Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 17:32:39

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Oι 10 μετοχές που αναμένεται να φέρουν αποδόσεις μέχρι και 20% εντός του 2013
Oι 10 μετοχές που αναμένεται να φέρουν αποδόσεις μέχρι και 20% εντός του 2013
Πηγή: Express.gr

ΓΙΑΤΙ άραγε αισθανόμαστε τόσο άσχημα, ενώ τα πράγματα έχουν πάει αρκετά καλά; Παρά την άνοδο –από την αρχή του έτους– κατά 12% του S&P 500, η αβεβαιότητα για τον αμερικανικό «δημοσιονομικό γκρεμό», το ενδεχόμενο αύξησης φόρων και η υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στους επενδυτές. Από την αρχή του 2012 έως και την περασμένη εβδομάδα τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία «είδαν» τις εκροές κεφαλαίων να φθάνουν στο επίπεδο των 110 δισ. δολαρίων. Το 2013 μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το 2012 εάν η αβεβαιότητα για την οικονομία διατηρηθεί, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο ερώτημα: «Ποιες μετοχές άραγε θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία;». Εδώ και τρία χρόνια το Barron'Αs προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση, προτείνοντας 10 μετοχές κάθε χρόνο, για τις οποίες θεωρεί ότι έχουν πολύ καλές προοπτικές. Το ίδιο κάνουμε και εφέτος. Οι επιλογές μας περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των Apple, JP Morgan Chase, Royal Dutch Shell και Novartis αλλά και μικρότερες εταιρίες όπως οι Barns & Nobles και Western Digital. Οι επιλογές μας το 2012 ακολούθησαν καλύτερη πορεία απ'Α ό,τι η ευρύτερη αγορά, καθώς η μέση άνοδός τους έφθασε στο 17%. Πάντα πιστεύουμε ότι οι εταιρίες με καλή διοίκηση εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν σημαντική αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών. Πιστεύουμε ότι οι 10 μετοχές που προτείνουμε ως τις καλύτερες επενδύσεις για το 2013 έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αποδόσεις (εξαιρουμένων των μερισμάτων) μεταξύ 15% και 20%. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα καθεμία από αυτές:

Apple

Η εταιρία εξακολουθεί τη δυναμική της πορεία έστω και εάν η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 23% σε σύγκριση με το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο των 705 δολαρίων που άγγιξε το Σεπτέμβριο. Καμία από τις ανησυχίες των επενδυτών –χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, προβλήματα στην προμήθεια υλικών, αλλαγές στη διοίκηση, ανταγωνισμός για το iPad και προβλήματα με τους χάρτες του iPhone 5– δεν είναι και τόσο μεγάλη. Είναι αλήθεια ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών της Apple έχει υποχωρήσει στο 23% από 100% που ήταν πριν από ένα χρόνο. Όμως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η διαμόρφωση των ετήσιων πωλήσεων στα 156 δισ. δολάρια. Ο βετεράνος αναλυτής τεχνολογίας της UBS, Steve Milunovich, πρόσφατα υποστήριξε ότι «έφθασε ο καιρός να αυξηθούν οι θέσεις κάποιου σε μετοχές της Apple» και μάλιστα πριν από το τέλος του 2012, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο P/E της τελευταίας 5ετίας, μετά και την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών που δεν ικανοποίησαν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ο ίδιος τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 780 δολάρια. Η Apple διαπραγματεύεται μόλις 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της για το έτος χρήσης 2012-13 (ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2013), τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα 49 δολάρια ανά μετοχή. Ακόμη και μετά το μέρισμα –με απόδοση 1,9%– και το συντηρητικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, η Apple αναμένεται ότι θα μπορεί να «αποταμιεύει» μετρητά με ρυθμό 40 δισ. δολάρια ετησίως. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης του μερίσματος και πιθανώς πιο επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών για το 2013.

Barnes & Noble

Η εταιρία διαθέτει τα γνωστά βιβλιοπωλεία αλλά και τη μονάδα Nook, που κατασκευάζει το ομότιτλο e-reader που ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα Amazon.com και Apple. Αυτή ακριβώς η ανταγωνιστικότητα δεν αποτυπώνεται καθόλου στην τιμή της μετοχής, η οποία έχει παραμείνει πρακτικά αμετάβλητη φέτος, κοντά στα 14 δολάρια. Ταυτόχρονα, τα βιβλιοπωλεία της εταιρίας καλύπτουν τα 2/3 της αμερικανικής αγοράς και αναμένεται ότι οι προ φόρων ταμειακές ροές θα φθάσουν στα 300 εκατ. δολάρια για το έτος χρήσης 2012-13 που λήγει τον Απρίλιο του 2013. Μπορεί η Nook να χάνει χρήματα, όμως αρέσει σε πολλούς κορυφαίους ομίλους. Κλασικό παράδειγμα η Microsoft, η οποία έχει αποκτήσει το 17,6% της θυγατρικής, έναντι ποσού 300 εκατ. δολαρίων. Ένας ακόμη οπαδός της εταιρίας είναι ο John Malone, με τον όμιλο Liberty Media να έχει στην κατοχή του μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές της Barnes & Noble συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων.
 
BlackRock

Η BlackRock έλαβε μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης φέτος το φθινόπωρο, όταν το κορυφαίο στέλεχός της James Grosfeld προχώρησε σε αγορά 500.000 μετοχών της, πληρώνοντας το ποσό των 94 εκατ. δολαρίων. Ο Grosfeld δεν σχολίασε την κίνησή του, αλλά σαφώς η αγορά αποδεικνύει ότι ο ίδιος «βλέπει» τεράστιες προοπτικές στη μετοχή της εταιρίας. Η μετοχή διαπραγματεύεται 13 φορές τα εκτιμώμενα για το 2013 κέρδη, που αναμένεται να φθάσουν στα 15 δολάρια ανά μετοχή. Η μερισματική απόδοση φθάνει στο 1,3%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης επενδύσεων, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,7 τρισ. δολαρίων. To iShares είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής ETFs, έχοντας στην «κατοχή» του το 50% της συγκεκριμένης αγοράς. Μία από τις ανησυχίες είναι εάν τελικώς ο επικεφαλής της εταιρίας Larry Fink την εγκαταλείψει προκειμένου να αναλάβει τη θέση του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι θα το πράξει, δηλώνοντας ότι «δεν εγκαταλείπω τη δουλειά μου. Θα μείνω σε αυτήν όσο το διοικητικό συμβούλιο της BlackRock θεωρεί ότι την κάνω καλά»…

General Dynamics

Πρόκειται για μία εταιρία που είναι γνωστή ως αμυντικός όμιλος. Όμως, αντίθετα από τους ανταγωνιστές της, αυτή διαθέτει και μονάδα κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών. Πρόκειται για την Gulfstream, η οποία «προσφέρει» το 30% των κερδών της General Dynamics. Αυτό το μερίδιο μπορεί να αυξηθεί με δεδομένο το νέο προϊόν της. Πρόκειται για το jet G650, το οποίο πωλείται προς 60 εκατ. δολάρια και μπορεί να ταξιδέψει από τη Ν. Υόρκη έως το Τόκιο χωρίς στάση για ανεφοδιασμό. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, που αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 7,32 δολάρια ανά μετοχή. Σαφώς οι αμυντικές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον περιορισμό του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, όμως αυτός δεν αναμένεται ότι θα είναι και τόσο υψηλός, εφόσον, βέβαια, υπάρξει συμφωνία για τον «δημοσιονομικό γκρεμό». Ο αναλυτής της Barclays, Carter Copeland, υποστηρίζει ότι η General Dynamics είναι η μοναδική αμυντική εταιρία που μπορεί να επιτύχει αύξηση κερδών έως και το 2015. Τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 87 δολάρια από 67 δολάρια που είναι σήμερα. Επίσης η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Phebe Novakovic, που αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου 2013, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη θετικό καταλύτη. Τι μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές η General Dynamic; Υψηλότερο μέρισμα και επιθετικότερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

JP Morgan Chase

Οι περισσότεροι τη θεωρούν την καλύτερη τράπεζα. Με τιμή μετοχής στα 42 δολάρια, διαπραγματεύεται μόλις οκτώ φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, που αναμένεται να φθάσουν στα 5,31 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα P/Es μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Είναι δυνατή σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται, τόσο στο trading όσο και την επενδυτική τραπεζική, τη διαχείριση κεφαλαίων, τις πιστωτικές κάρτες, τη λιανική τραπεζική αλλά και την παροχή άλλων τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών. Ενώ αντίπαλοι όπως οι Citigroup και Bank of America αναγκάστηκαν να ζητήσουν κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, η JP Morgan όχι μόνο δεν χρηματοδοτήθηκε αλλά φρόντισε να ενισχύσει και τις δραστηριότητές της σε τομείς-κλειδιά. Σαφώς υπήρξε η «ντροπή» της απώλειας έξι δισ. δολαρίων λόγω λανθασμένης επένδυσης στη θυγατρική του Λονδίνου, αλλά ο επικεφαλής της Jamie Dimon τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ξανά.

Marathon Petroleum

Είναι μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες ενεργειακές εταιρίες στον τομέα των διυλιστηρίων. Σήμερα διαπραγματεύεται στα 60 δολάρια, αλλά η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 82 δολάρια σύμφωνα με τον Evan Calio, αναλυτή του ενεργειακού κλάδου για τη Morgan Stanley. Ο κλάδος διυλιστηρίων έχει επωφεληθεί από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και τον δυτικό Καναδά, καθώς οι εταιρίες του έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με αυτή που ισχύει στις διεθνείς αγορές. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους. Η μετοχή διαπραγματεύεται οκτώ φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, που αναμένεται να φθάσουν στα 8,77 δολάρια ανά μετοχή. Επίσης η μερισματική απόδοση του 2,4% μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2013.

Novartis

Η εταιρία έχει μία από τις καλύτερες προοπτικές αύξησης κερδών στον φαρμακευτικό κλάδο. Διαπραγματεύεται 12 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη. Έχει απόδοση 3,4%. Φέτος αναμένεται ότι θα «δει» τα κέρδη της να υποχωρούν, λόγω της λήξης της πατέντας προστασίας στις ΗΠΑ του φαρμάκου κατά της υπέρτασης Diovan. Όμως το 2013 αναμένεται ότι τα κέρδη της θα αυξηθούν. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει στην κατοχή της την Alcon, την κορυφαία εταιρία παραγωγής οφθαλμολογικών προϊόντων αλλά και τη Sandoz, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής φαρμάκων generics σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Tim Anderson, αναλυτής του φαρμακευτικού κλάδου για την Bernstein, υποστηρίζει ότι «η Novartis έχει τις καλύτερες προοπτικές αύξησης κερδών ανά μετοχή έως το 2016». Τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 71 δολάρια από 62 που είναι σήμερα.

Royal Dutch Shell

Όντως έχει «χάσει» σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, καθώς η μετοχή έχει υποχωρήσει φέτος κατά 8% στα 67 δολάρια. Διαπραγματεύεται με P/E χαμηλότερο του οκτώ. Έχει φροντίσει να στρέψει το ενδιαφέρον της στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Αρκετοί επενδυτές ανησυχούν γι'Α αυτή τη στροφή, κυρίως γιατί το κόστος της ανάπτυξης προγραμμάτων LNG ενισχύεται. Νομίζουμε ότι η Royal Dutch Shell είναι η πιο ασφαλής επιλογή για όποιον επιθυμεί να «ποντάρει» στον ενεργειακό κλάδο.

Viacom

Η κάτοχος των MTV, Nickelodeon και Comedy Central έχει «δει» τη μετοχή της να ενισχύεται 15% φέτος, στα 52 δολάρια. Οι μετοχές των ανταγωνιστών έχουν ενισχυθεί κατά 30%. Η Viacom διαπραγματεύεται με P/E 11 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη, ενώ οι ανταγωνιστές με P/E 13. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι είναι η μοναδική εταιρία ΜΜΕ με τόσο επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, καθώς θέλει να μειώσει την έκθεσή της στις χρηματαγορές. Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ενταθεί εντός του 2013.

Western Digital

Πρόκειται για μία εταιρία –όπως και η ανταγωνιστική Seagate– κατασκευής disk-drives που κατορθώνει να «λάμπει» παρά τα προβλήματα του κλάδου των επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Διαπραγματεύεται στα 37 δολάρια, μόλις πέντε φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2013 που αναμένεται να φθάσουν στα 7,65 δολάρια ανά μετοχή. Η αγορά disk-drives εξακολουθεί να είναι ισχυρή, με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολάρια. Η εταιρία διαθέτει μετρητά ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Ο Richard Kugele, αναλυτής της Needham, έχει θέσει ως τιμή-στόχο τα 46 δολάρια.
 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου