Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 19:15:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ανοδο της τάξης του 10% μπορεί να επιτύχει η Wall Street εντός του 2013
Ανοδο της τάξης του 10% μπορεί να επιτύχει η Wall Street εντός του 2013
Πηγή: Express.gr
Του Vito J. Racanelli

ΟΙ στρατηγικοί αναλυτές  μετοχών της Wall Street γνωρίζουν ότι το να προβλέψεις την πορεία της αγοράς χρειάζεται ικανότητα αλλά και τύχη. Σαφώς οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον περίφημο «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις. Εάν υπάρχει, πάντως, κάτι που κάνει ευτυχείς ειδικούς και επενδυτές είναι η πολύ καλή πορεία της αγοράς  φέτος. 'Αλλωστε από την αρχή του 2012 ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 12%. Οι 10 στρατηγικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Barron'Αs αναμένουν καλύτερες μέρες εντός του 2013 και εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να φθάσει στις 1.562 μονάδες εντός του επόμενου έτους, δηλαδή να εμφανίσει άνοδο της τάξης του 10%. Εάν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν συμφωνήσουν έως τα τέλη του 2012 σαφώς η έντονη μεταβλητότητα και η αμφιβολία θα είναι, αρχικά, το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών στις αρχές του 2013. Όμως οι αισιόδοξοι δηλώνουν ακόμη πιο αισιόδοξοι φέτος απ'Α ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς και αντίστοιχα οι απαισιόδοξοι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας.

Εάν ο S&P 500 «πιάσει» τις 1.562 μονάδες, αυτό θα σημαίνει  ότι θα βρεθεί οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 1.565 μονάδων που είχε επιτύχει τον Οκτώβριο του 2007. Μάλιστα αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι έως τα τέλη του 2013 μπορεί να κατακτήσει νέο ιστορικό υψηλό και υπάρχουν και κάποιοι που «βλέπουν» το δείκτη να «σπάει» το φράγμα των 1.600 μονάδων.

Ένα αρκετά εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι στρατηγικοί αναλυτές είναι αισιόδοξοι, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη δεν θα ενισχυθούν εντυπωσιακά εντός του 2013. Βάσει του μέσου όρου των προβλέψεων τα τοποθετούν στα 108 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή 5% υψηλότερα από ό,τι φέτος όπου αναμένεται ότι θα αγγίξουν τα 102 δολάρια ανά μετοχή.  Υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε να περιμένουμε τις αμερικανικές μετοχές. Φέτος αυτές ολοκληρώθηκαν και ως εκ τούτου οι όποιες αβεβαιότητες «κουβαλούσαν» έχουν πάψει να υπάρχουν.

Ταυτόχρονα οι ανησυχίες για την κρίση στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει ή τουλάχιστον έχει υποχωρήσει ο φόβος ότι θα πλήξουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών επενδυτών. Σαφώς τα προβλήματα της Γηραιάς Ηπείρου απέχουν πολύ από το να θεωρήσουμε ότι έχουν τελειώσει, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές χώρες που δανείζονται με υπερβολικά και μη ανεκτά επιτόκια, αλλά η μεγάλη ανησυχία για την επίπτωση όλων αυτών έχει υποχωρήσει.  Επίσης έχει υποχωρήσει η ανησυχία για χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και κυρίως αυτήν της Κίνας.  Οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει καταρχήν συμφωνία τις πρώτες εβδομάδες του 2013. «Νομίζω ότι οι πιθανότητες συμφωνίας είναι πολύ υψηλές», υποστηρίζει ο John Praveen, επικεφαλής επενδύσεων στην Prudential Investment Advisers.

Την ίδια στιγμή η πρόσφατη ανακοίνωση της Fed για νέα ένεση ρευστότητας στο σύστημα έχει καθησυχάσει αρκετές ανησυχίες, ακόμη και μεταξύ των πιο απαισιόδοξων.  Αυτή τη στιγμή βάσει του S&P 500 οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται 13,1 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών, τότε το P/E του S&P 500 θα φθάσει στο 14,5. Σαφώς οι μετοχές δεν είναι πάμφθηνες αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν πριν από μία 10ετία.

Ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μετοχές τεχνολογικών και βιομηχανικών ομίλων, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για τον ενεργειακό κλάδο. Αντίθετα μετοχές που ανήκουν σε περισσότερο κυκλικούς κλάδους δεν βρίσκονται μεταξύ των προτιμήσεων των αναλυτών.  Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά ορισμένα βασικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό περιβάλλον εντός του 2013:

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός»
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ότι παρά την συμφωνία που «βλέπουν» ότι θα υπάρξει για τον «δημοσιονομικό γκρεμό», δεν θα αποφύγουμε τόσο τις αυξήσεις φόρων όσο και τις περικοπές δαπανών. «Ανεξάρτητα εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο δημοσιονομικό βαρίδι», εκτιμά ο Barry Knapp, αναλυτής της Barclays ο οποίος «βλέπει» τον S&P 500 να φθάνει στο επίπεδο των 1.525 μονάδων έως τα τέλη του 2013. Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Russ Koesterich, στρατηγικός αναλυτής της BlackRock το δημοσιονομικό βαρίδι θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και θα μειώσει τα P/Es διαπραγμάτευσης. Ο Thomas Lee, αναλυτής της JPMorgan Chase είναι πιο απαισιόδοξος. Υποστηρίζει ότι η επίπτωση του «δημοσιονομικού γκρεμού» θα είναι «αφαίρεση» 1,5% από τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ εντός του 2013, κάτι που θα αποτρέψει την αγορά από το να βιώσει ένα πέμπτο διαδοχικό έτος bull market. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι εκ των αναλυτών, όπως η Savita Subramanian, επικεφαλής επενδύσεων στις ΗΠΑ για την Bank of America Merrill Lynch παραδέχεται ότι η καθυστέρηση λύσης στον «δημοσιονομικό γκρεμό» θα οδηγήσει σε αρκετά σκαμπανεβάσματα τις αγορές. Η ίδια, όμως, παραμένει μεταξύ των πιο αισιόδοξων, τοποθετώντας ως τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 1.600 μονάδες έως το τέλος του 2013. Ανήσυχος για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του «δημοσιονομικού γκρεμού» είναι και ο Stephen Auth, επικεφαλής επενδύσεων της Federated Investors, ο οποίος, όμως, έχει επίσης τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 1.600 μονάδες.

«Ένας από τους λόγους που τα P/Es διαπραγμάτευσης των αμερικανικών μετοχών δεν είναι τόσο υψηλά είναι το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ παράγουν υψηλά ελλείμματα και υψηλό χρέος», σπεύδει να προσθέσει ο Tobias Levkovich, επικεφαλής επενδύσεων της Citi Research. Ο πλέον απαισιόδοξος είναι ο Adam Parker, επικεφαλής αμερικανικών επενδύσεων της Morgan Stanley, ο οποίος θέτει ως τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 1.434 μονάδες. «Τα μακροοικονομικά στοιχεία μας λένε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα το 2013», τονίζει, δικαιολογώντας και τον χαμηλό πήχη που θέτει για τον δείκτη. Ο Parker εκτιμά ότι τα κέρδη του S&P 500 θα φθάσουν στα 100 δολάρια ανά μετοχή εντός του 2013.

Προοπτικές κερδών
Οι κλαδικοί αναλυτές έχουν, συνήθως, καλύτερες εκτιμήσεις από τους «γενικούς» αναλυτές. Οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα φθάσουν έως και τα 113 δολάρια το 2013. Αν και ο ρυθμός αύξησης των κερδών δεν είναι εντυπωσιακός, το γεγονός ότι έχει μειωθεί η μεταβλητότητα αποτελεί θετικό στοιχείο για τους επενδυτές. 'Αλλωστε οι τεράστιες ζημίες στις διετία 2008-09 «καλύφθηκαν» από τα παχυλά κέρδη του 2010. «Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα έτος καλής οικονομικής πορείας, γεγονός που θα μεταφραστεί σε υψηλότερη εταιρική κερδοφορία», υποστηρίζει ο David Kostin, επικεφαλής επενδύσεων στην Goldman Sachs. Η Goldman εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα φθάσει σε ετήσια βάση το 1,5% το α' τρίμηνο του 2013 και θα αγγίξει το 3% το α'Α τρίμηνο του 2014.

Επιλογή χρηματαγοράς
Το 2013 αναμένεται ότι θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τις αμερικανικές εταιρίες που έχουν ισχυρή διείσδυση και σε αγορές εκτός ΗΠΑ. Οι μετοχές εταιριών που έχουν επικεντρώσει τη δραστηριότητά τους στις ΗΠΑ έχουν καταστεί ιδιαίτερα ακριβές και διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα P/Es σχεδόν μιας 10ετίας σε σύγκριση με αυτές που θεωρούνται πολυεθνικές. Πέρυσι η αμερικανική αγορά χαρακτηριζόταν ως «το λιγότερο βρόμικο πουκάμισο στη στοίβα με τα άπλυτα». Φέτος, όμως, όπως τονίζει και η κ. Subramanian έφθασε η εποχή οι επενδυτές να στραφούν και σε άλλες αγορές και να επιτύχουν μία πιο ισορροπημένη διάρθρωση στο χαρτοφυλάκιό τους. Επίσης οι επενδυτές σύμφωνα με τον κ. Koesterich, μπορούν να επιλέξουν τοποθετήσεις σε ETFs που επενδύουν σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αν και το 2012 ο συγκεκριμένος «τύπος» μετοχών ακολούθησε πορεία κατώτερη μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης, αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με αρκετά προσιτά P/Es και έχει την υψηλότερη απόδοση.

Κλάδοι
Οι τεχνολογικές μετοχές (άνοδος φέτος 12%) και οι μετοχές βιομηχανιών (άνοδος φέτος 11,5%) είναι μεταξύ των αγαπημένων κλάδων των στρατηγικών αναλυτών. Η ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αγορές υποδεικνύει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φ. αέριο και άνθρακα θα είναι υψηλή και θα ενισχύσει τις τιμές αυτών των προϊόντων, γεγονός που τοποθετεί μεταξύ των νικητών και τον ενεργειακό κλάδο. Η Κίνα αποτελεί παράγοντα στήριξης και του βιομηχανικού κλάδου, όπως τονίζει ο κ. Parker. Οι United Technologies και Caterpillar είναι δύο από τις βασικές επιλογές του αναλυτή. Οι τεχνολογικές μετοχές είναι κερδοφόρες και εκτιμάται ότι το P/E θα φθάσει στο 11 εντός του 2013, δηλαδή είναι φθηνές βάσει των ιστορικών δεδομένων, όπως τονίσει ο κ. Koesterich. Όσο για τους κλάδους που δεν θα έχουν καλή πορεία το 2013 οι στρατηγικοί αναλυτές επιλέγουν τις επονομαζόμενες αμυντικές μετοχές. Δηλαδή κλάδους όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (άνοδος 10% φέτος), τις τηλεπικοινωνίες (άνοδος 14,5% φέτος) και την κοινή ωφέλεια (πτώση 3% φέτος). Ο λόγος; Υψηλά P/Es και χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας. Ακόμη και το γεγονός ότι αυτοί οι δύο κλάδοι προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση δεν φαίνεται να πείθει τους στρατηγικούς αναλυτές. Επίσης τα ομόλογα δεν είναι μεταξύ των αγαπημένων επιλογών. Το γεγονός ότι τα yields των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά, δεν ικανοποιεί τους ειδικούς. Σύμφωνα με την Goldman Sachs εάν το yield του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου επιστρέψει στο 2,9% το 2013 από 1,7% που είναι σήμερα, αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ομολόγου θα υποχωρήσει κατά 7%.

Επενδυτικά ρίσκα
Πέραν του «δημοσιονομικού γκρεμού» που μπορεί να «ρίξει» τις μετοχές κατά 15% έως 20% υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές. Αν και η Wall Street το τελευταίο διάστημα μοιάζει να αδιαφορεί για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις μετοχές. Ένα ακόμη ρίσκο είναι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές να μην καταστεί ικανοποιητική και να διαμορφωθεί χαμηλότερα των προβλέψεων. Οι κινεζικές μετοχές και τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Η βία στη Μ. Ανατολή είναι ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου. «Έχουμε δαπανήσει πολύ χρόνο ασχολούμενοι με τα προβλήματα στη Μ. Ανατολή και έχουμε ξεχάσει ότι προβλήματα μπορούν να ενσκήψουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου είναι αυτό που εσύ ο ίδιος θεωρείς απόλυτα ακίνδυνο», τονίζει ο κ. Levkovich. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου