Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 16:57:41

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Οι ενδείξεις βελτίωσης πωλήσεων ακινήτων και ΙΧ προπομπός της ανάκαμψης στις ΗΠΑ
Οι ενδείξεις βελτίωσης πωλήσεων ακινήτων και ΙΧ προπομπός της ανάκαμψης στις ΗΠΑ
Πηγή: Express.gr
Ο ROSS Margolies υποστηρίζει ότι η αναθέρμανση των πωλήσεων οχημάτων και κατοικιών αποτελεί τον πρόλογο της ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Για αυτό το λόγο και έχει επιλέξει για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται μετοχές εταιριών όπως οι Celanes, Hormel, Intel και JP Morgan.

Ο R. Margolies έχει κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα τα τελευταία 20 χρόνια ως διαχειριστής κεφαλαίων. Από τη θέση αυτή έχτισε την καλή του φήμη ως ένας οξύνους επενδυτής αξιών με ευρεία γκάμα εταιριών και βιομηχανιών. Με σύμμαχο το υψηλής αξιοπιστίας παρελθόν, σήμερα ο κ. Margolies μπορεί να αξιολογηθεί ως αγοραστής υψηλής ασφάλειας τοποθετούμενος σε μετοχές, προνομιούχα μετατρέψιμα ομόλογα αλλά και εταιρικό χρέος.

Απο το 1995 έως και τον Απρίλιο του 2004 είχε την ευθύνη διαχείρισης του κορυφαίου αμοιβαίου κεφαλαίου Salomon Brothers Capital το οποίο παρείχε ετήσια αποδόση της τάξης του 18%, δηλαδή κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την καλύτερη επίδοση του δείκτη Standard & Poor'Αs 500. Στη συνέχεια ο R. Margolies έτρεξε τη Saranac Capital Management. Στην ευθύνη της ήταν μια ομάδα hedge funds, που δημιουργήθηκαν την περίοδο που ήταν στη Salomon Brothers Capital. Η Saranac έκλεισε το 2006 μετά τη μαζική εκροή των επενδυτικών κεφαλαίων.
Το επόμενο βήμα του Margolies έγινε το 2007 όταν ίδρυσε τη Stelliam Investment Management, η ονομασία της οποίας στηρίχθηκε στα ονόματα των γονέων του, Stella και William. Από την έναρξη λειτουργίας της Stelliam το βασικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της εμφανίζει μέση ετήσια απόδοση 15,2% έναντι του ισχνού 2% του S&P 500, με βάση τα στοιχεία της βιομηχανίας. Σήμερα η Stelliam διαχειρίζεται πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Ο R. Margolies συζήτησε με το Barrons πρόσφατα στα γραφεία της εταιρίας του στο Μανχάταν, αποδίδοντας μεγάλη βαρύτητα στις σύγχρονες μορφές ενέργειας. Εμφανίσθηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι τελευταίες «αγαπημένες» επιλογές του αφορούν τις εταιρίες Hormel Foods, Celanese, Seagate Technology, JP Morgan Chase , AerCap Holdings (εταιρία leasing αεροσκαφών) και (η ασύγκριτη για αυτόν) Intel.

Ποια είναι η δομή και ο προσανατολισμός της Stelliam;

«Έχουμε συγκροτήσει ένα μετοχικό hedge fund με θέσεις long και short. Δεν ακολουθούμε όμως την πολιτική άλλων funds, αυτή που εμείς ονομάζουμε risk on/risk off. Eμείς επενδύουμε με μακροχρόνιο ορίζοντα και έχουμε πάντα καθαρές θέσεις long. Προσανατολιζόμαστε σε θέσεις long ενός ή και δύο ετών. Αυτή την περίοδο κατά 50% το χαρτοφυλάκιό μας έχει τοποθετηθεί σε θέσεις καθαρά long».

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την προοπτική της αγοράς;

«Έχοντας κατά νου ότι οι επενδύσεις μας γίνονται με την προοπτική της ανόδου, ανεξάρτητα από αυτή την προοπτική, εκτιμούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση και στην Ασία η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα. Ωστόσο, η θέση της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη τουλάχιστον με την εκτίμηση ότι θα δοθεί πολιτική λύση στον δημοσιονομικό κρημνό, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση του ελλείμματος, θέτοντάς το σε μια αξιόπιστη πτωτική τροχιά. Οι επενδυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την περίοδο αβεβαιότητας πολιορκώντας τον δημοσιονομικό κρημνό με την τακτική συγκέντρωσης περισσότερων μετοχικών αξιών».


Ποιοι είναι οι λόγοι αισιοδοξίας σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες;
«Οι κλασικές ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αρχίζουν και αυξάνονται και στην αγορά ακινήτων γίνεται προσπάθεια να αντιστραφούν οι όροι δυσκολίας. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς η αγορά ακινήτων υπήρξε μια από τις βασικές παραμέτρους που προκάλεσαν τη μεγάλη ύφεση. Η οικοδομική δραστηριότητα θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Μακροπρόθεσμα η προοπτική καθίσταται όλο και περισσότερο αισιόδοξη γιατί οι ΗΠΑ θα αποκομίσουν οφέλη από την κατάσταση που ισχύει παγκοσμίως στις πρώτες ύλες. Η επανάσταση του φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας περιορίζει το ενεργειακό κόστος στις ΗΠΑ και συμβάλλει στην αναζωογόνηση της αμερικανικής μεταποίησης. Επίσης οδηγεί σε μια πραγματική αναγέννηση των υψηλά αμειβόμενων εξειδικευμένων εργαζόμενων. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπονται σταδιακά σε χαμηλού κόστους κατασκευαστές χημικών και σημείο το οποίο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για επέκταση και σε άλλους τομείς της οικονομίας».


Μια και αναφερθήκατε στα χημικά, διαπιστώνουμε μια προτίμησή σας στον όμιλο Celanese…

«Η Celanese είναι μια εταιρία υψηλής διασποράς. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριοποιείται στον τομέα οξικού οξέος (acetic acid), τομέας ο οποίος αυτή ακριβώς την εποχή πλήττεται από την εξασθενημένη ζήτηση παγκοσμίως. Η εταιρία θεωρείται χαμηλού κόστους. Εάν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν, θα δούμε ορισμένους ανταγωνιστές από την Ασία να αναστέλλουν την παραγωγή τους. Σήμερα η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στα 39 δολάρια και συναλλάσσεται εννέα φορές υψηλότερα από τα κέρδη για το 2013. Θεωρούμε ότι τα κέρδη θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 2,75 δολάρια ανά μετοχή. Με την ανάκαμψη της οικονομίας τα κέρδη θα ανέλθουν στα 5 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρία διαθέτει τη δυναμική να επιτύχει υψηλότερους στόχους».

Γιατί ακριβώς πρόκειται;
«Ο όμιλος Celanese έχει αναπτύξει μια διαδικασία με την οποία παράγεται αιθανόλη από φυσικό αέριο και κάρβουνο. Το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής αιθανόλης από δημητριακά. Πρόσφατα επισκέφθηκα τη μονάδα παραγωγής R&D στο Τέξας. Πρόκειται για μία μικρή μονάδα ειδικευμένη στην παραγωγή αιθανόλης με εξαιρετικά υψηλή τεχνολογία. Η πρώτη μονάδα μαζικής παραγωγής θα λειτουργήσει στην Κίνα το γ'Α τρίμηνο του επόμενου έτους και θα παράγει βιομηχανική αιθανόλη καθώς και αιθανόλη για καύσιμο. Με δεδομένες τις αυστηρές προϋποθέσεις παραγωγής αιθανόλης στις ΗΠΑ είναι όντως ειρωνεία ότι η πρώτη μονάδα παραγωγής της συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρίας θα λειτουργήσει στην Κίνα. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν ή αλλάξουν στο μέλλον αυτή την πολιτική, η οποία θέτει ως προϋπόθεση την παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι, τότε σίγουρα η Celanese θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη».

Ας έρθουμε σε μια άλλη εταιρία, τη Hormel…
«Πρόκειται για την εταιρία στην οποία οφείλω κατά μεγάλο ποσοστό την καριέρα μου. Έχει ένα μακροχρόνιο ρεκόρ, το οποίο περιλαμβάνει 47 διαδοχικές ετήσιες αυξήσεις μερίσματος, συμπεριλαμβανόμενης και της τρέχουσας. Σήμερα το μέρισμα ανέρχεται στο 2%. Σε αντίθεση με πολλές εταιρίες τροφίμων, η Hormel διαθέτει μια διοίκηση πολλών γενιών που την υπηρετούν με συνέπεια. Το Hormel Foundation ελέγχει σχεδόν το 50% του κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη δεν τίθεται θέμα πώλησής της αλλά και θεωρείται απίθανο να λαμβάνονται αποφάσεις σε καθεστώς πιέσεων μεσοπρόθεσμης κερδοφορίας, η οποία θα αποδειχθεί αρνητική μακροπρόθεσμα για τον όμιλο. Η εταιρία είναι γνωστή για το προϊόν Spam. Συγκεκριμένα παράγει ένα φάσμα προϊόντων χοιρινού και κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένου του pepperoni και του mexican food. Στην κατηγορία του κρέατος είναι προσανατολισμένη στην ανατολική κουζίνα και για αυτό και δεν έχει μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών. Κατά μεγάλο ποσοστό οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να αναλάβουν το ρίσκο των εμπορευμάτων. Οι τιμές προϊόντων όπως της γαλοπούλας, του χοιρινού και των δημητριακών σίγουρα δεν ευνοούν σε αυτή τη φάση την επενδυτική κερδοφορία, αλλά τελικά αυτός ο κύκλος θα αποδειχθεί σχετικά σύντομος».

Τι ακριβώς διακρίνετε στην περίπτωση του ομίλου Intel που η αγορά αρνείται προς το παρόν να δει;

«Η μετοχή της εταιρίας κυμαίνεται περίπου στα 19,5 δολάρια, δηλαδή διαπραγματεύεται περίπου 10-11 φορές υψηλότερα από τα κέρδη του επόμενου έτους. Η αίσθηση είναι ότι το 2013 το κέρδος θα είναι περί τα 2 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο οι προβολές μας δείχνουν τελική διαμόρφωση στα 1,75-185 δολάρια, εξαιτίας των πολύ δύσκολων συνθηκών στην αγορά υπολογιστών. Το μέρισμα της εταιρίας δεν ξεπερνά το 4%. Γνωρίζουμε ότι η Ιntel προχωρεί σε μείωση της παραγωγής, διαδικασία διάρκειας έξι τουλάχιστον μηνών, η οποία θεωρείται επιβλαβής για τα περιθώρια κέρδους εάν τελικά πραγματοποιηθεί. Η οικονομική δραστηριότητα στην αγορά των PC είναι όντως εξασθενημένη. Σήμερα η Intel έχει χαμηλή διείσδυση και στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και επίκειται η συνταξιοδοτήση του Πολ Οτελίνι, του CEO του ομίλου. Γιατί λοιπόν αγοράζουμε αντί να πουλάμε; Η απάντηση είναι ότι η Intel έχει προχωρήσει σε δραματική αναμόρφωση της παραγωγής της την τελευταία πενταετία, βελτιώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Παραδοσιακά οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας δεν θεωρούνται εταιρίες με αρχές των παραδοσιακών κατασκευαστών. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο όμιλος Intel έχει εκτός των άλλων και σαφές τεχνολογικό προβάδισμα έναντι άλλων κατασκευαστών semiconductors».

Kαι τώρα ποια είναι η άποψή σας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο;

«Ενδιαφερόμαστε για τις τράπεζες και ειδικά για την JP Morgan. Tα υψηλά ποσοστά κεφαλαιοποίησης είναι θεμελιωδώς θετικά για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες . Αν και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μοχλεύσεις των ισολογισμών τους τόσο πολύ, τελικά δεν εντοπίζονται μεγάλοι κίνδυνοι. Η πρόκληση προέρχεται από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη όπου όντως υφίστανται δυσκολίες. Από αυτή τη σκοπιά μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν κέρδη στο μερίδιο αγοράς για τα ιδρύματα των ΗΠΑ με την ευθύνη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τι θα μπορούσε να δράσει ως καταλύτης για την JP Morgan; Έχοντας ήδη ξεπεράσει εμπόδια αντιδικιών του παρελθόντος, χωρίς να είναι ειρωνικό, η JP Morgan είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση καθώς η αμερικανική κυβέρνηση της ζήτησε να εξαγοράσει την Bear Stearns και την Washington Mutual, για αυτό και έχει ασκήσει δικαστική αγωγή. Η κυβέρνηση έκανε λάθος με αυτή τη δικαστική αντιδικία γιατί σε μια επόμενη κρίση η JP Morgan πιθανώς δεν θα συμμετάσχει αγοράζοντας προβληματικούς ομίλους. Σήμερα η μετοχή της είναι στα 40 δολάρια, υψηλότερη κατά 8 φορές από τα κέρδη των 5 δολαρίων. Το 2013 τα κέρδη της θα ξεπεράσουν τα 5 δολάρια και το μέρισμα θα είναι 3% ή και υψηλότερο. Σήμερα το στοίχημα τοποθετεί την αξία τηςμετοχής της στα 50 δολάρια. Να θυμήσω ότι η Fed επέτρεψε στην JP Morgan να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών ύψους ορισμένων δισ. δολαρίων, κίνηση που εκκρεμεί γιατί η τράπεζα έχει να λύσει το πρόβλημα με τη London Whale. H επαναγορά θα επαναληφθεί το επόμενο έτος».
 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου