Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, 09:12:15

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Εφικτή για το δείκτη Standard & Poor's 500 η ετήσια άνοδος 15% για το σύνολο του 2012
Εφικτή για το δείκτη Standard & Poor's 500 η ετήσια άνοδος 15% για το σύνολο του 2012
Πηγή: Express.gr
Του Vito J. Racanelli

 

ΔΕΝ θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσει κάποιος «μπετόν αρμέ» τη Wall Street, καθώς η άνοδος 10% από το Μάιο έως και σήμερα δεν ανακόπηκε παρά το γεγονός ότι όλα όσα θα έπρεπε να ανησυχούν τους επενδυτές –από τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ έως την κρίση χρέους στην ευρωζώνη– δεν έχουν πάψει να ισχύουν. Αντίθετα, οι μετοχές έχουν ενισχυθεί ενώ τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν ξανακάνει ελκυστικές ορισμένες επενδύσεις υψηλού ρίσκου και οι επενδυτές μοιάζουν να ζητούν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις. Η άνοδος της αγοράς δεν έχει ενθουσιάσει μόνο τους επενδυτές αλλά και τους 10 κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί το Barron'Αs δύο φορές ετησίως. 'Αλλωστε ο δείκτης Standard & Poor'Αs 500 έχει ενισχυθεί 12% από την αρχή του 2012 και οι περισσότεροι εκ των στρατηγικών μας αναλυτών δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία του έως το τέλος του έτους. Εκ των 10 στρατηγικών αναλυτών οι επτά δηλώνουν απόλυτα αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα εμφανίσει ετήσια άνοδο 15%. Ο John Praveen της Prudential εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2012 στις 1.480 μονάδες από περίπου 1.406 που είναι αυτή τη στιγμή. Οι απαισιόδοξοι –αν και μόνο τρεις τον αριθμό– είναι εξίσου επιθετικοί. Ο Barry Knapp της Barclays είναι ένας εξ αυτών και «βλέπει» τον S&P 500 να κλείνει το 2012 στις 1.330 μ., ενώ υπάρχει ένας ακόμη πιο απαισιόδοξος, ο David Kostin της Goldman Sachs, που αναμένει ότι ο δείκτης θα τερματίσει στις 1.250 μονάδες. Ο πλέον απαισιόδοξος είναι ο Adam Parker της Morgan Stanley, καθώς «βλέπει» τον S&P 500 στις 1.167 μονάδες έως τα τέλη του 2012, βασισμένος στην εκτίμησή του ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν σημαντικά εντός του επόμενου έτους.

Και οι 10 στρατηγικοί αναλυτές συμφωνούν ως προς τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν χαμηλότερα την αγορά: η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι χαλαρή, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τον «δημοσιονομικό γκρεμό», δηλαδή την ταυτόχρονη λήξη συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών και μείωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών δαπανών στα τέλη του 2012. Η μόνη περίπτωση οι ΗΠΑ να γλιτώσουν αυτό τον «γκρεμό» είναι το Κογκρέσο να αποφασίσει να συνεχίσει τις φοροαπαλλαγές ή να μην επιτρέψει την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης συγκεκριμένων δημοσιονομικών δαπανών. Όπως είναι φυσικό απαισιόδοξοι και αισιόδοξοι στρατηγικοί αναλυτές διαφωνούν ως προς το πώς θα αντιδράσει η αγορά στους επόμενους μήνες.

Οι αισιόδοξοι της Wall Street υποστηρίζουν ότι το ράλι του καλοκαιριού αποδεικνύει το σθένος της αγοράς παρά την ύπαρξη μεγάλων προβλημάτων. Υποστηρίζουν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, το Κογκρέσο θα αποφασίσει να καταλήξει σε συμβιβασμό για το θέμα του «δημοσιονομικού γκρεμού». Όσο για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι οι επενδυτές τα έχουν πλέον συνηθίσει και μπορούν να ζουν με αυτή την αβεβαιότητα, χωρίς να επηρεάζεται η διάθεσή τους να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι αισιόδοξοι δεν «βλέπουν» σημαντική αύξηση των εταιρικών κερδών, υπογραμμίζουν ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά είναι ικανοποιητικές με βάση τα ιστορικά δεδομένα αλλά και σε σύγκριση με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται μόλις 13,7 φορές τα προβλεπόμενα για το 2012 κέρδη και κατά 13,1 φορές τα κέρδη για το 2013. Ποια είναι η βασική πίστη τους: οι μετοχές θα συνεχίσουν να ενισχύονται αλλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως έπραξαν καθ'Α όλη τη διάρκεια του 2012. Ας δούμε, όμως, πώς «βλέπουν» εν γένει την κατάσταση στη Wall Street. Εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα κυμανθούν φέτος μεταξύ 100 και 105 δολαρίων, δηλαδή θα εμφανίσουν άνοδο κοντά στο 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι «απλοί» και όχι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street είναι πιο αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα φθάσουν στα 110 δολάρια, ενώ για το 2013 τα τοποθετούν στα 115,46 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή «βλέπουν» επιπλέον περιθώριο ανόδου 12% για το επόμενο έτος σε σύγκριση με το τι προβλέπουν για το τρέχον έτος.

Μεταξύ των κλάδων οι αισιόδοξοι στρατηγικοί αναλυτές τάσσονται υπέρ αυτού της τεχνολογίας, ενώ κατά αυτών των πρώτων υλών και της κοινής ωφέλειας. Οι τεχνολογικές εταιρίες διαθέτουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, γεγονός που έχει βοηθήσει τον τεχνολογικό δείκτη του S&P 500 να έχει εμφανίσει άνοδο 19% από την αρχή του έτους. Αντίθετα, ο κλάδος των πρώτων υλών έχει «υποφέρει» εξαιτίας της πτώσης των τιμών αρκετών εμπορευμάτων, αν και έχει εμφανίσει άνοδο 6,2% από την αρχή του έτους. Ο κλάδος κοινής ωφέλειας, με άνοδο από την αρχή του έτους 3,1%, είναι αυτός με τις λιγότερες θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως οι περισσότεροι παρατηρητές της Wall Street, έτσι και οι δικοί μας στρατηγικοί αναλυτές δεν είναι ιδιαίτερα θετικά διακείμενοι προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Από την πλευρά τους οι απαισιόδοξοι στρατηγικοί αναλυτές τάσσονται υπέρ των κλάδων υγείας και ενέργειας, για τους οποίους «βλέπουν» ότι θα εμφανίσουν σταθερή ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Οι μετοχές υγείας έχουν ενισχυθεί 16% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας σαφώς το 3% που έχουν επιτύχει οι ενεργειακές μετοχές.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό - ρίσκο για εφέτος δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε κάποιον στρατηγικό συμβιβασμό, τότε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 λήγουν μια σειρά από φοροαπαλλαγές –κυρίως αυτές που αφορούν τη φορολόγηση κερδών από επενδύσεις και τη φορολόγηση των μερισμάτων– που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται επί προεδρίας Μπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το επίδομα ανεργίας και «κόβονται» περίπου 1 τρισ. δολάρια από τις δαπάνες που μπορεί να πραγματοποιήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εάν τελικώς δεν υπάρξει συμβιβασμός και δεν υπάρξει αλλαγή στο παραπάνω σκηνικό, τότε οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013 και η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το όλο θέμα. Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Stephen Auth, επικεφαλής της Federated Investors, ο οποίος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2012 στις 1.450 μονάδες.

Όσοι «αγαπούν» τις αγορές θεωρούν ότι νίκη των Ρεπουμπλικανών τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στα άλλα σώματα θα είναι ό,τι καλύτερο για αγορές και επενδυτές. Εάν κερδίσει εκ νέου ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Πάντως ο Auth εκτιμά ότι τελικώς θα υπάρξει συμβιβασμός και οι φοροαπαλλαγές Μπους θα παραταθούν.

Ο Kostin της Goldman Sachs από την πλευρά του είναι απαισιόδοξος και εκτιμά ότι το Κογκρέσο δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στις αγορές όσο και στην ίδια την αμερικανική οικονομία.

 

Ο ευρωπαϊκός παράγων

 

Ποιος φοβάται την κρίση χρέους στην Ευρώπη; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι θα πράξουν τα πάντα προκειμένου να σώσουν την ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει δύο χρόνια κρίσης και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μείνει μόνο στα λόγια. Αν και οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν συνηθίσει τα σκαμπανεβάσματα της Ευρώπης, οι ημέρες κατά τις οποίες τα προβλήματα της ευρωζώνης βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σαφώς δεν είναι καλές για τις αγορές. «Φοβάμαι πάρα πολύ την Ευρώπη και τα προβλήματά της. Νομίζω ότι οι αγορές μπορούν να “χωνέψουν” τόσο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών  όσο και τον “δημοσιονομικό γκρεμό” των ΗΠΑ. Όμως εάν υπάρξει μιθα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη τότε όλος ο κόσμος θα επηρεαστεί και μάλιστα ισχυρά», υποστηρίζει ο Robert Doll, κορυφαίο στέλεχος της BlackRock.

Περισσότερο προβληματισμένος είναι ο Knapp της Barclays, ο οποίος υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση τα προβλήματα της Ευρώπης δεν βρίσκονται κοντά στη λύση τους». Υποστηρίζει ότι το εργατικό κόστος στην Ευρώπη δεν είναι ανταγωνιστικό, ενώ ένα ακόμη πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε αρκετές χώρες στο πλαίσιο των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζουν.

Πάντως οι αισιόδοξοι αναλυτές μας εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν να βρουν λύση για τα προβλήματα και ως εκ τούτου η ευρωζώνη θα πάψει να ανησυχεί τις αγορές. «Δεν είναι ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα της ευρωζώνης για να καταγράψει η αμερικανική αγορά ράλι», εκτιμά ο Thomas Lee, ειδικός επί αμερικανικών μετοχών στην JP Morgan Chase. Ο Lee εκτιμά ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2012 στις 1.475 μονάδες.


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου