Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 07:08:28

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Η αγορά μετοχών αποτελεί μια σωστή επενδυτική κίνηση μεσούσης της κρίσης
Η αγορά μετοχών αποτελεί μια σωστή επενδυτική κίνηση μεσούσης της κρίσης
Πηγή: Express.gr
Ο BILL Nygren, συνδιαχειριστής του Oakmark Fund από το 2000 έχει προβεί σε πολλές τολμηρές κινήσεις. Μερικές φορές απέδωσαν τα μέγιστα, άλλες φορές δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των συνθηκών. Και με καλό αλλά και με κακό καιρό… για τα χρηματιστήρια ο 54χρονος Nygren δεν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισής τους. Παθιασμένος επενδυτής αξιών και δηλωμένος «αναζητητής», μετοχών επιμένει να ψάχνει εκείνες τις εταιρίες των οποίων οι μετοχές συναλλάσσονται κάτω από την αξία τους, σύμφωνα πάντα με την εκτίμησή του. Η ομάδα διαχείρισης των χαρτοφυλακίων του βασικό στόχο έχει πάντα τη συγκέντρωση κερδών για τους μετόχους. Το Barron'Αs συζήτησε τηλεφωνικά μαζί του στο Σικάγο, όπου αυτή την περίοδο διαχειρίζεται το fund από κοινού με τον Kevin Grant.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές για επενδύσεις στην τρέχουσα περίοδο;

 «Σε αυτή τη φάση προσανατολιζόμαστε σε αξίες οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού βαθμού ασφάλειας, ειδικά ομόλογα σε όλα τα σημεία της υφηλίου. Μια χώρα της οποίας αναγνωρίζεται ικανοποιητική διαβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας της, τα ομόλογά της προσφέρονται σε πολύ χαμηλές αποδόσεις. Και η αξία των εμπορευμάτων τείνει να διαμορφώνεται υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Και φυσικά υπάρχουν και οι μετοχές. Πολλές απόψεις συγκρούονται σχετικά με το 15πλάσιο στο λόγο τιμής - κέρδους (Ρ/Ε) ή ένα άλλα ποσοστό. Ωστόσο είναι η μοναδική κατηγορία κεφαλαίων που παρέχει ένα πεδίο τιμής για την είσοδο των επενδυτών, το οποίο είναι χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο ιστορικά μέσο όρο του.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις μετοχές και αναζητώντας κυρίως τις αποδόσεις funds με τις αποδόσεις συναρτημένες από μακράς ωρίμασης ομόλογα. Εκτός από την εμπειρία μιας δεκαετίας κατά την οποια οι αποδόσεις των μετοχών ήταν σχεδόν μηδενικές, μια αιτία των ανησυχιών σχετικά με τις μετοχές είναι ότι όντως έχουμε την αλληλουχία πέντε ετών κατά την οποία τα “νούμερα” δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά. Τούτο συνέβη γιατί το 2007 επιτεύχθηκε το υψηλό της περιόδου, ακολούθησε η πτώση σχεδόν κατά το ήμισυ και στη συνέχεια επήλθε η επιστροφή στα αρχικά υψηλά επίπεδα. Για αυτό, οι επενδυτές παρακολουθούν τις μετοχές αναφέροντας πως “δεν προβλέπεται άμεση ανάκαμψη” και από κοντά ακούγεται και η κοινή θέση ότι η προοπτική για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι και τόσο καλή, όσο τουλάχιστον θα έπρεπε. Για αυτό και αποφεύγουν τις μετοχές. Εμείς φυσικά θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό σφάλμα».

Ποια είναι τα αντεπιχειρήματά σας;

«Οι μετοχές είναι φθηνότερες από τον ιστορικό μέσο όρο της αξίας τους. Για αυτό και κάτι δεν υπολογίζεται σωστά όταν διατυπώνονται απόψεις με βάση τις προσδοκίες χαμηλότερης εταιρικής κερδοφορίας και χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης. Εκείνο που αυτή η άποψη δεν λαμβάνει υπόψη της είναι ποια είναι ακριβώς η θέση ρευστότητας των εταιριών σήμερα και πώς θα συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία εάν η πραγματική οικονομία δεν αναπτύσσεται δυναμικά».

Σε ποιους κλάδους προσανατολίζεστε;

«Ένας τομέας τον οποίο θεωρούμε ασυνήθιστα ελκυστικό είναι ο χρηματοπιστωτικός. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι χρηματοπιστωτικές μετοχές εμφανίζουν προβλήματα καθώς στον κλάδο παρατηρείται το φαινόμενο να καταβάλλονται δάνεια σε πολίτες που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Και με την εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών της κρίσης, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διαθέτουν καλύτερες προϋποθέσεις δανεισμού από ό,τι στο παρελθόν. Η τάση να επαναληφθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην κατάρρευση έχει περιοριστεί δραματικά. Επιπλέον, η κεφαλαιακή επάρκεια έχει αυξηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις εταιρίες, αλλά και γιατί οι ίδιες οι κυβερνήσεις το απαίτησαν».

Σύμφωνοι, αλλά με μικρότερα ποσοστά μόχλευσης οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες δεν απειλούνται με χαμηλότερη κερδοφορία;

«Σίγουρα αυτή η άποψη διαθέτει μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Εάν οι αποδόσεις είναι περίπου ίδιες και τα περιθώρια μόχλευσης μικρότερα, σίγουρα οι αποδόσεις των μετοχών θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλά υπάρχουν και εκείνα τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι σήμερα λιγότερο ανταγωνιστικές από ό,τι πριν πέντε χρόνια. Για αυτό το λόγο και τα ποσοστά αποδόσεων από τη μόχλευση ενδέχεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, συγκριτικά πάντα με ό,τι ίσχυε πριν λίγο. Παρ'Α όλα αυτά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η μειωμένη μόχλευση.
Υπάρχουν πολλές τράπεζες που διατίθενται ακόμα και σε διπλάσια τιμή από τη λογιστική αξία τους. Όντως πρόκειται για πολύ υψηλές τιμές ακόμα και για την περίοδο πριν την εκδήλωση της περιορισμένης μόχλευσης. Αλλά υπάρχουν και οι τίτλοι που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ακόμα και μεγάλων τραπεζών, όπως για παράδειγμα η Bank of America, που η αξία της είναι σχεδόν το 50% της λογιστικής της αξίας. Επίσης η JP Morgan Chase και η Capital One Financial, που βρίσκονται περίπου στο 80%. Ως επενδυτικές επιλογές είναι θαυμάσιες εάν τελικά πλησιάσουν τη λογιστική τους αξία.
Μια εταιρία του κλάδου που πραγματικά μου αρέσει είναι η American International Group, η οποία διατίθεται σχεδόν στο μισό της αξίας της. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι αντί για Ρ/Ε 12% ανά μετοχή, όπως ίσχυε πριν από μια δεκαετία για τη συγκεκριμένη εταιρία, ας είναι 7% σήμερα. Εάν όλα αυτά τα κεφάλαια που κερδίζει αξιοποιηθούν στην επαναγορά μετοχών στο μισό της αξίας της, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί 14% επαναγορά για τη μετοχή της AIG».

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ωθούν ανοδικά τη μετοχή της AIG; Μήπως πρόκειται για υπόθεση κατανομής κεφαλαίου;

«Είναι μια υπόθεση που απασχολεί την αγορά. Προφανώς πρόκειται για θέμα συνδεόμενο λιγότερο με την αύξηση των εσόδων από ό,τι παραδοσιακά είθισται. Αλλά σίγουρα θα πρέπει να παίζει ρόλο η περισσότερη ρευστότητα και ταμειακή θέση της εταιρίας, ενώ ήδη δεν έχουν γίνει αντικείμενο μόχλευσης τουλάχιστον σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο».

Ποια είναι η αξία της AIG;

«Η αποτίμηση εξαρτάται από το πόσο μπορεί η εταιρία να πλησιάσει στο στόχο της διψήφιας απόδοσης ανά μετοχή στους μετόχους της. Εάν πετύχουν να εισπράξουν ένα 10%, τότε δεν μου είναι εύκολο να ερμηνεύσω γιατί η εταιρία δεν μπορεί να πουληθεί στη λογιστική της αξία. Σε αυτή την περίπτωση η μετοχή της θα πρέπει να διαμορφωθεί στο διπλάσιο της σημερινής τιμής των 33 δολαρίων. Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Μάλλον θα μεσολαβήσουν και δύο χρόνια πριν οι αποδόσεις ανέλθουν σε αυτό το επίπεδο ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι αξίζει η μετοχή για έναν επενδυτή».

Να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα;

«Πριν από ένα χρόνο η Delphi Automotive ήταν άμεσα εξαρτημένη από την General Motors, καθώς παρείχε εξαρτήματα για τα οχήματα της GM. Η εταιρία συνέχισε έτσι διατηρώντας και το υψηλό εργατικό κόστος που είχε η GM. Tελικά οδηγήθηκε και αυτή σε διαδικασία πτώχευσης. Στο τέλος του προηγούμενου έτους η Delphi επέστρεψε στις αγορές με την παραγωγή της να επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά, την ασφάλεια και την ενεργειακή επάρκεια. Οι δραστηριότητες κατανέμονται σε όλο το φάσμα των κατασκευαστών οχημάτων. Είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το καθεστώς πτώχευσης ώστε να αναστείλει την τότε οικονομική της δραστηριότητα, η οποία είχε χαρακτηριστικά διάθεσης πρώτων υλών. Τώρα πλέον προσανατολίζεται σε τομείς που έχει το προτέρημα της ισχυρής ανταγωνιστικότητας και όπου οι πιθανότητες για μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι υψηλότερες. Ένα παράδειγμα της αναδιάρθρωσης είναι ότι πούλησε τελικά το σύνολο των υπηρεσιών πηδαλιούχησης στην GM».

H μετοχή της εταιρίας είναι φθηνή με το Ρ/Ε στο 8,2 και την προοπτική κερδοφορίας της να είναι 3,76 δολ. ανά μετοχή, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί στο 7,4 για το 2013 καθ'Α οδόν για απόδοση 4,21 δολ. Ποιος είναι ο καταλύτης για την υψηλότερη τιμή;

«Η βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι μια πολύ ικανοποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα από ό,τι θυμόμαστε από το παρελθόν. Αλλά οι επενδυτές την ταυτίζουν με την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία. Δηλαδή ως κυκλική μετοχή και πολύ ευάλωτη όταν οι βιομήχανοι επιδιώκουν τη μείωση του κόστους. Σήμερα, με την παγκόσμια ανάπτυξη για την αυτοκινητοβιομηχανία και τους συνεργαζόμενους κλάδους, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Αντίθετα με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να πει στις συνεργαζόμενες εταιρίες “αυτό το ανταλλακτικό ή το κομμάτι θέλω. Τόσο μπορεί να πληρώσω για την αξία του. Μπορείς να σχεδιάσεις κάτι που να συμπληρώνει αυτό που χρειάζομαι;”. Σε αυτό το περιβάλλον οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις αντί να είναι εταιρίες που πρέπει να κατασκευάζουν τα καλύτερα εργαλεία για τον κλάδο και μάλιστα να έχουν και τις καλύτερες δυνατές τιμές. Ορισμένοι αγνοούν επίσης –τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη– την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των αναδυόμενων οικονομιών». 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου