Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 19:37:48

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» απειλεί με συρρίκνωση 1% την αμερικανική οικονομία στο α' 6μηνο του 2013
Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» απειλεί με συρρίκνωση 1% την αμερικανική οικονομία στο α' 6μηνο του 2013
Πηγή: Express.gr
ΟΤΑΝ ο Ben Bernanke είναι ανήσυχος, τότε οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγωνιούμε. «Εάν ο δημοσιονομικός γκρεμός δεν αντιμετωπιστεί», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed στις 13 Σεπτεμβρίου σε ομιλία του στην Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας, «δεν νομίζω ότι τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις». Με δεδομένη αυτή την εκτίμηση ο κ. Bernanke προσέθεσε: «Ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι απόλυτα απαραίτητο για τους πολιτικούς να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Μετά από δύο μήνες (από την παραπάνω ομιλία) και αφού πέρασαν και οι προεδρικές εκλογές, οι πολιτικοί ακόμη αναζητούν τη λύση, αν και δεν θα λέγαμε ότι έχουν προσπαθήσει αρκετά. Πριν από μερικές ημέρες ο John Boehner, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama διακήρυξαν ότι θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του «δημοσιονομικού γκρεμού». Εάν αποτύχουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως έχει προειδοποιήσει το Congressional Budget Office (CBO), τότε «οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με συρρίκνωση της οικονομίας τους στο α'Α εξάμηνο του 2013, πορεία που θα την ακολουθήσει σημαντική ύφεση». Μετά την ανάπτυξη 2% στο β' εξάμηνο του 2012 (όπως εκτιμάται  ότι θα συμβεί) το CBO «βλέπει» συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1% στο α'Α εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το Barron's, το  οποίο είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξο από το CBO, η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο της «ανάπτυξης με ύφεση» (ένας ακόμη οικονομικός νεολογισμός), δηλαδή θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης αν και ήπιος, την ίδια στιγμή που η ανεργία θα συνεχίσει να ενισχύεται. Αυτό θα συμβεί γιατί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν θα μπορεί να καλύψει αυτούς που «βγαίνουν» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» δεν έχει να κάνει τόσο με τη μείωση των δαπανών όσο με την αύξηση των φόρων. Ο όρος «δημοσιονομικός γκρεμός» περιγράφει το συνδυασμό λήξης συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών και μείωσης δημοσίων δαπανών, κάτι που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Όμως ενώ οι φοροαπαλλαγές θα είναι «βαθιές», η μείωση των δημόσιων δαπανών θα είναι περισσότερο ήπια και λιγότερο επιβλαβής για την οικονομία. Οι μειώσεις δαπανών θα επέλθουν βάσει του 2001 Budget Control Act και αφορούν περικοπές στον προϋπολογισμό του υπ. Αμύνης αλλά και ορισμένων ακόμη υπουργείων και ξεκινούν από το 2013. Αν και αυτές οι περικοπές θα είναι επώδυνες δεν είναι αρκετές προκειμένου να οδηγήσουν σε μείωση και τις συνολικές κρατικές δαπάνες. Σύμφωνα τόσο με το CBO όσο και με το Office of Management and Budget (OMB) του Λευκού Οίκου, οι συνολικές κρατικές δαπάνες δεν θα μειωθούν το 2013. Μάλιστα όλες οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει έστω και οριακή αύξησή τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλο μέρος της γενιάς των Baby Boomers «βγαίνουν» σε σύνταξη κατά τη διάρκεια του 2013. Ουσιαστικά λοιπόν απλά οι ΗΠΑ θα «δουν» το ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών τους να μειώνεται ελαφρά αλλά  όχι να «ισοπεδώνεται».

Τόσο το CBO όσο και το OMB σε ορισμένα σημεία κάνουν λάθος. Και τα δύο δεν έχουν λάβει υπόψη τους σε κάποιες εκτιμήσεις τους ένα βασικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής οικονομίας: τη συνεχιζόμενη συσσώρευση ελλειμμάτων. Όσο ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός τόσο θα αυξάνεται το ήδη υπέρογκο χρέος. Όμως οι δύο αυτές υπηρεσίες θεωρούν ότι τα επιτόκια αποπληρωμής του χρέους θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί να είναι βέβαιος για αυτό. Ως εκ τούτου εάν τα επιτόκια αυξηθούν τότε οι δαπάνες θα καταστούν ακόμη πιο υψηλές.

Ας δούμε, όμως, και τις επιπτώσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Το CBO εκτιμά ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά μισό τρισ. δολάρια το 2013, δηλαδή το μερίδιό τους στο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7%. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό ας δούμε τα ιστορικά δεδομένα. Ποτέ πριν ακόμη και από τη δεκαετία του 'Α70 δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση μεγαλύτερη του 1%, ενώ η μέση αύξηση όλα αυτά τα χρόνια έφθανε στο 0,9%. Η τελευταία φορά που συνέβη ανάλογη αύξηση, αν και ελαφρώς μικρότερη καθώς έφθασε στο 2,1%, ήταν το 1969. Όμως στο δ'Α τρίμηνο του 1969 η αμερικανική οικονομία είχε, ήδη, διολισθήσει σε ύφεση.

Με απλά λόγια η αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημαίνει ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα έχουν λιγότερα χρήματα στα ταμεία τους για να τα «ρίξουν» στην πραγματική οικονομία. Το ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια. Είθισται να είναι πολύ πιο ισχυρές όταν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις βρεθούν αντιμέτωπες με κάτι που δεν το είχαν συνυπολογίσει στους «λογαριασμούς» τους.

Την ίδια ώρα, όμως, το θέμα του «δημοσιονομικού γκρεμού» έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις δημοσιότητας, που ήδη επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο John Taylor του Stanford University στο προσωπικό του blog: «Ο δημοσιονομικός γκρεμός δεν δημιουργήθηκε από εξωγήινους, από κάποιους από άλλο γαλαξία. Είναι μία ακόμη λανθασμένη πολιτική απόφαση που έλαβε η Ουάσιγκτον».

Στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος Obama ξεκαθάρισε ότι θέλει να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές για ετήσια εισοδήματα 200.000 δολ. (για τους εργένηδες) και 250.000 δολ. (για ζευγάρια). Αποδεικνύεται, άλλωστε, ότι το μεγαλύτερο βάρος εάν υπάρξει κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα το σηκώσουν αυτές οι δύο κατηγορίες «μη πλούσιων», όπως χαρακτηρίστηκαν από τον πρόεδρο. Ως εκ τούτου ο πρόεδρος θα πρέπει διακαώς να επιθυμεί την εξεύρεση λύσης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι φοροαπαλλαγές ύψους 161 δισ. δολ. οι οποίες είχαν «περάσει» επί προεδρίας George W. Bush. Σύμφωνα με το OMB σχεδόν το 65% αυτού του ποσού, περί τα 95 δισ. δολ., θα προέλθει από ανθρώπους που κερδίζουν λιγότερα από 200.000 ή 250.000 δολάρια ετησίως. Υποθέτουμε ότι τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί τελικώς θα συμφωνήσουν να μην υπάρξει άρση των φοροαπαλλαγών γι'Α αυτές τις δύο κατηγορίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το οικονομικό σοκ θα είναι ανεξέλεγκτο.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διατήρηση των φοροαπαλλαγών για το 2% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται ως «υπερβολικά πλούσιο». Πάντως αυτό το 2% «καλύπτει» μόλις 66 δισ. δολάρια. Εξ αυτού του ποσού ένα 2% (περί τα 28 δισ. δολ.) αφορά φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών από επενδύσεις της συγκεκριμένης εισοδηματικής τάξης. Όμως από την πλευρά του ο Boehner ξεκαθάρισε ότι είναι «πλήρως αντίθετος με την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους Αμερικανούς».

Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα. Μέχρι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για κέρδη από μερίσματα και επενδύσεις φθάνει στο 15%. Εάν καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές τότε ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη από επενδύσεις θα φθάσει στο 20% και αυτός από μερίσματα (τα οποία θα «μετρώνται» πλέον ως κανονικό εισόδημα) θα ανέλθει στο 39,6%.

Η πρώτη σκέψη ως αντίδραση εάν ισχύσουν τα παραπάνω είναι να επανεπενδύονται τα κέρδη και όχι να μοιράζονται ως μερίσματα. Όμως αυτό θα προκαλέσει μείωση της ρευστότητας και φυσικά θα επιδράσει αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της πραγματικής οικονομίας.

Ένας ακόμη φόρος που αφορά τους «μη πλούσιους» είναι αυτός με την ονομασία alternative minimum tax (εναλλακτικός βασικός φόρος), με την αξία του να υπολογίζεται στα 114 δισ. δολάρια. Η κατάργηση αυτού του φόρου θα γίνει αναδρομικά. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τον πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Οι πληρωμές, όπως τονίζει το CBO, θα λάβουν χώρα εντός του 2013 και θα αφαιρέσουν σημαντικό μέρος της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Πάντως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φόρος αυτός να μην καταργηθεί ή έστω να μην καταργηθούν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις που τον αφορούν και ως εκ τούτου να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Το σίγουρο είναι ότι εάν οι πολιτικοί δεν ακούσουν τον Ben Bernanke τότε τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Εάν συμβεί αυτό, η πρώτη επίπτωση θα είναι η περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Καλό θα ήταν οι ηγέτες των ΗΠΑ να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορούν τον «δημοσιονομικό γκρεμό». Μπορούν να ξεχάσουν για κάποιο διάστημα το πάθος τους για μείωση ελλειμμάτων και χρέους και να επικεντρωθούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Ελπίζουμε ότι έχουν τις ικανότητες να το πράξουν…


Του Gene Epstein
 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου