Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 14:09:19

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Πέντε μετοχές με δυνατότητα ενίσχυσης 20% εντός των επόμενων 12-18 μηνών
Πέντε μετοχές με δυνατότητα ενίσχυσης 20% εντός των επόμενων 12-18 μηνών
Πηγή: Express.gr
Ο JERROLD Senser είναι επικεφαλής όλων των επενδυτικών κεφαλαίων (funds) της εταιρίας Institutional Capital (ICAP). Η ICAP, μονάδα της New York Life, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων, αναζητά επενδύσεις αξίας, προσέχοντας συγκεκριμένους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν υψηλότερα τις τιμές τους, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων όπως ο τρόπος διοίκησής τους, τα νέα προϊόντα που δημιουργούν ή τυχόν αλλαγές στις τιμές τους. Ένα από τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ο Senser, το MainStay ICAP Select Equity, έχει εμφανίσει μέση απόδοση την τελευταία δεκαετία της τάξης του 7,5%, κατορθώνοντας να ξεπεράσει με άνεση την αντίστοιχη απόδοση του δείκτη Standard & Poor'Αs 500. Η ομάδα του Senser αναζητά πλέον εταιρίες που «είναι ισχυρές και μπορούν να γίνουν ακόμη ισχυρότερες» αλλά και εταιρίες που «είναι κερδοφόρες αλλά φροντίζουν να επιστρέψουν στους επενδυτές μέρος των κερδών τους». Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές του επιλογές.

Τι θα συμβεί σε οικονομία και αγορές;

Η αγορά έχει ακολουθήσει μία σειρά εντελώς διαφορετικών κύκλων κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας. Από το 2010 έως τα μέσα του 2012 οι προοπτικές των οικονομιών υποχώρησαν και το ίδιο συνέβη στις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαιτίας των ανησυχιών για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, οι μετοχικές αγορές ακολούθησαν πορεία διάρθρωσης, με αποτέλεσμα οι επονομαζόμενες κυκλικές μετοχές να δεχθούν σκληρό πλήγμα και οι επενδυτές να στραφούν σε περισσότερο ασφαλείς επιλογές και κυρίως σε κλάδους που δεν είναι τόσο ευαίσθητοι στον οικονομικό κύκλο. Οι αποτιμήσεις υποχώρησαν ισχυρά σε κλάδους όπως αυτοί κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιών και σταθερών καταναλωτικών αγαθών. Στο β'Α τρίμηνο του 2012 οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης ενισχύθηκαν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ «πάγωσε», ενώ η Ευρώπη διολίσθησε σε ύφεση και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν υπάρχουν ενδείξεις αποδυνάμωσης και στις άλλοτε σταθερές αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτές Κίνας, Βραζιλίας και Ινδίας. Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου έπληξαν ακόμη και ισχυρές οικονομίες, όπως αυτές Ισπανίας και Ιταλίας. Όμως υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια γ'Α και δ'Α τριμήνου.

Για παράδειγμα;

Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν την άνοιξη. Ανέκαμψαν το τελευταίο διάστημα αλλά όχι με τόσο ισχυρό ρυθμό, κάτι το οποίο είναι σαφώς ευνοϊκό. Οι νομισματικές αρχές ανά την υφήλιο ανταποκρίνονται με επιθετικό τρόπο στην κρίση. Η εταιρία ερευνών International Strategy & Investment Group έχει μετρήσει 100 αλλαγές στην υφιστάμενη νομισματική πολιτική ανά την υφήλιο προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη. Υπάρχει αλλαγή νομισματικής πολιτικής ακόμη και στην Κίνα. Βέβαια εκεί οι αρχές φροντίζουν να στηρίξουν έργα βελτίωσης των υποδομών, καθώς συνεχίζουν να επιθυμούν ελαφρώς «φουσκωμένες» τιμές στην αγορά ακινήτων. Όμως υπάρχει και στην Κίνα σαφής αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αλλαγή που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του τραπεζικού κλάδου και να προχωρούν με σοβαρότητα στην ουσιαστική ενοποίηση. Ήταν πολύ ενθαρρυντικές οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Μάλιστα αυτές τις δηλώσεις στήριξε και η 'Αγκελα Μέρκελ. Αν και οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές έχουν αλλάξει ρότα και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντικατοπτρίζοντας την ελπίδα αλλά και την πίστη ότι η κατάσταση τόσο της οικονομίας όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές;

Την ύπαρξη περισσότερο ξεκάθαρων ενδείξεων σταθεροποίησης οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει υψηλότερα τις αγορές. Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μη συμβατικά μέτρα στήριξης των οικονομιών. Εάν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμείνει «χαμηλή» πιστεύουμε ότι η Fed θα εφαρμόσει και τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στην Ασία θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη στην Κίνα να σταθεροποιείται και πιθανώς να βελτιώνεται. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι αποτιμήσεις αρκετών μετοχών φαίνονται ορθές τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τα επιτόκια. Ίσως αυτό στηρίξει τις αγορές περαιτέρω. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θεωρούμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει μετρημένη. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το βραχνά των υψηλών χρεών. Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» με μέσο ρυθμό 2%, από 3% που ήταν στις δεκαετίες 'Α70, 'Α80 και 'Α90. Η ανάπτυξη στην Κίνα πιθανώς να μην επανέλθει στο 10%, αλλά μπορεί να φθάσει στο 6% ή 7%. Εμείς επενδύουμε βάσει δύο «συστατικών». Πρώτον, σε μετοχές εταιριών που «είναι ισχυρές και μπορούν να γίνουν ισχυρότερες». Αυτό περιλαμβάνει εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς και ισχυρή θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Δεύτερον, σε εταιρίες που «είναι κερδοφόρες αλλά φροντίζουν να επιστρέψουν στους επενδυτές μέρος των κερδών τους», δηλαδή εταιρίες που παραμένουν κερδοφόρες και μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τα κέρδη τους, αλλά ταυτόχρονα επιστρέφουν σημαντικό μέρος αυτών στους μετόχους τους. Τέλος, επιλέγουμε μετοχές που μπορούν να εκμεταλλευθούν την πορεία των αναδυόμενων αγορών. Το πρώτο «συστατικό» το χρησιμοποιούμε από το 2008 έως και σήμερα, ενώ το δεύτερο από το 2011 και μετά.

Ας δούμε μερικές επιλογές σας.

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι τα ονόματα που θα ακούσετε είναι μετοχές εταιριών που μπορούν να ενισχυθούν κοντά ή πάνω από 20% εντός των επόμενων 12-18 μηνών. Στην κατηγορία των «ισχυρών που θα γίνουν ισχυρότερες» περιλαμβάνεται η BT&T, μία τράπεζα με ισχυρή μονάδα λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Αντιστάθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην κρίση, ακολούθησε συντηρητική στρατηγική και χρησιμοποίησε τον καλό ισολογισμό  προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις αγορές που την ενδιαφέρουν. Η επικεφαλής της εταιρίας, Kelly King έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Το Φεβρουάριο η εταιρία αύξησε το μέρισμά της κατά 25%, ενώ η μερισματική της απόδοση φθάνει στο 2,5%. Διαπραγματεύεται με P/E 10,2 φορές τα εκτιμώμενα για το 2012 κέρδη, δηλαδή έχει καλή αποτίμηση, η οποία πάντως μπορεί να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα.

Τι άλλο είναι «ισχυρό και θα καταστεί ακόμη ισχυρότερο»;

Η Texas Instruments. Επενδύσαμε πρώτη φορά στην εταιρία το 2007. Ο βασικός καταλύτης που την κάνει να διαφέρει από τις ανταγωνιστικές είναι το άριστο διοικητικό της συμβούλιο. Την τελευταία 2ετία αναδιάρθρωσαν το χαρτοφυλάκιό τους και απομακρύνθηκαν από τομείς του κλάδου ημιαγωγών που δεν ήταν κερδοφόροι. Επίσης φρόντισαν να επενδύσουν στους τομείς του κλάδου που εμφανίζουν ταχεία ανάπτυξη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαγόρασαν τη National Semiconductor, ενισχύοντας κατά 40% τη δυνατότητα παραγωγής ημιαγωγών. Η μερισματική απόδοση φθάνει στο 2,3%, αλλά αναμένουμε ότι θα φθάσει μεταξύ 3,5% και 4%.

Κάτι άλλο;

Στην κατηγορία αυτών που «κερδίζουν και φροντίζουν να επιστρέψουν μέρος των κερδών στους μετόχους» συγκαταλέγεται ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Novartis. Διαπραγματεύεται 11 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη και έχει απόδοση 4%. Αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ορισμένες αγορές. Θεωρούμε ότι θα επιτύχουν υψηλές πωλήσεις αρκετών δισ. δολαρίων φέτος. Είναι μία εταιρία που τα έχει καταφέρει άριστα στην έγκριση νέων φαρμάκων. Η Novartis δαπανά το 22% των εσόδων της από πωλήσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, δηλαδή 5% περισσότερα κεφάλαια απ'Α ό,τι οι ανταγωνιστές της. Επίσης το 40% των πωλήσεων προέρχεται από τομείς εκτός φαρμακευτικού κλάδου. Οι θυγατρικές Sandoz (εταιρία φαρμάκων generics) και Alcon (οφθαλμολογική εταιρία), έχουν πολύ καλή πορεία και η διοίκηση της Novartis θεωρεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Το χρέος είναι μόνο 15 δισ. δολάρια και μειώνεται συνεχώς.

Υπάρχουν άλλες επιλογές;

Η εταιρία Cummins, η οποία κατασκευάζει βενζινοκινητήρες. Οι περισσότεροι τη θεωρούν ως εταιρία που κατασκευάζει φορτηγά. Όμως έχει αλλάξει και έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Πρώτον, το 30% των πωλήσεών της προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές και ταυτόχρονα έχει χαμηλή έκθεση στη Δ. Ευρώπη. Έχουν συνάψει ισχυρές συνεργασίες σε Κίνα και Ινδία. Δεύτερον, έχουν επεκταθεί στην τεχνολογία που βοηθά στον περιορισμό των ρύπων. Κατασκευάζουν και πωλούν εξοπλισμό φίλτρων. Επίσης κατασκευάζουν μηχανές για τη βιομηχανία, κυρίως για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου, φ. αερίου, τον μεταλλευτικό και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη και έχει μερισματική απόδοση 2%. Η τελευταία επιλογή μας είναι η Johnson Controls, η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: αυτοματισμό αυτοκινήτων, μπαταρίες και τεχνολογία μπαταριών. Το 50% των πωλήσεών της προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή διαπραγματεύεται εννέα φορές τα προβλεπόμενα για το 2013 κέρδη και έχει μερισματική απόδοση 2,6%. Είναι εξαιρετικά φθηνή. Διαθέτει ισχυρές συνεργασίες σε ταχύτητα αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας. Έχετε ποτέ οδηγήσει Toyota Prius; Οι αυτοματισμοί του, όπως για παράδειγμα ότι το αυτοκίνητο ουσιαστικά «σβήνει» όταν σταματάς αλλά η μηχανή του συνεχίζει να δουλεύει, είναι «δουλειά» της Johnson Controls.

Της Leslie P. Norton


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου