Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 19:18:09

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Ο Dow Jones αντιστέκεται σθεναρά στην παγκόσμια οικονομική κρίση
Ο Dow Jones αντιστέκεται σθεναρά στην παγκόσμια οικονομική κρίση
Πηγή: Express.gr
Του Andrew Bary

ΣΤΗ χρηματιστηριακή «αργκό» υπάρχει η έκφραση ότι «οι αγορές κατορθώνουν να υπερπηδούν τα τείχη της ανησυχίας». Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν αποδείξει, από την αρχή του 2012, ότι αυτό είναι απτή πραγματικότητα, καθώς κινούνται ανοδικά, χωρίς να τρομάζουν από τα «σύννεφα» που βρίσκονται άνωθεν Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ. Ο Dow Jones έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του για το 2012 πριν από μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα η άνοδός του από την αρχή του έτους να διαμορφωθεί στο 11%. Δηλαδή, βρέθηκε μόλις 4% χαμηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του, στις 14.164,53 μονάδες, το οποίο είχε «πιάσει» στις 9 Οκτωβρίου του 2007.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η πορεία του Standard & Poor'Αs –στον οποίο προσφέρουν «καύσιμα» κορυφαίες εταιρίες όπως οι Apple, Google και General Electric, αλλά και αρκετές ακόμη–, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους ισχυρότερους δείκτες παγκοσμίως.
Φυσικά, τίποτε δεν είναι τέλειο ή αιώνιο στις αγορές. Πριν από μερικές ημέρες ο Dow Jones βρέθηκε αντιμέτωπος με απώλειες 281 μονάδων ή 2,1%, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί κατά 6% από το ιστορικό υψηλό του.
Ίσως είναι πολύ αισιόδοξο να πιστέψει κάποιος ότι ο δείκτης μπορεί να κατακτήσει νέο ιστορικό υψηλό στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2012. Όμως όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα το επιτύχει στις αρχές του 2013.

«Θεωρώ ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι πιο ισχυρή από ό,τι κατανοούν οι περισσότεροι. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην πορεία των μετοχών, οι οποίες κινούνται υψηλότερα», υποστηρίζει ο Jim Paulsen, επικεφαλής των στρατηγικών αναλυτών της Wells Capital Management. Δικαιολογεί μάλιστα την άποψή του παραθέτοντας τα εξής: «Υπάρχει σε εξέλιξη βελτίωση της πορείας της αγοράς κατοικιών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλό 5ετίας, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων ετών». Πάντως, όπως και άλλοι στρατηγικοί αναλυτές, ο Paulsen δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια τιμή-στόχο για τον Dow Jones, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του για τον Standard & Poor'Αs, για τον οποίο εκτιμά ότι θα κλείσει το έτος στις 1.500 μονάδες. Όμως, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή του, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ο Dow Jones να «τρέξει» προς ένα νέο ιστορικό υψηλό. Για όσους επενδυτές επιθυμούν να «παίξουν» με αυτή την εκτίμηση και δεν θέλουν να εκτεθούν σε μετοχές, τότε μπορούν να τοποθετηθούν στο SPDR Dow Jones Industrial Average, ένα ειδικό ETF, του οποίου η τρέχουσα τιμή φθάνει στα 133 δολάρια.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι η ανοδική πορεία των μετοχών δεν έχει καταστήσει ακριβή την αποτίμηση των αγορών, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Ο Dow Jones διαπραγματεύεται μόλις 13 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη και 12 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη. Όσο για τον S&P 500, το δικό του P/E φθάνει στο 14. Όσο για την επονομαζόμενη απόδοση κερδοφορίας, αυτή φθάνει για τον Dow Jones στο 8%, δηλαδή είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων. Η μερισματική απόδοση του δείκτη διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 2,5%, έχοντας όμως μεγάλο περιθώριο ανόδου. Όπως τονίζουν έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές, εταιρίες εισηγμένες στον Dow Jones όπως οι IBM, ExxonMobil, Disney, Caterpillar και Travelers έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν κατά πολύ τα μερίσματά τους.
Θεωρούμε ότι ο Dow Jones ακολουθεί σήμερα πιο λογική πορεία απ'Α ό,τι αυτή που ακολουθούσε το 2007, καθώς τότε διαπραγματευόταν με P/E στο 16. Όμως αυτό το P/E δεν λάμβανε –πιθανώς να μην ήταν δυνατόν– υπόψη του το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2008 η εταιρική κερδοφορία κυριολεκτικά βυθίστηκε. Πρώην εισηγμένες στον Dow Jones εταιρίες, όπως οι Citigroup και American International Group (AIG), έχουν υποχωρήσει κατά 90%, ενώ η General Motors χρεοκόπησε το 2009, με αποτέλεσμα όσοι είχαν επενδύσει σε αυτή να χάσουν όλα τα κεφάλαιά τους.
Στον πίνακα που συνοδεύει το κείμενο καταγράφεται οι πορεία των μετοχών που είναι εισηγμένες στον Dow Jones από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τις αρχές του τρέχοντος Οκτωβρίου. Μετοχές εταιριών όπως οι Home Depot και IBM έχουν εμφανίσει κέρδη (εξαιρουμένων των μερισμάτων) της τάξης του 75%, ενώ αντίθετα αυτές των Bank of America και Alcoa έχουν υποχωρήσει κατά 80%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Dow Jones έχουν αποχωρήσει –σε σύγκριση με το 2007– πέντε εταιρίες. Στο δείκτη δεν υπάρχουν πια οι Citigroup, AIG, GM, Altria και Honeywell. Η Kraft Foods, που εισήλθε σε αυτόν το 2008, τελικώς αποχώρησε μετά τη διάσπασή της σε δύο εταιρίες. Τις θέσεις τους έχουν καταλάβει οι Travelers, Cisco Systems, BofA, Chevron και UnitedHealth Group.

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο αξιοπρόσεκτη την πορεία των αμερικανικών μετοχών είναι το γεγονός ότι έχουν πετύχει σημαντική άνοδο χωρίς μεγάλη βοήθεια από τους μικρούς, λιανικούς επενδυτές (retail investors). Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της «ομάδας επενδυτών» εξακολουθεί να προτιμά την ασφάλεια των ομολόγων, είτε πρόκειται για αμερικανικά κρατικά ομόλογα είτε για εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης είτε για τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα είτε ακόμη και για junk ομόλογα. Τα junk ομόλογα διαθέτουν απόδοση 6%, δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με αυτή που προσφέρουν οι μετοχές εταιριών με υψηλή αξιολόγηση αλλά και με ισχυρά μερίσματα. Το σίγουρο είναι ότι τα junk ομόλογα δεν έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αλλά μάλλον αναμένεται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία και να κινηθούν πτωτικά. Εάν οι λιανικοί επενδυτές το συνειδητοποιήσουν αυτό και στραφούν στις μετοχές, τότε τα περιθώρια ανόδου του Dow Jones είναι ακόμη υψηλότερα.
Παρά την καλή πορεία του Dow Jones, καμία από τις εισηγμένες εταιρίες δεν διαπραγματεύεται με P/E υψηλότερο από 20, ενώ ελάχιστες είναι αυτές που διαπραγματεύονται με P/E υψηλότερο από το 15. Έξι εταιρίες διαπραγματεύονται με μονοψήφιο P/E. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Chevron, Caterpillar, Microsoft, Cisco και Hewlett-Packard. Μάλιστα η Hewlett-Packard διαπραγματεύεται με P/E μόλις 4. Δεν πρόκειται για λάθος. Η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο διάσπασης λόγω της έντονης δράσης των ακτιβιστών επενδυτών της.

Τρεις ακόμη τεχνολογικές μετοχές του Dow Jones διαπραγματεύονται με P/E κοντά στο 10, εάν δεν υπολογιστεί στην τιμή τους το επίπεδο των μετρητών που διαθέτουν. Πρόκειται για τις Microsoft, Intel και Cisco.
Υπάρχουν πάντως και κάποιες μετοχές του Dow Jones των οποίων το P/E δεν δικαιολογείται από την πραγματική τους κατάσταση. Πρόκειται για τις Home Depot, Verizon Communications και Procter & Gamble, οι οποίες δεν είναι και τόσο ελκυστικές. Η πορεία της Home Depot στηρίζεται σε μάλλον πολύ πιο αισιόδοξες από την πραγματικότητα εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η βασική μονάδα της Verizon βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρά προβλήματα, ενώ η Procter & Gamble, με τιμή κοντά στα 68 δολάρια, είναι μάλλον ακριβή, με δεδομένο ότι η δράση του ακτιβιστή επενδυτή της Bill Ackman μπορεί να της δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Ακόμη όμως και με κάποιες υψηλά αποτιμημένες μετοχές, όλα δείχνουν ότι ο Dow Jones διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να επιτύχει ένα νέο ιστορικό υψηλό. Όπως προείπαμε αυτό μπορεί να μη συμβεί φέτος (αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει), αλλά σίγουρα θα συμβεί εντός του 2013. Στο μεσοδιάστημα όμως οι επενδυτές που θα τον επιλέξουν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αρκετά υψηλές αποδόσεις. 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου