Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 19:16:40

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Αναδυόμενες αγορές και αγροτικά εμπορεύματα αποτελούν τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές
Αναδυόμενες αγορές και αγροτικά εμπορεύματα αποτελούν τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές
Πηγή: Express.gr
ΣΙΓΟΥΡΑ δεν υπάρχουν πολλοί 79χρονοι που να εργάζονται σε καθημερινή βάση στη Wall Street. Υπάρχει, όμως, μία ειδική εξαίρεση. Πρόκειται για τον Byron Wien, ο οποίος την τελευταία 3ετία είναι επικεφαλής εναλλακτικών επενδύσεων στην Blackstone Advisory Partners. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1965 στην Brokaw, Schaenen & Clancy και κατόπιν εργάστηκε για 20 χρόνια στη Morgan Stanley ως κορυφαίος επενδυτικός αναλυτής. Κάθε μήνα εκδίδει ένα σχόλιο για την πορεία των αγορών, ενώ φροντίζει να ταξιδεύει ανά την υφήλιο προκειμένου να μην «χάνει» την επαφή μου με θέματα που άπτονται πολιτικών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών ενδιαφερόντων. «Έχω τεράστιο ενθουσιασμό κάθε μέρα που πηγαίνω στη δουλειά μου και είμαι σχεδόν 80 χρόνων», τονίζει και προσθέτει: «Θεωρώ ότι το να εξακολουθώ να έχω όρεξη για δουλειά σε αυτή την ηλικία είναι μια πραγματική ευλογία». Ένα από τα βασικά προτερήματα του Wien είναι ότι μπορεί να δει την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων και να την προσαρμόσει στις επενδύσεις. Επίσης δεν φοβάται, κάθε Ιανουάριο να δημοσιοποιεί τις προβλέψεις του και να μας προειδοποιεί για ενδεχόμενες εκπλήξεις οι οποίες πιθανώς να συμβούν. Μπορεί να μην αποδεικνύεται πάντα σωστός αλλά «επιβεβαιώθηκα περισσότερες φορές από όσες διαψεύσθηκα», όπως δηλώνει και ο ίδιος.

Στην τελευταία μας συνάντηση πριν από τέσσερα χρόνια, ήσασταν ανήσυχος ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκονταν σε βαθύτερη από την εκτιμώμενη κρίση και ότι η ανάκαμψη θα ήταν απογοητευτική.
«Όπως αποδεικνύει η κατάσταση σήμερα είχα απόλυτο δίκιο. Τα προβλήματα ήταν πολύ πιο βαθιά από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκαν. Αρχικά πίστεψα ότι το πρόβλημα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ (subprime) δεν θα επηρέαζε τόσο την κατάσταση. Έκανα λάθος. Ήταν πολύ βαθιά και την επηρέασε εξαιρετικά. Αυτό που μας έσωσε ήταν η πολιτική που ακολούθησε τόσο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Hank Paulson και ο νυν υπουργός Timothy Geithner. Η αντίδρασή τους ήταν πολύ καλή. Μπορεί να μην ήταν τέλεια και πιθανώς να μην έπρεπε να αφήσουν τη Lehman Brothers να καταρρεύσει. Όμως οι περισσότερες αποφάσεις τους ελήφθησαν υπό τρομερή πίεση. Έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα πολύ γρήγορα, χωρίς να έχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Όμως μας βοήθησαν να βγούμε από το χάος. Φυσικά η αμερικανική ανάκαμψη είναι πολύ αργή. Αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια ανεπτυγμένη οικονομία σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο. Σε άλλες περιόδους κρίσης δεν υπήρχε τόσος ανταγωνισμός. Παλαιότερα δεν υπήρχε ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Κίνα, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου. Δεν υπήρχε τόσος ανταγωνισμός ούτε από την Ευρώπη ούτε από τη Λ. Αμερική. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που παράγουν τόσα πολλά προϊόντα, με βασικό τους στόχο να επιτύχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή τους. Αυτό σημαίνει ότι δαπανούν κεφάλαια για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, αλλά προσπαθούν να «βγάλουν» μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Αποτέλεσμα η μεγάλη απογοήτευση της τρέχουσας ανάκαμψης να είναι ο αργός ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Όλα αυτά τα χρόνια επιμένετε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις εσείς διατηρείται την αισιοδοξία σας. Γιατί;
«Πρώτον, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις ο κόσμος τα καταφέρνει καλύτερα από όσο πιστεύουν οι απαισιόδοξοι. Δεν θα είχαμε φθάσει έως εδώ εάν οι απαισιόδοξοι είχαν πάντα δίκιο και ως εκ τούτου έχω συνήγορο στην άποψή μου και την Ιστορία. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν συμβεί και τραγωδίες ή ότι δεν θα συμβούν. Σήμερα είμαι αισιόδοξος, αν και αρκετά συγκρατημένα και αυτό συμβαίνει ενώ γνωρίζω ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα. Είμαστε δημοκρατία και οι δημοκρατίες έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα, όπως οι ΗΠΑ απέδειξαν το 2008. Βρισκόμαστε εκ νέου στο δρόμο της κρίσης γιατί οι ΗΠΑ έχουν κρατικές δαπάνες που φθάνουν στο 24% του ΑΕΠ και φορολογικά έσοδα που αγγίζουν το 17% και συνεχίζουν να «παράγουν» έλλειμμα ύψους ενός τρισ. δολαρίων ετησίως. Εάν συνεχίσουμε αυτή την πορεία τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή το μέσο επιτόκιο αποπληρωμής του χρέους μας φθάνει στο 2%. Εάν, όμως, ενισχυθεί στο 3% και εμείς συνεχίσουμε να παράγουμε ελλείμματα, τότε μέχρι το 2020 το 20% των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να κατευθύνεται μόνο για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την αποπληρωμή του χρέους. Θεωρώ ότι θα υπάρξει συμφωνία προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των φορολογικών εσόδων, μείωση των δαπανών και επιστροφή του προϋπολογισμού σε περισσότερο ισορροπημένη πορεία. Είμαι αισιόδοξος σε αυτόν τον τομέα. Επίσης είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία. Θεωρώ ότι αναπτύσσεται με καλύτερο ρυθμό από ό,τι λένε οι αριθμοί. Φυσικά ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι 5%, αλλά μάλλον είναι καλύτερος από 2% και αυτό θα αποδειχθεί στο δ' τρίμηνο του έτους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λιανικές πωλήσεις ακολούθησαν καλή πορεία από την αρχή του 2012 και φυσικά οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν περαιτέρω εντός του δ'Α τριμήνου, λόγω και της εορταστικής περιόδου».

Θα υπάρξουν περικοπές από την αμερικανική κυβέρνηση;
«Νομίζω πως ναι. Όλοι θέλουν λιγότερη συμμετοχή της κυβέρνησης. Πώς εξοικονομεί χρήματα μια κυβέρνηση; Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω περικοπών θέσεων εργασίας. Αυτό δεν είναι μια επιθυμητή μέθοδος. Επίσης βρισκόμαστε σε περίοδο απομόχλευσης».

Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ θα διατηρηθεί κοντά στο 2% για πολλά χρόνια;
«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι για αρκετό διάστημα με ανάπτυξη χαμηλότερη του 3%. Θα υπάρξει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Ας μην ξεχνάμε ότι εάν είσαι 40 χρόνων και χάσεις τη δουλειά σου, τότε δυσκολεύεται πολύ περισσότερο από κάποιον νεότερο να βρεις καινούργια».

Κάθε Ιανουάριο προβλέπετε τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο νέος χρόνος. Ας δούμε ορισμένες από αυτές και εάν επαληθευτήκατε. Στις αρχές του 2012 υποστηρίζατε ότι η τιμή για το αμερικανικό ελαφρύ αργό θα διαμορφωθεί κοντά στα 85 δολάρια.
«Επαληθεύτηκα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα 85 δολάρια. Ξεκίνησε το έτος στα 100 δολάρια, ενισχύθηκε κατόπιν στα 115 δολάρια. Μόλις, όμως, έφθασε στο επίπεδο των 115 δολαρίων άρχισε να υποχωρεί, κατρακυλώντας έως και τα 80 δολάρια και τώρα βρίσκεται κοντά στα 85 δολάρια».

Προβλέψατε ότι ο S&P 500 θα ξεπεράσει τις 1.400 μονάδες.
«Ξεκίνησε το έτος στις 1.250 μονάδες και πιστεύω ότι θα φθάσει στις 1.500 μονάδες πριν ολοκληρωθεί το 2012».

Προβλέψατε ότι η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3%.
«Εδώ έκανα λάθος».

Εκτιμήσατε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει από το 8%.
«Νομίζω ότι και εδώ αποδείχθηκα σωστός, εάν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπου η ανεργία είχε υποχωρήσει από το 8%».

Πού εκτιμάτε ότι θα φθάσει η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες υποχώρησε έως και το 1,72%;
«Θα πρέπει να ενισχυθεί. Δεν νομίζω ότι θα είναι κανείς πρόθυμος να μας δανείσει με επιτόκιο χαμηλότερο από 2%. Βέβαια οι ΗΠΑ έχουν την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου και μπορούν να τυπώνουν χρήμα. Ως εκ τούτου ξέρεις ότι εάν βάλεις ένα δολάριο σε αμερικανικό κρατικό ομόλογο, τουλάχιστον αυτό το δολάριο δεν θα το χάσεις. Όμως εξαρτόμαστε από την… καλοσύνη των ξένων και αυτό δεν είναι καλό. Ουσιαστικά όσοι έχουν αποθέματα, είτε βρίσκονται στην Ιαπωνία είτε στην Ευρώπη είτε στην Κίνα είτε στη Μ. Ανατολή, απλά τα… παρκάρουν στις ΗΠΑ. Δεν επενδύουν στις ΗΠΑ, απλά παρκάρουν εδώ τα χρήματά τους. Όταν αρχίσουν να επενδύουν τότε θα αυξηθούν και τα επιτόκια. Πρέπει να αυξηθούν».

Τι πιστεύετε για τον χρυσό;
«Συνεχώς ενισχύεται. Γιατί; Μα γιατί τα νομίσματα των μεγάλων οικονομιών της υφηλίου βρίσκονται σε κατάσταση αποσυντονισμού. Η Fed τυπώνει χρήμα. Το ίδιο κάνουν τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αποτέλεσμα να στρέφονται οι επενδυτές στον χρυσό. Στρέφονται γι'Α αυτό το λόγο και όχι γιατί φοβούνται άνοδο του πληθωρισμού. Δεν αναμένεται σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού στα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο χρυσός είναι καταφύγιο».

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα εμπορεύματα;
«Είναι… λαχταριστές επενδύσεις. Έχεις τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος βλέπει το επίπεδο της ζωής του να βελτιώνεται. Όταν όμως βελτιώνεται το επίπεδο της ζωής σου, θες να τρως και καλύτερα. Δηλαδή αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ζήτηση για δημητριακά. Συστήνω επενδύσεις σε αγροτικά εμπορεύματα. Επίσης η θερμοκρασία της Γης αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν καταστροφές στην παραγωγή αγροτικών εμπορευμάτων, όπως για παράδειγμα το καλαμπόκι. Μετά από μια καταστροφή ακολουθεί αύξηση της ζήτησης, αλλά η προσφορά είναι μειωμένη, ως εκ τούτου επέρχεται και αύξηση των τιμών».

Τι «βλέπετε» για την ενέργεια;
«Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ παράγουν 600.000 βαρέλια ημερησίως από τη Νότια Ντακότα. Εάν σας το είχα πει αυτό το 2000, θα νομίζατε ότι έχω παραισθήσεις. Μάλλον, όμως, όταν ο Θεός δημιούργησε τη Γη φρόντισε να μοιράσει δίκαια το πετρέλαιο, τόσο σε “απλές” πηγές όσο και σε σχιστολιθικά πετρώματα. Τώρα αρχίσαμε να παράγουμε πετρέλαιο και από σχιστολιθικά πετρώματα. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου με τον ίδιο ρυθμό που το πράττουν σήμερα έως το 2020 θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητες. Δεν θα χρειάζονται τόσο μεγάλες εισαγωγές. Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να καθορίσει τη διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου;
«Νομίζω ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα επενδύοντας στις αναδυόμενες αγορές. Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές. Οι περισσότεροι αποφεύγουν τις αναδυόμενες αγορές γιατί δεν έχουν πάει και πολύ καλά το τελευταίο διάστημα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι αγορές που ανήκουν σε οικονομίες με ταχύτατη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης καλή τοποθέτηση είναι η αγορά ευυπόληπτων εταιριών, των οποίων οι αποτιμήσεις βρίσκονται επίσης χαμηλά. Μπορείς να επενδύσεις σε γνωστά brand names. Σε εταιρίες που διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς. Μία ακόμη καλή επένδυση είναι αυτή σε εμπορικά ακίνητα και σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για γραφεία».

Προτείνετε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική;
«Καλό θα ήταν να επενδύει κάποιος έχοντας στο μυαλό του τη γενικότερη μακροοικονομική εικόνα. Θα τοποθετούσα ένα 5% του χαρτοφυλακίου μου σε χρυσό. Επίσης θα τοποθετούσα ακόμη ένα 5% σε αγροτικά εμπορεύματα και πρώτες ύλες. Θα έβαζα ένα 15% του χαρτοφυλακίου σε μετοχές ευυπόληπτων εταιριών. Παράλληλα, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες σε κλάδους όπως αυτοί της τεχνολογίας και των φαρμάκων. Νομίζω ότι πρέπει να “κυνηγάς” τόσο την ανάπτυξη όσο και την καινοτομία».

Του Lawrence C. Strauss 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου