Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019, 08:01:13

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Goldman Sachs: Μία ασταμάτητη «μηχανή» παραγωγής κεφαλαίων και υψηλών αποδόσεων
Goldman Sachs: Μία ασταμάτητη «μηχανή» παραγωγής κεφαλαίων και υψηλών αποδόσεων
Πηγή: Express.gr
ΣΕ πλήρη αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Goldman Sachs «πέρασε» την κρίση του 2008 χωρίς καμία επίπτωση. Οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να αλλάξουν μορφή είτε από επιλογή είτε λόγω των συνθηκών.
Η Lehman Brothers κατέρρευσε. Η Morgan Stanley άλλαξε προσανατολισμό και επικεντρώθηκε στη διαχείριση πλούτου (wealth management). Η Citigroup έστρεψε την προσοχή της στις διεθνείς της δραστηριότητες. Η JP Morgan Chase, ο όμιλος που θεωρείται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Goldman Sachs, εξήλθε από την κρίση πιο ισχυρή αλλά στο μεσοδιάστημα αναγκάστηκε να «φορτωθεί» τις Bear Stearns και Washington Mutual, κάνοντας δύο «βιαστικούς» και αναγκαστικούς «γάμους», που άλλαξαν σημαντικά το «μίγμα» των δραστηριοτήτων της. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες «είδαν» τις φιλοδοξίες τους να κουρελιάζονται τόσο λόγω των δύσκολων συνθηκών στις αγορές όσο και εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο εποπτείας τους.

Αντίθετα με όλους τους παραπάνω, η Goldman Sachs παραμένει –όπως και πριν από την κρίση– η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα και ο ισχυρότερος θεσμικός επενδυτής, με πελάτες της μεγάλες εταιρίες, ενώ εκπροσωπεί και μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων που διασχίζουν την υφήλιο αναζητώντας τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές.
Σαφώς δεν δίστασε, στα τέλη του 2008, να μετατραπεί σε εταιρία holding. Αλλά αυτό αφορά μία ακραιφνώς νομική αλλαγή, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εάν χρειαστεί να λάβει στήριξη από τη Fed και όχι αλλαγή στον ουσιαστικό τρόπο λειτουργίας του ομίλου.

Αυτό που σίγουρα όμως έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο η αγορά αντιμετωπίζει την Goldman Sachs και φυσικά τη μετοχή της. Στα χρόνια των παχέων αγελάδων –το 2006– το Barron'Αs είχε δημοσιεύσει ένα πραγματικό άρθρο θαυμασμού για τον όμιλο. Τότε η εταιρία εμφανιζόταν ως μία «ανίκητη μηχανή παραγωγής χρήματος» και ως ένας μηχανισμός που μπορούσε να κερδίσει τους πάντες και να εκμεταλλευθεί όλες τις συνθήκες στην αγορά. Οι μετοχές της τότε διαπραγματεύονταν με υψηλό premium σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές και κατά 2,5 φορές την απτή λογιστική της αξία (tangible book value).

Σήμερα η Goldman εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς να ακολουθεί τους νέους κανόνες λειτουργίας της Wall Street: αναγκάζεται να διατηρεί μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα κεφάλαια θέλει για trading, δέχεται σκληρή κριτική για τις αποδοχές που προσφέρει στα στελέχη της, δεν επιτυγχάνει τους ίδιους όγκους κερδών τόσο από trading όσο και από την παροχή συμβουλών σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων και φυσικά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιο σκληρό σύστημα εποπτείας.

Η μετοχή της αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 113 δολάρια, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 248 δολάρια που είχε «πιάσει» το 2007 και αρκετά χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία, που φθάνει στα 127 δολάρια ανά μετοχή.

Βέβαια οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί όμιλοι διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία και σαφώς κανείς δεν είναι άτρωτος σε περίπτωση μιας νέας κρίσης.  Παρά όμως τα αρνητικά, η Goldman Sachs εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ λιγότερο ανταγωνισμό απ'Α ό,τι πριν από μία 5ετία.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η εταιρία έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη λογιστική της αξία, δεν θα ήταν λάθος να υποστηρίξουν ότι η μετοχή της έχει δυνατότητα ενίσχυσης κατά 25% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Ο Mike Mako, αναλυτής της CLSA και ένας εξ αυτών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μετοχές των χρηματοοικονομικών ομίλων, δεν δίστασε πρόσφατα να αναβαθμίσει την πρόβλεψή του για την Goldman Sachs, θέτοντας ως τιμή-στόχο για τη μετοχή της τα 142 δολάρια. Υποστηρίζει ότι η μετοχή είναι πλέον λιγότερο «ριψοκίνδυνη» απ'Α ό,τι ήταν πριν από μερικά χρόνια, καθώς η Goldman Sachs παραμένει «ένας χρηματοοικονομικός όμιλος που έχει την απίστευτη ικανότητα να παράγει χρήμα».

Η εταιρία έχει φροντίσει να δυναμώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, έχει επιδοθεί σε ένα δυναμικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ενώ παραμένει στην κορυφή σε ό,τι αφορά την παροχή συμβουλών προς εταιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή αρχικές δημόσιες εγγραφές.
Έως τα τέλη Ιουνίου 2012 τα κεφάλαια που είχε στον ισολογισμό της (στα οποία περιλαμβάνονται τόσο μετοχικά κεφάλαια όσο και άλλες μορφές μετρητών) είχαν ανέλθει στα 175 δισ. δολάρια από 111 δισ. που ήταν στα τέλη του 2008. Το συνολικό ενεργητικό στον ισολογισμό έχει πάντως υποχωρήσει στα 950 δισ. δολάρια από 1,1 τρισ. που ήταν πριν, ενώ η μόχλευση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το 2008.
Η Goldman διαθέτει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια από τους ανταγωνιστές της και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ. Ενώ οι περισσότεροι ανταγωνιστές της «χτυπήθηκαν» από την κρίση, η Goldman έχει προχωρήσει σε επαναγορά του 7% των μετοχών της στην τριετία 2009-12, ενώ ποτέ δεν έκοψε το μέρισμά της, το οποίο αυτή τη στιγμή φθάνει στα 1,84 δολάρια ανά μετοχή.

Η διατήρηση των μετρητών έχει σαφώς πλήξει την κερδοφορία. Η απόδοση ανά μετοχή (Return On Equity-ROE), ένα από τα βασικά στοιχεία που μετράει κάποιος όταν εξετάζει την κερδοφορία μιας επενδυτικής εταιρίας, παραμένει για μεγάλο διάστημα σε μονοψήφιο επίπεδο. Έως ένα βαθμό αυτή η πορεία είναι κάτι που επιθυμεί η διοίκηση της εταιρίας, η οποία άλλωστε φέτος προχωρά σε πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2011 ολοκλήρωσε αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη μεταφορά ορισμένων μονάδων της Goldman σε λιγότερο ακριβές περιοχές, όπως το Salt Lake City και το Ντάλας.  Ουσιαστικά, η Goldman «παίζει άμυνα», χωρίς όμως να χάνει τη δυνατότητα να «κυνηγήσει» επενδυτικές ευκαιρίες, όπου και εάν εμφανιστούν αυτές, ανεξαρτήτως κλάδου.

Το δύσκολο σενάριο για τον όμιλο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες εταιρίες του χρηματοπιστωτικού-επενδυτικού κλάδου, είναι ότι ο συνδυασμός νέων εποπτικών κανόνων, χαμηλότερης πιστωτικής μόχλευσης, καταστροφής της φήμης και της αξιοπιστίας και σαφώς χαμηλότερων όγκων συναλλαγών, μπορεί να τον εμποδίσει να συνεχίσει να παράγει καλές αποδόσεις στους μετόχους του, την ίδια στιγμή που δεν έχει σταματήσει να πληρώνει πολύ καλά τα «χρυσά αγόρια» της, και μάλιστα για να αναλαμβάνουν ενίοτε πολύ υψηλό ρίσκο.

Για το 2013 η εταιρία αναμένεται ότι θα έχει κέρδη 6,5 δισ. δολαρίων ή 12,55 δολαρίων ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 11,4 δισ. δολάρια που κέρδιζε στις «παλιές, καλές εποχές». Αλλά ακόμη και τότε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της δεν οφειλόταν στη μόχλευση.

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η αποτίμηση της μετοχής ουσιαστικά «περιγράφει» την αξία της Goldman Asset Management, ενός εκ των 10 μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων του κόσμου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναγεννηθεί και συνεχίζει να προσφέρει με σταθερό ρυθμό καλό κύκλο εργασιών και κέρδη.
Όσο για τους νέους κανόνες που ισχύουν στη Wall Street, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Αλλά ο κανόνας Volcker για απαγόρευση του proprietary trading έχει ήδη εφαρμοστεί από την Goldman. Και σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το proprietary trading δεν ήταν ποτέ μεγάλη πηγή κερδών και εσόδων για την εταιρία σε σύγκριση με τους άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. Ας μην ξεχνάμε ότι η Goldman παρέχει στους πελάτες της υπηρεσίες επένδυσης σε αγορές σταθερού εισοδήματος, αγορές συναλλάγματος και αγορές εμπορευμάτων εδώ και πολλές δεκαετίες. Η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής είναι η πλέον κερδοφόρα της εταιρίας.

Όντως οι όγκοι συναλλαγών έχουν μειωθεί. Η χονδρική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία συνδέεται με επενδυτική τραπεζική, μετοχές, trading πιστώσεων, αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και trading επιτοκίων, υποχώρησε το 2011 κατά 21% σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχε φθάσει το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Oliver Wyman.

Οι «παροικούντες» τη Wall Street αρέσκονται να συζητούν κατά πόσο αυτή η πτώση οφείλεται στον «κύκλο» που κάνουν οικονομία και αγορές και κατά πόσο στη χρηματοοικονομική κρίση. Μάλλον οφείλεται και στα δύο. Όμως όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς κεφαλαιουχικές ροές έχουν αρχίσει να ενισχύονται.

Σύμφωνα με τη McKinsey & Co., τα διεθνή υπό επένδυση κεφάλαια έφθασαν το 2011 στα 219 τρισ. δολάρια, με το 22% εξ αυτών να τα εποπτεύουν επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων. Σαφώς το χρήμα θα συνεχίσει να γυρίζει την υφήλιο αναζητώντας καλές αποδόσεις και ευκαιρίες. Επίσης οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν εξαιρετικά δραστήριες. Και πρέπει και σε αυτό τον τομέα να τονίσουμε ότι η Goldman ήταν από τις πρώτες ευκαιρίες που «στοιχημάτισε» υπέρ της ταχείας ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

Σχεδόν καμία επενδυτική τράπεζα δεν έχει κατορθώσει να περάσει αλώβητη από κρίσεις στις αγορές. Η Goldman όμως έχει φθάσει πολύ κοντά στο να τα καταφέρει. Ίσως γι'Α αυτό οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να την εμπιστεύονται…

Του Michael Santoli 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου