο όπλο στο οπλοστάσιο των επενδυτών. Όταν όλα είναι καλά, οι περισσότεροι προτιμούν να αγοράζουν μετοχές όχι χρησιμοποιώντας την τόλμη τους αλλά απλά γιατί είναι φθηνές. Όμως αρκετοί value investors έχουν αρχίσει να αγοράζουν μετοχές κοιτώντας μόνο τις αποτιμήσεις τους και τίποτε άλλο. Νομίζω ότι κοιτούν μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος και αυτό είναι λάθος. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Εμείς εξετάζουμε τις αποδόσεις μας σε ορίζοντα 10 ετών και ορισμένα από τα καλύτερα σορταρίσματά μας αφορούν μετοχές που χαρακτηρίζονται  value stocks».

Ας δούμε την εκτίμησή σας για την Κίνα. Ήσασταν απαισιόδοξος από το 2009.
«Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας για την Κίνα σε αρκετά σημεία. Αυτή η άποψη έχει δύο όψεις. Υπάρχει πιστωτική φούσκα στην Κίνα και πιστεύουμε ότι το οικονομικό τους μοντέλο δεν έχει σωστές και γερές βάσεις. Υπάρχουν προβλήματα στην αγορά ακινήτων, στην αγορά χάλυβα και γενικά θεωρώ ότι “χτίζουν” πολλά χωρίς αυτά να τους αποδίδουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Παράδειγμα οι κινεζικές χαλυβουργίες, οι οποίες παρά το ότι το 2012 είχαν ζημίες συνεχίζουν να παράγουν πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες. Η Κίνα είναι “κολλημένη” με το ΑΕΠ της και οι Δυτικοί επενδυτές το ίδιο. Το μόνο που κοιτούν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Οι Κινέζοι καρφώνουν το φτυάρι στο έδαφος και συνεχώς να χτίζουν. Φτιάχνουν μία εντυπωσιακή γέφυρα ή έναν εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο. Θα συνεχίσουν να έχουν καλό ρυθμό ανάπτυξης όσο υπάρχουν λεφτά για να επενδύουν σε δραστηριότητες σαν τις παραπάνω. Όμως οι περισσότερες επενδύσεις τους, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, έχουν από μηδενικές έως αρνητικές αποδόσεις. Ουσιαστικά έχεις μία χώρα που αυξάνει το ΑΕΠ της αλλά καταστρέφει τον πλούτο της. Την αντιμετωπίζω σαν τη μετοχή μιας εταιρίας η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητα αλλά τα κέρδη της είναι χαμηλότερα από το κόστος λειτουργίας της. Κάθε οικονομικός επιστήμονας θα σας έλεγε ότι είναι μία εταιρία με ρευστότητα αλλά που κάποια στιγμή στο μέλλον θα... τρακάρει».

Πείτε μας κάποιες εταιρίες στην Κίνα που σορτάρετε.
«Σχεδόν όλες τις μεγάλες τράπεζες. Έχουμε δημοσιοποιήσει τις απόψεις μας για την Agricultural Bank of China αλλά διατηρούμε ανάλογες απόψεις και για άλλες τράπεζες. Θεωρώ ότι όλες θα αντιμετωπίσουν, κάποια στιγμή στο μέλλον, προβλήματα. Επίσης δεν θα επένδυα σε κατασκευαστικές εταιρίες ή εταιρίες που διαχειρίζονται ακίνητα, σε χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες».

Τι είναι αυτό που δεν βλέπουν οι πολλοί σε ό,τι αφορά την αμερικανική παραγωγή ενέργειας από σχιστολιθικά πετρώματα;
«Έχει κάποια πλεονεκτήματα. Είναι καλό για την αμερικανική οικονομία. Είναι καλό για την απασχόληση. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ εξόρυξη. Κάποιες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να το κάνουν εξαιτίας των συμβολαίων που έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν το κόστος της εξόρυξης είναι ακριβό, καθώς φθάνει στα 3 δολάρια ανά 1.000 κυβικά πόδια, εξακολουθούν να το πράττουν. Μπορεί αυτή η δραστηριότητα να βοήθησε τη μεταποίηση και την αγορά εργασίας σε κάποιες περιοχές. Όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις δαπάνες των εταιριών, οι οποίες φτάνουν στα 8 με 10 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για να εξορύξουν το εμπόρευμα και το πουλούν έναντι 3 - 4 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα».

Σορτάρετε δύο βραζιλιάνικες εταιρίες. Τη Vale, τη μεγαλύτερη παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως, και την Petrobras, την πετρελαϊκή εταιρία. Γιατί;
«Η Vale στηρίζει το μέλλον της στην εκτίμηση ότι η κατασκευαστική έκρηξη στην Κίνα θα συνεχιστεί για πάντα».

Όντως η Vale δεν τα πήγε καλά το 2012, καθώς η μετοχή της υποχώρησε αρκετά.
«Για εμάς που σορτάρουμε είναι μία καλή ευκαιρία. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι αρκετές μεταλλευτικές εταιρίες σε Αυστραλία και Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, συνεργάζονταν στενά με αυτές τις εταιρίες. Έχτιζαν νέα λιμάνια, σιδηρόδρομους και άλλες υποδομές ώστε να τις βοηθήσουν αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σήμερα οι εταιρίες θα πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά μόνες τους. Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις άρχισαν να τις φορτώνουν με νέους φόρους. Ως εκ τούτου το μοντέλο λειτουργίας αυτών των εταιριών έχει αλλάξει και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Η Vale είναι μία εξ αυτών».

Στην περίπτωση της Petrobras τι συμβαίνει; Η μετοχή έχει υποχωρήσει πάρα πολύ.
«Εμείς την αποκαλούμε βραζιλιάνικο ΑΤΜ. Είναι μία κρατική εταιρία που δεν μπορεί να αλλάξει τις τιμές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνει ακριβά για να ανακαλύπτει νέες offshore πηγές. Το προηγούμενο 12μηνο οι ταμειακές της ροές έφθασαν στα 30 δισ. δολάρια και οι κεφαλαιακές της δαπάνες στα 40 δισ., ενώ υπήρξε υποχώρηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της παραγωγής της. Δεν είναι καλή περίπτωση για επενδυτές εκτός Βραζιλίας. Ουσιαστικά είναι μία κρατική εταιρία η οποία ζητεί από τους ξένους επενδυτές να χρηματοδοτούν τη λειτουργία της».

Μπορείτε να μας πείτε ένα λάθος που έχετε κάνει στην καριέρα σας  και τι μάθατε από αυτό;
«Στις αρχές της περίφημης ψηφιακής εποχής σορτάραμε την AOL και χάσαμε πάρα πολλά χρήματα. Δεν μας κατέστρεψε αυτή μας η επιλογή, αλλά σαφώς δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Μάθαμε ότι στις επενδύσεις το timing είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να καθορίσει την αποτυχία ή την επιτυχία. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που ήσουν σωστός σε όλες σου τις εκτιμήσεις, είχες μετρήσει με τον ορθό τρόπο και τα θεμελιώδη δεδομένα και πάλι βγήκες χαμένος. Αυτό που έμαθα από τα λάθη μου είναι ότι δεν πρέπει να έχεις πολλές ανοικτές θέσεις σε μία εταιρία. Όταν το κατανοήσαμε στην εταιρία, αφού φυσικά στο παρελθόν είχαμε κάνει ανάλογα λάθη, γίναμε καλύτεροι και φυσικά γλιτώσαμε πολλά χρήματα».


Του Lawence C. Strauss 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου