Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 16:28:00

Εγγραφή           Αποθήκευση  

ΑρχικήNewsletter | Site Map | Επικοινωνία

 

Αθήνα:   30°C 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Barron's arrow Eπενδυτικές ευκαιρίες στο άνυδρο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας
Eπενδυτικές ευκαιρίες στο άνυδρο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας
Πηγή: Express.gr
TO δ΄ τρίμηνο του 2008 αποδείχθηκε «φρικώδης» περίοδος για τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού χαρτοφυλακίου (fund). Αλλά οι  Charles de Vaulx και Chuck de Lardemelle επέλεξαν ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή για να παρουσιάσουν το ΙVA Worldwide. Όταν οι χρηματοοικονομικές αγορές κατέρρεαν, το «δίδυμο» αυτό πέτυχε αποδόσεις 2,82% το δ΄τρίμηνο του 2008, επιτυγχάνοντας έτσι τη βελτίωση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες της μέσης απόδοσης στην κατηγορία Morningstar. Mε επενδυτικό προσανατολισμό σε πολλές εναλλακτικές λύσεις και αφετηρία τη Νέα Υόρκη, έχουν τελικά παράγει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την έκδοση του fund, οι ετήσιες αποδόσεις του ανήλθαν στο 10,55%  έναντι της μέσης απόδοσης 5,54% για την κατηγορία του. Μόνο το 2011 το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα αντιμετώπισε δυσκολίες και οι αποδόσεις του περιορίστηκαν στο 2,93%, κυρίως λόγω της βαρύτητας που είχε συμμετοχή των επενδυτικών κινήσεων στις ΗΠΑ, με ορισμένες  απογοητευτικές,  όσον αφορά τις προσδοκίες, μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των Hewlett Packard και Dell.
Oι γαλλικής καταγωγής De Vaulx, ηλικίας 50 ετών και De Lardemelle, 39 ετών, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους τόσο σχετικά με την πορεία των μετοχικών αξιών όσο και την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Στο χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνουν μερικές καλές ευκαιρίες συγκεκριμένων αμερικανικών εταιριών όπως της Berkshire Hathaway, επιλεκτικά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων αλλά και χρυσό. Συνολικά έχουν την ευθύνη διαχείρισης 17 δισ.  δολαρίων μέσω της εταιρίας τους. Στα γραφεία τους στο Μανχάταν τους συνάντησαν οι συντάκτες του Barron'Αs θέτοντας ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα.

 
Πώς εκτιμάτε την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη;
De Vaulx: Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε ότι η ευρωζώνη ήταν ένα παράδοξο «κατασκεύασμα», με την έννοια ότι όλες αυτές οι χώρες που στεγάστηκαν κάτω από την ίδια ομπρέλα είχαν διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και σοβαρές διαφοροποιήσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Το σκεπτικισμό μας τον εκφράσαμε με την αποστασιοποίησή μας για ένα διάστημα από τις επενδύσεις στην ευρωζώνη. Σήμερα όμως έχουμε αυξήσει την έκθεσή μας σε προϊόντα της ευρωζώνης από 50% το Νοέμβριο του 2011 σε 65%.

Σε αυτές τις συνθήκες πώς θα εξελιχθεί η πολιτική που ακολουθείτε;
De Vaulx: Αν και πιστεύουμε ότι η δομή της ευρωζώνης δεν είναι ένα φυσιολογικό σχήμα, επίσης εκτιμούμε ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική elit της περιοχής εξαρτώνται από το ευρωπαϊκό όραμα. Για αυτό και θα το προστατεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως Ελλάδα και Πορτογαλία μπορεί να τεθούν εκτός ευρωζώνης αλλά Ιταλία και Ισπανία θα παραμείνουν. Κατανοούμε ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να δράσει κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2008, δηλαδή «να πάρει ένα μπαζούκας» αυτού του φθηνού χρήματος και να δράσει. Παρ'Α όλα αυτά η Γερμανία θα κάνει ό,τι θέλει να κάνει και στο τέλος θα επιτρέψει για παράδειγμα να τυπωθεί χρήμα. Αυτό που πολλοί επενδυτές δεν αναγνωρίζουν είναι ότι οι εδρεύουσες στην Ευρώπη εταιρίες δεν ασκούν υποχρεωτικά ευρωκεντρική πολιτική. Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη δεν έχουν υποχωρήσει τόσο οι αξίες των μετοχών όσο σε άλλες αγορές, οι τοποθετήσεις σε μετοχές της Ευρώπης  παραμένουν ως προτάσεις, αν και ορισμένες εταιρίες δεν πάνε και τόσο καλά τελευταία. Για παράδειγμα, εταιρίες όπως οι Nestle και Sodexo δεν εξαρτώνται κυρίως από την Ευρώπη.

Ποιες  αξιόλογες ευκαιρίες εντοπίζετε σε αυτόν τον τομέα;
De Vaulx: Πρόσφατα ο Γουόρεν Μπάφετ είχε επισημάνει ότι δυστυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει άλυτο πρόβλημα στην ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις αμερικανικές τράπεζες. Λόγω της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησής τους  οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θεωρούνται ασφαλής προορισμός από επενδυτική άποψη. Τον περασμένο χρόνο εμείς τοποθετηθήκαμε, συγκρατημένα, στην ελβετική UBS. Προς το παρόν δεν έχουμε αποτελέσματα. Επιλέξαμε αυτή την εταιρία εκτιμώντας ικανοποιητική την κεφαλαιοποίησή της. Επίσης εκτιμούμε ότι η αξία  του private wealth management δεν έχει τη σωστή αποτίμηση.

Ποια είναι η διάρθρωση των χαρτοφυλακίων σας;
De Vaulx: Είναι γεγονός ότι σήμερα ο χαρακτήρας του χαρτοφυλακίου μας είναι περισσότερο αμυντικός από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο. Τότε το 70%-72% των κεφαλαίων είχαν τοποθετηθεί σε μετοχές, έναντι 65% που ισχύει σήμερα για το διεθνές fund. Αν και πολλές μετοχές διεθνώς βρίσκονται σε υποχώρηση, προφανώς για τις περισσότερες εταιριών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, συγκριτικά με αυτές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, το υψηλής ποιότητας επενδυτικό υλικό πηγαίνει καλά. Υπάρχουν και οι κακών αποδόσεων τίτλοι αλλά δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε αγορές πολλών από αυτούς. Η οικονομική προοπτική διαγράφεται σήμερα πολύ χειρότερη συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πριν ένα χρόνο. Ως εκ τούτου απαιτείται να είμαστε περισσότεροι προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Επίσης  δεν κρύβουμε τις ανησυχίες μας για τη σταθερότητα των περιθωρίων κέρδους των εταιριών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μετοχές ανταποκρίνονται στην τρέχουσα αξία τους;
De Vaulx: Σε γενικές γραμμές δεν θεωρούμε ότι οι μετοχές είναι τόσο φθηνές σήμερα, ειδικά όταν η παγκόσμια οικονομική προοπτική δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Από αυτή τη σκοπιά νομίζουμε ότι πολλές μετοχές είναι αρκετά ελκυστικές ώστε να αποφέρουν αποδόσεις, για παράδειγμα της τάξης του 7%-10% ετησίως. Τα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια, οι μετοχές θα δώσουν  στους επενδυτές κέρδη 4%-6%. Σίγουρα τα μεγέθη αυτά δεν ικανοποιούν, αλλά ποιες είναι οι  εναλλακτικές λύσεις; Οι τοποθετήσεις σε συνάλλαγμα μηδενίζονται εάν αναπροσαρμοστούν  πληθωριστικά. Για παράδειγμα, τα δεκαετούς ωρίμασης κρατικά ομόλογα ΗΠΑ  έχουν μέση απόδοση 1,5% αλλά εδώ θα πρέπει να υπολογιστεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να υπολογίζεται περί το 2% σε ετήσια βάση. Η κατοχή 10ετών ομολόγων φαντάζει αυτή την περίοδο ως  μια ικανοποιητική οδός διεξόδου από την αναιμική περίοδο που διανύουμε, καθώς  οι μετοχές δεν διαθέτουν απαραίτητα τα περιθώρια ασφαλείας, τα οποία εμείς επιμένουμε να τηρούμε.

De Lardemelle: Μεταξύ των μετοχικών αξιών υπάρχουν μετοχές - θύλακες που είναι όντως ελκυστικές. Οι κύριοι θύλακες αφορούν ορισμένες μετοχές αμερικανικών εταιριών υψηλής ποιότητας, για τις  οποίες θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ. Γίνεται σαφές ότι αυτό το χαρακτηριστικό δρα υποστηρικτικά για τις μετοχές μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, οι Applied Materials, Berkshire Hathaway, Expeditors International of Washington και Google αξιολογούνται ως «τίτλοι» υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ, κάτι που κρίνεται από εμάς απολύτως δικαιολογημένο, στις τρέχουσες συνθήκες.

Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε τη θέση ορισμένων  εξ αυτών των μετοχών.
De Vaulx: Συνήθως οι επενδυτές αναζητούν τους νέους μετοχικούς τίτλους που ο όμιλος Berkshire Hathaway ενδέχεται να αγοράσει, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται να αγνοούν τον ίδιο τον όμιλο Berkshire. Πριν από εννέα μήνες ο Berkshire Hathaway είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προβεί σε επαναγορά μετοχών  εάν η τιμές μειώνονταν πολύ. Ο κανόνας ήταν ότι θα αγόραζε μετοχές εάν η τιμή τους διαπραγματευόταν κατά 110% από τη λογιστική της αξία, δηλαδή κοντά στα 115 δολάρια για τις μετοχές Α. Με τη μετοχή να κυμαίνεται στα 126 δολάρια εμείς κρίναμε ότι  το δίχτυ ασφαλείας ήταν ισχυρό και η μετοχή δεν μπορούσε να διολισθήσει τόσο πολύ πριν το πλέγμα των επαναγορών τη στηρίξει. Αυτό είναι ένα παράδειγμα γιατί θεωρούμε ότι η μετοχή της Berkshire ως σύνολο, γενικά μιλώντας, είναι μια καλή επιλογή. Ορισμένες μετοχές είναι περισσότερο «κυκλικές» από ό,τι άλλες, αλλά γενικά θεωρούνται καλή επιλογή ακόμα και σε περιπτώσεις όπου  κατέχονται μεγάλα μετοχικά μερίδια, συμπεριλαμβανομένης της Wells Fargo.

Ποιος είναι ο καταλύτης;
De Vaulx: Ιστορικά η πραγματική αξία της εταιρίας αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο, και η αξία της  αναγνωρίζεται καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται. Υπάρχει κάποια χρονική στιγμή, ειδικά όταν μετά το θάνατο του κ. Μπάφετ οι διοικούντες θα πρέπει να αποφασίσουν να καταβάλουν μέρισμα, που θα προβληματισθούμε. Εκείνο που θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι η δυνατότητα της Berkshire να αυξάνει την αξία της. Αλλά πιστεύουμε ότι η  εταιρία θα βρεθεί σε καλά χέρια όταν πλέον ο κ. Μπάφετ δεν θα είναι μαζί μας. Θεωρούμε ότι η πραγματική αξία της μετοχής της εταιρίας είναι γύρω στα 160 δολάρια. 

Σύμφωνα με δικούς μας υπολογισμούς η αξία της μετοχής διαπραγματεύεται περίπου δεκαπέντε φορές υψηλότερα της προβλεπομένης κερδοφορίας  ανά μετοχή για το επόμενο έτος, δηλαδή στα 8,265 δολάρια.
De Lardemelle: Εάν υπολογίσουμε την κερδοφορία ανά μετοχή στο χαρτοφυλάκιο, ακόμα και με την Coca - Cola, τότε θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στις 11-12 φορές υψηλότερα από την κερδοφορία. Εκείνο που εμείς θεωρούμε θετικό για την Berkshire είναι ότι ακόμα και  σε πτώση της αγοράς αξιών, η εταιρία επιτρέπει την ταχύτερη αύξηση της πραγματικής της αξίας, υποστηρίζοντάς της. Είναι όντως ασύνηθες η μετοχική αξία μιας εταιρίας να αναπτύσσεται, καθώς η οικονομία και η αγορά υποχωρούν και μάλιστα δραματικά σε ορισμένες φάσεις.

Ποιοι άλλοι τίτλοι σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον;
De Vaulx: Η Applied Materials είναι προφανώς μία κυκλική εταιρία. Προμηθεύουν με πρώτης επιλογής εξοπλισμό τη βιομηχανία ημιαγωγών και την ηλιακή τεχνολογία, η οποία βρίσκεται μάλιστα σε κάμψη.

Οι διαχειριστές του fund ανέπτυξαν τα υπέρ και τα κατά και των άλλων μετοχών που έθιξαν στη διάρκεια της συνέντευξης. Το βασικό μότο τους είναι ο τρόπος επένδυσης που μπορεί να αποβεί  αποδοτικός σε περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης,  παγκοσμίως.


Του Lawrence C. Strauss
 


 
     
 

Εδραιώνεται η πιθανότητα να ανέλθει η τιμή του χρυσού στα 1.950 δολάρια εντός του 2012
BARRON's: Δέκα μετοχές «υπόσχονται» πολύ υψηλά κέρδη το 2012
Η επένδυση σε μετοχές αποτελεί την καλύτερη κερδοφόρα επιλογή για το επόμενο δωδεκάμηνο
Η κρίση δημιούργησε τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες των τελευταίων 50 ετών στη Wall Street
«Ράλι» πετρελαίου έως τα 150 δολάρια εντός του 2012
 
     
     
  Ειδήσεις Τιμές Μετοχών  

Αναζήτηση

 
   

Σύμβολο μετοχής

Αναζήτηση συμβόλου

   

 

Ειδήσεις     Αγορές     Υπηρεσίες     Χρηστικά     Express Yourself     Επικοινωνία     Site Map

Προσωπικά Δεδομένα      Ταυτότητα Site      Όροι Χρήσης      Διαφημιστείτε      Η άποψή σας

Web Design & Web Development
Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου