Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 04:04:51

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Κέρδη έως 20% μπορούν να επιτύχουν εντός του 2013 οι ευρωπαϊκές μετοχές
Κέρδη έως 20% μπορούν να επιτύχουν εντός του 2013 οι ευρωπαϊκές μετοχές
Πηγή: Express.gr
Η ΚΡΙΣΗ χρέους στην ευρωζώνη πολύ απέχει από το να θεωρηθεί «τελειωμένη υπόθεση» και οι οικονομίες της περιφέρειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Έντονες αναταραχές έχουν καταγραφεί σε Ελλάδα και Ισπανία, με τους πολίτες να αντιδρούν στη λιτότητα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, ενώ η ανάπτυξη είναι μία έννοια που για αρκετές χώρες αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Ως εκ τούτου είναι άραγε καλή εποχή να επενδύσει κάποιος σε ευρωπαϊκές μετοχές; Και όμως είναι. Παρά τα οικονομικά προβλήματα, οι ανησυχίες για το εάν η ευρωζώνη θα επιβιώσει έχουν ξεχαστεί. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν πλήθος μετρητών και αρκετές έχουν την κατάλληλη στρατηγική ώστε να επωφεληθούν από την καλή πορεία αγορών εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι φθηνές, ακόμη και εάν ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει ενισχυθεί κατά 15% από την αρχή του έτους. Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να εμφανίσουν άνοδο από 10% έως και 20% εντός του 2013. Ο Stoxx Europe 600 διαπραγματεύεται 11,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013, δηλαδή χαμηλότερα από το αντίστοιχο P/E του S&P 500 που διαμορφώνεται στο 12,5. Οι ευρωπαϊκές μετοχές
διαπραγματεύονται με discount σε σύγκριση με τις αμερικανικές από τη δεκαετία του 'Α80, αλλά αυτό το discount έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ετών της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η μερισματική απόδοση του Stoxx 600 φθάνει στο 3,8%, δηλαδή είναι σχεδόν διπλή σε σύγκριση με το 2,2% του S&P 500 και σχεδόν τριπλή σε σύγκριση με το κουπόνι του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Το 2012 ήταν ένα «νικηφόρο» κέρδος για πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες. Κλασικό παράδειγμα η ισπανική Inditex –μητρική της γνωστής αλυσίδας Zara– καθώς η μετοχή της έχει ενισχυθεί 67%, ενώ η διαπραγματεύεται 22,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013. Σαφώς δεν είναι φθηνή μετοχή, αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα κέρδη της το 2013 θα φθάσουν εκ νέου σε επίπεδο-ρεκόρ.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν καλή πορεία γιατί οι περισσότερες εταιρίες έχουν εξαιρετικά καλή οικονομική «υγεία». Εκμεταλλευόμενες την κρίση «καθάρισαν» τους ισολογισμούς τους, μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους, μείωσαν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες και μάζεψαν μετρητά. Οι εισηγμένες στον Stoxx 600 έχουν μετρητά ύψους 596 δισ. ευρώ βάσει των τελευταίων στοιχείων από το Thomson Reuters Eikon. Είχαν 540 δισ. ευρώ το 2007. Παράλληλα, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν από 5% έως 10% εντός του 2013, βοηθούμενα και από το (όπως προβλέπεται) φθηνότερο ευρώ.

Ο Stoxx 600 κυριαρχείται από μετοχές τραπεζών, εταιριών υγείας και βιομηχανίες. Λιγότερο από το 1/3 των εταιριών του δείκτη έχουν χρέη, δηλαδή βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Θεωρείται βέβαιο ότι οι μέτοχοι θα πιέσουν τις εταιρίες να αυξήσουν τις παροχές προς αυτούς, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερες κεφαλαιακές δαπάνες, αύξηση της εξαγοραστικής δραστηριότητας, ενίσχυση των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών αλλά και αύξηση των μερισμάτων.
Τα P/Es έχουν βελτιωθεί από το καλοκαίρι, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αναλάβει δράση, κάτι που έπεισε τελικά τους επενδυτές ότι ο διοικητής της Mario Draghi όντως το εννοούσε όταν δήλωνε ότι «η ΕΚΤ θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ». 'Αλλωστε αυτή ήταν μία δήλωση που η αγορά περίμενε εδώ και χρόνια να ακούσει από έναν τόσο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε λιμνάζοντα ύδατα, αλλά κάθε φορά που η χώρα φθάνει λίγο πριν τον γκρεμό βρίσκεται μία λύση της τελευταίας στιγμής και τη σώζει. Η Ισπανία εξακολουθεί να αρνείται το ενδεχόμενο να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης, ακόμη και εάν η ΕΚΤ έχει φροντίσει, ήδη, να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Γαλλία αποτελεί επίσης παράγοντα ανησυχίας. Οι οίκοι αξιολόγησης αφαίρεσαν από τη χώρα την αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις δημόσιες δαπάνες. Τα προβλήματα της Γαλλίας «καταγράφηκαν» με τον καλύτερο τρόπο όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα με την αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot. Η κυβέρνηση «ανάγκασε» την εταιρία να διατηρήσει ανοιχτά εργοστάσια προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας. Η Peugeot αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι χάνει 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη «βύθιση» της μετοχής της, η οποία έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% το 2012.
Η Γερμανία παραμένει η καλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Μία ατμομηχανή η οποία συνεχίζει να τρέχει, στηριζόμενη και στις αυξημένες εξαγωγές. Η βιομηχανική παραγωγή παραμένει ισχυρή, ενώ η ανεργία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο DAX έχει ενισχυθεί κατά 29,5% το 2012, αποτελώντας την καλύτερη αγορά της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της ζήτησης γερμανικών προϊόντων, δεν είναι διόλου περίεργο που όλη περιμένουν ότι και το 2013 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τις γερμανικές μετοχές. Ταυτόχρονα, η Angela Merkel θεωρείται βέβαιη νικήτρια των εκλογών του Σεπτεμβρίου, κατακτώντας μία τρίτη θητεία, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον συν για τη γερμανική αγορά.

Αν και αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι στάσιμες, όλα υποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα έχουν πολύ καλή πορεία το 2013, εκμεταλλευόμενες την καλύτερη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μεταξύ 3% και 3,5%, βοηθούμενη από την ανάκαμψη των ΗΠΑ και την εκτίμηση ότι η Κίνα θα «τρέξει» με ταχύτερο ρυθμό απ'Α ό,τι εφέτος. «Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην αμερικανική οικονομία τότε οι ευρωπαϊκές αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονη μεταβλητότητα», υποστηρίζει η Dorothee Deck, αναλύτρια ευρωπαϊκών αγορών για την Absolute Strategy Research στο Λονδίνο.
Το Barron'Αs «ανακάλυψε» 10 ευρωπαϊκές μετοχές οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευθούν όλα τα θετικά στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας για το 2013 αλλά και το γεγονός ότι το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει κοντά στο 10% έναντι του δολαρίου. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά:
VW: Το 2012 ήταν μία πολύ καλή χρονιά και το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για το 2013. Η μετοχή της εταιρίας ενισχύθηκε κατά 48% το 2012 και αναμένεται ότι θα εμφανίσει άνοδο 20% το επόμενο έτος. Το εντυπωσιακό είναι ότι διαπραγματεύεται μόλις 7,2 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη. Οι θετικές εκτιμήσεις στηρίζονται στην αύξηση της ζήτησης αυτοκινήτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.
EADS: Η εταιρία όντως φόβισε φέτος τους επενδυτές, κυρίως μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσης με την BAE Systems. Η μετοχή διαπραγματεύεται 11,4 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013 τα οποία αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 2,62 ευρώ ανά μετοχή. Η EADS σχεδιάζει να αναμορφώσει τόσο τον τρόπο λειτουργίας της όσο και την ιδιοκτησιακή της δομή εντός του 2013. Παράλληλα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για επαναγορά του 15% των μετοχών της που «βρίσκονται» στις αγορές.
Rio Tinto: Η εταιρία αναμένεται ότι θα επωφεληθεί από τη σταθερή δίψα της Κίνας για πρώτες ύλες. Η νέα ηγεσία της Κίνας αναμένεται ότι θα εφαρμόσει νέα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, γεγονός που θα διώξει τα «σύννεφα» και τις ανησυχίες για τυχόν ανώμαλη προσγείωση της χώρας. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10,2 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, με τους αναλυτές να «βλέπουν» δυνατότητα ανόδου 20% το επόμενο 12μηνο.
Roche Holding: Ο όμιλος μπορεί να νικήσει τους ανταγωνιστές του εντός του 2013, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε νέα προϊόντα και μοιάζουν να ξεχνούν τις μακροοικονομικές τους ανησυχίες. Η μετοχή διαπραγματεύεται 12,4 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013, δηλαδή είναι πιο φθηνή από τον μέσο όρο του κλάδου που διαπραγματεύεται με P/E υψηλότερο του 13. Τα κέρδη της αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 15,08 φράγκα ανά μετοχή, από 13,57 φράγκα ανά μετοχή που ήταν το 2012, ενώ οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 48 δισ. φράγκα.
WPP: Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν και οι εταιρίες Grey, JWT και Ogilvy & Mather κατέχει κορυφαία θέση στις αγορές Κίνας και Ινδίας. Εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή το 2013 θα φθάσουν στις 78 πένες, ενώ οι πωλήσεις στα 10,75 δισ. στερλίνες. Η μετοχή διαπραγματεύεται 11,4 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, όντας αρκετά χαμηλότερα από τον δικό της μέσο όρο P/E, που κυμαίνονταν από 15 έως 16. Η διαφημιστική εταιρία διαθέτει αρκετά μετρητά και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει τόσο σε αύξηση του μερίσματος όσο και του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuiton: Είναι ο εξυπνότερος τρόπος να «παίξει» κάποιος με την όλο και πιο ενισχυμένη ζήτηση για είδη πολυτελείας. Στο εννεάμηνο του 2012 ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 22% χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης σε Ευρώπη και Ασία. Η μετοχή διαπραγματεύεται 17,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013, τα οποία αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 7,97 ευρώ ανά μετοχή.
Deutsche Post: Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα κέρδη της, βασιζόμενη στη θυγατρική της DHL, η οποία ελέγχει τα 2/3 της αγοράς Ασίας-Ειρηνικού, μία αγορά όπου τα κέρδη της «τρέχουν» με διψήφιο ρυθμό αύξησης. Η μετοχή διαπραγματεύεται 12 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, τα οποία αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή.
Vivendi: Η αναμόρφωση της διάρθρωσης του γαλλικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ αναμένεται ότι θα «ξεκλειδώσει» μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του. Έχει, ήδη, ανακοινωθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών συνολικής αξίας 4,4 δισ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται 8,6 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη που αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 1,98 ευρώ ανά μετοχή.
AXA: Η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 33% το 2012, αλλά με P/E μόλις 6,8 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη μοιάζει ιδιαίτερα φθηνή. Τα κέρδη του 2013 αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 1,98 ευρώ ανά μετοχή από 1,84 ευρώ ανά μετοχή που ήταν το 2012. Παράλληλα προσφέρει την καλύτερη μερισματική απόδοση του κλάδου, η οποία ξεπερνά το 5%.

Enagas: Ο ισπανικός όμιλος κοινής ωφέλειας αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και κερδών του από την εγχώρια αγορά. Φέτος και παρά τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας «είδε» τα κέρδη του να ενισχύονται κατά 3,9% στο 9μηνο. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη που αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 1,67 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα προσφέρει μερισματική απόδοση κοντά στο 5%. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου